URA prikupila dovoljno potpisa: Referendumom štite kasarnu Morača

„Poređenja radi, svi stambeni objekti Bloka V imaju 150 hiljada kvadrata stanogradnje, ali na čak tri puta većoj površini od kasarne “Morača”, odnosno na 24 hektara“, istakao je Rakčević
28 komentar(a)
Luka Rakčević, Foto: Građanski pokret URA
Luka Rakčević, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 16.02.2018. 10:28h

Građanski pokret URA prikupio je dovoljan broj potpisa, koji je potreban da se u Skupštini pokrene procedura za organizovanje referenduma za stanovnike Mjesne zajednice „Nova varoš”, na kojem bi se izjasnili kako da se uredi prostor nekadašnje kasarne „Morača”.

“Prikupili smo dovoljan broj potpisa, odnosno više od pet odsto od broja stanovnika te MZ upisanih u birački spisak”, kazao je predsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA, Luka Rakčević.

On je istakao da će do kraja sedmice ili početkom naredne predati potpise Skupštini i da se nadaju da će što prije biti pokrenuta procedura oko organizovanja referenduma.

„Želimo da zaštitimo taj prostor od devastacije”, kazao je Rakčević.

On je podsjetio da je Glavni grad predložio nacrt urbanističkog projekta „Kasarna Morača“, kojim se na tom prostoru predviđa skoro 150.000 kvadratnih metara gradnje, na svega osam hektara zemljišta.

„Poređenja radi, svi stambeni objekti Bloka V imaju 150 hiljada kvadrata stanogradnje, ali na čak tri puta većoj površini od kasarne “Morača”, odnosno na 24 hektara“, istakao je Rakčević.

Nacrt urbanističkog projekta (UP) „Kasarna Morača” izazvao je brojne primjedbe građana, arhitekata, a obrađivač plana treba da uradi finalnu verziju dokumenta sa predloženim primjedbama, a za koju je potrebna saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ako Ministarstvo održivog razvoja i turizma da saglasnost, o dokumentu će se izjasniti odbornici Skupštine Glavnog grada.

I iz Ministarstva su takođe napisali brojne zamjerke na taj dokument, između ostalog, da bi nestalo skoro 75 odsto postojećeg zelenila, odnosno većina čempresa i drugog drveća starog i preko pedeset godina.

Nadležnim iz Glavnog grada je zamjereno da su javni interes podredili privatnom, odnosno da se udovoljava zatjevu kompanije “A nekretnine”, koja je naručila izradu Nacrta UP „Kasarna Morača”.

"A nekretnine”, vlasnik su katastarske parcele 2211/9 na sjevernom dijelu, nekadašnje kasarne „Morača” od 19.967 kvadrata.

Bonus video: