URA: Tužioci ne vide kriminal i korupciju u budvanskom planiranju

Tomović i Jelušić još prošle godine podnijeli SDT-u krivičnu prijavu protiv autora detaljnih urbanističkih planova „Budva centar“ i „Petrovac Centar“, Miodraga Ralevića
3361 pregleda 8 komentar(a)
Sa današnjeg presa, Foto: Vuk Lajović
Sa današnjeg presa, Foto: Vuk Lajović

Budvanski odbor Građanskog pokreta URA iznenađen je odgovorom kotorskog Tužilaštva da u budvanskom planiranju nije bilo korupcije i kriminalnih radnji, uprkos osnovanim sumnjama da su građani i investitori plaćali planerima usluge da bi na njihovim parcelama ucrtavali višespratnice.

Predstavnici GP URA Radosav Tomović i Božena Jelušić još prošle godine podnijeli su Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv autora detaljnih urbanističkih planova „Budva centar“ i „Petrovac Centar“ Miodraga Ralevića, pozivajući se na više zakonskih odredbi - odredbe o bezbjednosti, saobraćajnom uređenju, preporučenoj spratnosti, indeksima gustine naseljenosti i pretvaranju indivudalnog stanovanja u kolektivno, pripajanje javnih površina privatnim urbanističkim parcelama i sl.

„Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru je početkom februara odbacilo krivičnu prijavu protiv autora DUP-ova Budva Centra i Petrovac Centar, Miodraga Ralevića, demonstrirajući još jedan primjer negativne prakse kada je postupanje odnosno nepostupanje tužilačke organizacije u pitanju. Prvi indikator je prosljeđivanje krivične prijave od strane SDT-a, kotorskom tužilaštvu, čime je jasno ukazano da krivična prijava ni u jednom dijelu neće biti procesuirana u skladu sa osnovama sumnje, već krajnje formalno i površno“, kazala je Jelušićeva na današnjoj konferenciji za novinare.

Iz Rješenja o odbijanju krivične prijave, kako navodi Jelušić, su saznali da ovo nije jedina prijava protiv Ralevića i povezanih stručnih/nadležnih lica koja su učestvovala u donošenju ovakve visoko rzične planske dokumentacije.

„Nije jasno zašto se tužiteljka Ljiljana Milić, inače na sajtu ODT u Kotoru navedena kao tužiteljka za maloljetnike, koja potpisuje službenu zabilješku kojom se konstatuje da u radnjama prijavljenih nema bića krivičnog djela, dalje bavi cijelim nizom tih ranije odbačenih krivičnih prijava, takođe iz formalnih razloga.Teško je povjerovati da je moguće da u Tužilaštvu misle da je ovakvo planiranje u Budvi rađeno bez upliva cijelog kompleta ličnih interesa i uz konstantnu zloupotrebu službenog položaja i struke. Teško da iko može da vjeruje da formalno usklađivanje planske dokumentacije, koje je inače urađene uz brutalno kršenje pravila urbanističke struke, može biti dovoljan argument da Tužilaštvo, da ne trepne, kaže da je sve u redu ako su ispoštovane procedure“, navela je Jelušić

Prema njenim riječima organizovana pljačka Opštine Budva i njenih prostornih i drugih resursa je već potvrđena sudskim presudama i priznanjima krivice.

„Nema te forme koja može izbrisati urbanističku katastrofu i onako očigledan urbanistički haos u Budvi i Petrovcu. Za to su odgovorni oni koji su to omogućili i osnovano sumnjamo da su za to dobijali novac, da je uspostavljen sistem visoke korupcije i da se radi o organizovanom kriminalnom udruživanju u cilju protivzakonitog sticanja ogromnih novčanih profita, davanja, zarada... Zbog toga nije jasno ovakvo insistiranje osnovnog državnog tužilaštva na formalnim procedurama, koje su kroz sudske procese ozbiljno dovedene u pitanje. Očigledno je nikome u Tužilačkoj organizaciji nije padalo na pamet da se bavi svojim poslom. Posebno je interesantna pouka koju nam tužiteljka upućuje da ukoliko mi kao podnosioci krivične prijave i pored iznesenog i dalje smatramo da je u konkretnom slučaju izvršeno neko krivično djelo, možemo podnijeti krivičnu prijavu“, istakla je Jelušić.

Navodi da vjerovatno mogu kao laici i ući u postupak prikupljanja dokaza, istražnog materijala i kada sve nesporno skupimo i dokažemo biće krivičnog dijela, skoro da nam ni sud neće trebati pa će onda tužioci odlučiti da krenu ka optužnici.

„Da nije tragično možda bismo se mogli i nasmijati. U Budvi je poznato kako se odvijalo „ucrtavanje“ objekata i koliko je za to trebalo platiti na ruke, odnosno kako bi se u slučaju da neko odbije da prepusti zemljište graditeljskim moćnicima obećavalo da će im ono „vazda biti zeleno“. Nažalost, u Crnoj Gori su u mnogo navrata obeshrabreni zviždači i oni koji prijavljuju korupciju, pa se srazmjerno mali broj građana odlučuje da uđe u ovako besmisleno dopisivanje sa birkratizovanim sudskim aparatom, koji ne istražuje zločin već čeka da se zločin sam otrkije i samoprijavi. Pa ipak je o ovom predmetu došlo više prijava.

Imali smo kao građani daleko više očekivanja od SDT-a. Podnoseći krivičnu prijavu nadali smo se da će Tužilaštvo biti aktivni zaštitinik interesa građana i države, upravo kroz istražne radnje koje će obuhvatiti i stručnjake za prostor, naravno u sprezi sa političkim i ekonomskim moćnicima“, zaključija je Jelušić

Tomović: Bilo bi dragocjeno da Knežević otkrije kako su usvajani planovi u Budvi

Tomović se posebno osvrnuo na slučaj Duška Kneževića i činjenice da su upravo na zemljišnim kompleksima koji su u vlasništvu njegovih kompanija ucrtavani megalomanski građevinski kompleksi.

„Kako se dogodilo da upravo na njegovim najatraktivnijim i moru najbližim parcelama budu ucrtani objekti ogromnih gabarita. Jedan od njih u blizini Starog grada je trebalo da se spoji i preuzme Legat Luketića. Drugi se tiče prirodnog dragulja Crne Gore, zaleđa u svijetu poznate plaže Mogren. Bilo bi više nego dragocjeno da gospodin Knežević, ne prezajući od sopstvene inrkiminacije kao i do sada, otkrije kako su usvojeni ovi planovi visokog privatnog profita na štetu gradskih funkcija i funkcionisanja“, ocijenio je Tomović.

Bonus video: