URA poziva koalicione partnere: Sačuvajmo kapelu, ona pripada građanima Budve

Opština je prije tri decenije donijela rješenje o izuzimanju zemlje od Mitropolije, budvanska URA pozvala koalicione partnere da se ispita cio slučaj
3595 pregleda 7 komentar(a)
Kapela u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Kapela u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Budvanski odbor Građanskog pokreta URA pozvao je koalicione partnere da sačuvaju gradsku kapelu, da se ispita cio slučaj, a da umjesto trgovinsko-apartmanskog objekta bude izgrađen hram.

Gradska kapela, čije rušenje traži Mitropolija crnogorsko-primorska, a aminuje aktuelna budvanska vlast, izgrađena je u skladu sa Detaljnim urbanističkim planom na zemlji crkve Sveta petka.

Rješenje za izuzimanje zemlje Mitropolije donijelo je 1992. nekadašnje opštinsko odjeljenje za urbanizam, građevinarstvo, komunalno-stambene poslove i katastar, a u Udruženju samostalnih privrednika Budve odobrena je gradnja kapele na zaobilaznici.

Kako se navodi u tom rješenju, gradnja kapela vrši se na osnovu investiciono-tehničke dokumentacije koju je uradio Republički zavod za urbanizam i projektovanje Titograd, a Udruženje privrednika tada je dostavilo svu neophodnu dokumentaciju, od izvoda DUP “Podkošljun“, rješenja o lokaciji, do rješenja o oduzimanju zemljišta koje je lokalna uprava donijela 22. novembra 1992.

Opštinsko rješenje iz 1992.
Opštinsko rješenje iz 1992.(Foto: Privatna arhiva)

Rušenje kapele je najavljeno nakon što nova bude izgrađena stotinjak metara iznad sadašnje lokacije na groblju, jer na njenom mjestu treba da se gradi hram posvećen Svetom apostolu Marku, a do hrama i supermarket HDL.

Arhitekta Slobodan Bobo Mitrović, projektant gradske kapele uputio je nedavno oštro pismo rukovodiocima Opštine, smatrajući da se ovakvim postupcima prednost daje privatnom komercijalnom biznisu u odnosu na dostojanstvo i pijetet pokojnicima Budve.

Mitropolija je u dvodecenijski zakup izdala crkvenu zemlju HDL, a od novca planira da gradi hram. Trgovački lanac je već ogradio parcelu, ali još nije počeo radove.

Član Opštinskog odbora URA Blažo Rađenović je za "Vijesti" kazao da je ta partija protiv rušenja sadašnje kapele, kao jedne od elementarnih i primarnih potreba grada i građana.

“Naša obaveza kao odgovornih sprovodilaca iskazane većinske volje građana na posljednjim izborima, je da sve loše projekte stopiramo, nelegalne objekte srušimo, a one malobrojne koji su dobri (ili bar jedan od rijetkih dobrih poput budvanske kapele o čijoj funkcionalnosti je dovoljno rekao njen projektant Mitrović) da sačuvamo i unaprijedimo. Budvanska kapela ne smije doći u situaciju da bude kompenzovana za stambeno-poslovni kompleks ili bilo čiji privatni interes i potkusurivanje, jer njena svrha kroz uvažavanje naših mrtvih i porodica koje ostaju, nemaju cijenu ni alternativu. Ovo posebno u svjetlu činjenice da su ranije, počev od 1986. godine, opštinske vlasti izuzimale zemlju iz posjeda crkve Sv. Petka za nadoknadu u svrhu izgradnje kapele u Budvi i da su sva tri rješenja o izuzimanju bila osporena u sudskim postupcima. Ipak, kapela je i pored toga izgrađena, a pod kojim uslovima javnosti je ostalo nepoznato. Zbog toga insistiramo da se ispita cijeli postupak izuzimanja, izgradnje ali i pravni osnov knjiženja zemljišta na kojem se nalazi gradska kapela na crkvu Sveta Petka“, kazao je Rađenović.

Blažo Rađenović
Blažo Rađenović(Foto: Filip Roganović)

Prema njegovim riječima u trenutku izdavanja rješenja od strane opštinskog Odjeljenja za urbanizam, komunalno-stambene poslove i katastar (br. 06-061-u-107/305 od 12. 3. 1992) parcela na kojoj se nalazi kapela nema opterećenja, niti bilo kakvih imovinsko-pravnih smetnji.

"Pa čak i u vlasništvu crkve, ona pripada građanima Budve, koji su se odricali imovine zarad opšteg interesa, a u ovom slučaju kapele. Opštinski odbor URA nije, niti će biti protiv izgradnje ma kojeg sakralnog objekta, pa ni hrama Svetog Marka, ali između kapele i izgradnje objekta HDL-a, mogli su i još uvijek mogu preovladati interesi vjernika, a jedan od njih je i pravo na dostojanstven ispraćaj upokojenih. Pozivamo sve koalicione partnere da se zauzme stav i sačuva kapela, jer pored apsurdnosti rušenja postojeće i izgradnje nove na drugoj lokaciji, podsjećamo na pitanje finansijske opravdanosti rušenja postojeće i izgradnje nove kapele i zadovoljenje privatnog interesa - izgradnje još jednog poslovno-stambenog kompleksa na štetu javnog interesa. Upravo ovi profani sadržaji bili su neprimjereni jednom kompleksu na kojem se, iz postojeće sakralne objekte, groblje i sadašnju kapelu, mogao u savršenom skladu uzdizati hram Svetog Marka“, istakao je Rađenović.

Carević: Kapelu rušimo, čim izgradimo novu

Gradonačelnik Marko Bato Carević kazao je da će kapela biti porušena i naveo da će prvo biti izgrađena nova.

On je to obrazložio činjenicom da je vlast DPS još prije više od decenije zaključila ugovor sa Mitropolijom da će izmjestiti kapelu onog momenta kada bude crkva iskazala želju za gradnjom hrama.

"Mi vrijedno radimo da prvo izgradimo novu kapelu, pa tek nakon toga ovu srušimo. Riješili smo i problem sa našim sugrađaninom, projektantom kapele, arhitektom Sobodanom Bobom Mitrovićem sa kojim smo postigli dogovor, realan, ljudski, da se on kao projektant uključi u izgradnju nove kapele, koja će biti ista kao ova i da to bude na obostrano zadovoljstvo“, kazao je Carević.

Amfilohije: Najviše pomoći očekujem od Grbljana

Mitropolit Amfilohije je kazao za „Vijesti“ da je odbio podršku Opštine Budva da izmjesti kapelu, jer će na tom mjestu biti izgrađen hram.

"Kao što je obnovljen manastir Podlastva, tako se obnavlja i drevna crkva Svetog apostola Marka, koja je jedna od najstarijih crkava u Budvi. U isto vrijeme treba neko da nam pomogne i najviše očekujem od Grbljana“, odgovorio je mitropolit na pitanje zbog čega se crkva odlučila da zemlju izdaje za gradnju supermarketa.

Bonus video: