Urbanistički i ekološki haos u Krašićima: Iz mora niče beton

Iz Uprave za inspekcijske poslove ćute, ali su od gradonačelnice Tivta tražili hotele za svoje inspektore tokom sezone
263 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2017. 19:44h

Svojevrsni urbanistički i ekološki horor na obali Krašića u Tivatskom zalivu nastavlja se ovih dana, a turiste i vikendaše koje su topli dani doveli dočekao je pravi haos sa majstorima, građevinskim materijalom i mašinama na gotovo svakom dijelu obale.

More pred zapadnim dijelom Krašiča već danima je zamućeno, i prljavo je mrke boje jer bageri na dva mjesta intenzivno razbijaju nekadašnju prirodnu kamenitu obalu, a iskopanu zemlju i kamenje guraju u vodu, šireći „placeve“ investitora koji ovdje podižu objekte sa temeljima gotovo u morskoj vodi.

Takav je slučaj sa gradilištem tri velike nove „turističke vile“ - kockasta objekta od armiranog betona koje su trenutno u poodmakloj fazi gradnje na zapadnom dijelu Krašića.

Haos je i na lokaciji zapadno od hotela „Anderba“ gdje je ruski investitor bez dozvole, počeo izgradnju novog stambenog objekta ispod lokalnog puta za Petroviće. Riječ je o kompaniji „Nado & Rus mont" DOO.

Za izvođenje tih radova investitor nema dozvolu jer nije uspio da pribavi saglasnosti drugih vlasnika urbanističke parcele koja se prostire i na zemljište koje nije u vlasništvu ove firme.

Ipak, to nije spriječilo investitora da bagerom već danima kopa na ovoj lokaciji pri čemu je ogromna količina otpada, zemlje i kamena izručena u more a napravljena je praktično provalija uz samu ivicu lokalnog puta koji je potkopan u dužini od tridesetak metara.

Ruski investitor je napravio i armirano betonski obalni zid u moru kojim je “učvrstio” svoj prošireni plac, na čijem je jednom dijelu već nikla i betonska temeljna ploča za jedan od novih objekata. Načelnik Službe za inspekcijske poslove Opštine Tivat Jovica Stojković “Vijestima” je rekao da Komunalna inspekcija nema nadležnosti u pojasu morskog dobra i da ne može spriječiti radove koji se obavljaju na obali, ali da je izašla na teren i napravila zapisnik o potkopavanju trase lokalnog puta koji jeste u njihovij nadležnosti.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore (UIP) koja je nadležna kako za bespravnu gradnju, tako i za zagađivanje i zatrpavanje mora materijalom sa kopna, “Vijesti” ni nakon deset dana nisu dobile nikakve odgovore na pitanja i postupanjima i nalazima njenih inspektora na području Krašića.

Mještani - vikendaši kojima graditeljski poduhvati brojnih crnogorskih i srbijanskih tajkuna bliskih vlastima, ali i stranih državljana na uskom obalnom pojasu nekada lijepe prirodne kamenite obale u Krašićima, stvaraju brojne probleme, Opština Tivat, ali ni samo JP “Morsko dobro” koje nema inspekcijsku nadležnost, ne kriju ogorčenje indolentnošču UIP-a prema ovim dešavanjim.

Delegacija UIP-a prošle sedmice je dolazila kod gradonačelnice dr Snežane Matijević tražeći finansijsku podršku lokalne uprave za smještaj raznih državnih inspektora u tivatskim hotelima tokom narednih par mjeseci ljetnje sezone, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li Opština koja je nezadovoljna radom UIP-a kada su Krašići u pitanju, pristati da iz svog džepa plaća smještaj inspektorima koji izbjegavaju da spriječe haos na ovom dijelu tivatske obale.

Umjesto kupališta, na opštinskoj parceli je otpad

Da nisu indolentne samo državne službe, pokazuje i aktuelni izgled urbanistilke parcele UP 8 u Krašićčima – jedinog dijela tamošnje obale koji je u vlasništu Opštine Tivat, a koji je lokalna uprava obećala da će do početka juna urediti kao kupalište, dostupno za sve vikendaše i građane koje graditelji vila na obali, tjeraju i ne dozboljavaju im pristup ostalim plažama. Taj plac je razrovan od strane investotora turističkih vila u gradnji na susjednoj parceli koji je preko opštinske zemlje “spustio” bagere i građevinske mašine na svoj plac, a opštinska zemlja zatrpana je građevinskim i raznim drugim otpadom.

Galerija

Bonus video: