URA pokreće referendum oko "Kasarne Morača": Pobijedićemo, ovo je naš grad

Glavni grad nije konsultovao građane mjesne zajednice „Nova Varoš“, a kamoli druge građane Podgorice, prije nego što je definisao projektni zadatak i krenuo u izradu plana
42 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2018. 18:09h

Podgorička URA je, prema riječima njenog predsjednika Luke Rakčevića, zatražila od Sekretarijata za lokalnu samoupravu da im dostavi potrebne formulare i kriterijume, kako bi u što kraćem roku pokrenuli proceduru prikupljanja potpisa i organizovanja mjesnog referenduma, povodom kontroverznog plana „Kasarna Morača“.

Rakčević je kazao da je potrebno najmanje 5% potpisa „od ukupnog broja građana koji žive na prostoru mjesne zajednice „Nova Varoš“, kako bi Skupština Glavnog grada raspravljala o organizovanju referenduma“. On je najavio da će URA formalnu proceduru početi već u ponedeljak, kako bi što prije krenuli i sa prikupljanjem potpisa, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Rakčevićev osvrt na proces donošenja plana, jučerašnju javnu raspravu i učešće stručne i laičke javnosti prenosimo u cjelosti:

„Juče je, u prisustvu preko 100 građana, arhitekata i urbanista, održana najbrojnija javna rasprava za vrijeme aktuelnog mandata gradske uprave, a povodom katastrofalnog nacrta plana „Kasarna Morača“. Juče je, kao nikada do sada, zgrada gradske Skupštine istinski bila naša - građanska, jer njome nisu odzvanjali samo unaprijed sačinjeni referati i „mišljenja“, iza kojih gradski oci decenijama skrivaju odgovornost, već su se čuli i brojni argumenti, zbog kojih je Nacrt plana potrebno - u potpunosti odbaciti.

Konstruktivnu kritiku osnažile su i primjedbe Strukovne Komore Arhitekata i Udruženja arhitekata KANA, ali i brojnih drugih stručnjaka, laika i zabrinutih građana, koji su podigli glas protiv bespovratnog devastiranja jedne od najatraktivnijih lokacija u našem gradu. Apsolutno svi učesnici jučerašnjeg skupa su bili protiv usvajanja Nacrta, šta je i ušlo u zapisnik sa rasprave. Međutim, uprkos tome, Sekretarijat je nastavio proceduru usvajanja plana i kazao da će isti proslijediti MORT-u na konačno mišljenje, a nakon toga uputiti Skupštini na usvajanje.

Zbog toga sam jutros, od Sekretarijata za lokalnu samoupravu, zatražio da dostave formulare i kriterijume, potrebne za prikupljanje potpisa za organizovanje mjesnog referenduma.

Argumenata za odbacivanje Nacrta plana ima mnogo, a na jučerašnjoj raspravi smo ponovili:

• da se planom bespotrebno predviđa izgradnja skoro 150 hiljada kvadrata stambene gradnje na svega 8 hektara zemljišta, dok - poređenja radi - svi stambeni objekti Bloka V imaju 150 hiljada kvadrata, ali na tri puta većoj površini (24 hektara); • da se planom projektuje svega 7.38 m2 zelenih površina po korisniku, dok kriterijumi propisuju najmanje 25 m2; • da u urbanom jezgru Podgorice danas imamo preko 10.000 stanova viška, a da se do 2025. godine u gradu projektuje preko 35.000 stanova više nego što je potrebno, prema demografskim procjenama; • da je predloženim planom prostor Kasarne trajno i bespovratno lišen svake socijalne dimenzije, a da je sve podređeno betonu, profitu i stanovima za tržište; • da se predloženom podjelom urbanitičkih parcela (UP1 i UP2) omogućuje privatnom vlasniku manjeg dijela parcele UP2 (kompaniji „Anekretnine“ ili nekoj od građ. kompanija), da prostim zahtjevom za dokompletiranje urbanističke parcele - otkupi gradsko zemljište bez bilo kakvog tendera; • da su gotovo čitavom dužinom prostora Kasarne predviđene podzemne garaže, iako je navedeni prostor već infrastrukturno itekako ograničen; • da namjena „centralne djelatnosti“, koju je za prostor Kasarne propisao plan višeg reda, samo u IZUZETNOM slučaju predviđa izgradnju stambenih i poslovnih objekata, dok se Nacrtom plana na čak 57.3% od ukupne površine planira - stanovanje; • da je način usvajanja planske dokumentacije (kao „zakona u oblasti urbanog planiranja“), potpuno pogrešan, neozbiljan i isključivo podređen profitu. Jer kao što se Krivični zakonik ili ZUP ne mogu mijenjati na tenderu, sa cijenom kao jedinim kriterijumom za izbor ponude, tako se ne može uređivati ni prostor; • da Glavni grad nije konsultovao građane mjesne zajednice „Nova Varoš“, a kamoli druge građane Podgorice, prije nego što je definisao projektni zadatak i krenuo u izradu plana; • da plan ne valja pet para.

Njihov cilj je da nas obeshrabre, a mi im to ne smijemo dozvoliti.

"Pobijedićemo, ovo je naš grad“, ukazao je Rakčević.

Galerija

Bonus video: