Urbanisti opet crtaju jer su planovi neprimjenjivi

Naglašavaju da je “jedan od osnovnih planskih ciljeva podizanje nivoa urbaniteta (gradnja uz ulicu, ulični blokovi, trgovi, podzemne garaže...) koji takođe nije ostvaren
164 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin stare građevina, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin stare građevina, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 24.05.2017. 19:30h

Programom uređenja prostora za 2017. godinu, u Kolašinu bi značajno trebalo da se unaprijedi planska dokumentacija koja je neophodna zbog poteškoća u primjeni postojeće.

Ako odbornici prihvate predlog izvršne vlasti, do kraja godine trebalo bi da počne izrada detaljnih urbanistkih planova (DUP) Centar 1 i Smajlagića polje 1. Planirano je da se usvoje i DUP Sportska zona i lokalna studija lokacije (LSL) za Bakoviće. Za izradu tih dokumenata biće potrebno oko 36.000 eura.

“Izrada novog DUP-a 'Centar 1' neophodna je zbog teškoća u primjeni i sprovođenju važećeg plana. U proteklom planskom periodu plan je imao mali stepen realizacije. Nije ostvarena planska smjernica 'zaštita i rekonstrukcija starih objekata sa karakterističnom gradskom arhitekturom'. Razlozi su nepostojanje zainteresovanosti privatnih vlasnika za zaštitu vrijednog graditeljskog tkiva i s druge strane nemogućnost opštine ili države da te objekte otkupi i uspješno rekonstruiše”, piše u obrazloženju izvršne vlasti.

Naglašavaju da je “jedan od osnovnih planskih ciljeva podizanje nivoa urbaniteta (gradnja uz ulicu, ulični blokovi, trgovi, podzemne garaže...) koji takođe nije ostvaren.

Konstatuje se i da realizacija DUP-a Smajlagića polje nije ostvarena u dijelu koji je trebao da obezbijedi urbani karakter naselja, komunalnu opremljenost i uravnoteženost namjene objekata. Nije realizovana ni planirana saobraćajna mreža. Planirano je da se donacijama obezbijedi novac za izgradnju fekalne kanalizacije u ulicama Vojvode Mine, M. Lakićevića i M. Vešovića, R. Maškovića i D. Đokić. preko Direkcije za javne radove. U Planu uređenja prostora piše da će biti asfaltirani djelovi seoskih puteva Bojići - Ljevišta, Crkvine - Bistrica, Mioska - Seoca, do sela Štavanj i dijela saobraćajnica u Lugomima i Đuđevina - Bare.

Bonus video: