Uručene nagrade za najbolje novinarske priče

Nagrade su dodijeljene novinarima Borislavu Višnjiću, novinaru Portala RTCG, Bojani Komnenić iz Radija Antena M i Darvinu Muriću, novinaru ND Vijesti
97 pregleda 0 komentar(a)
nagrade novinari, Foto: Mep.gov.me
nagrade novinari, Foto: Mep.gov.me
Ažurirano: 27.03.2018. 10:10h

Slobodni i profesionalni mediji i novinari istinski su stub demokratije i sastavni dio demokratskog društva, bez kojih je i sam korpus ljudskih prava i sloboda nepotpun i nedovršen, poručio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin prilikom dodjele nagrade za najbolju novinarsku priču u okviru konkursa “Evropa za mene”.

Nagrade su dodijeljene novinarima Borislavu Višnjiću, novinaru Portala RTCG, Bojani Komnenić iz Radija Antena M i Darvinu Muriću, novinaru ND Vijesti. Ovom prilikom uručeni su im laptop, telefon i tablet.

Pažin je istakao da je afirmacija ideje ujedinjene Evrope jedna od vrijednosti koja je presudna za dalji napredak i razvoj Crne Gore, koja je prepoznata i u crnogorskom Ustavu.

"To nijesmo uradili ni slučajno, ni nepromišljeno. I sam proces transformacije našeg društva, u okviru kojeg Crna Gora polako zauzima svoje mjesto u evropskoj porodici država, već donosi vidljive koristi našim građanima. Od kada smo kao nezavisna država krenuli putem evropskih reformi, plate i penzije u Crnoj Gori su udvostručene, naši građani putuju po Evropi bez viza, dok naši studenti, profesori i istraživači danas imaju jednak pristup najboljim evropskim obrazovnim i istraživačkim programima“, rekao je Pažin.

On je ocijenio da su današnji laureati zavrijedili priznanje predanim radom, talentom i profesionalnom izuzetnošću.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je ocijenio da su nagrađene priče raznovrsne i informativne i da doprinose diskusiji o važnim pitanjima koja praktično utiču na naš svakodnevni život - od sigurnosti hrane, kroz sticanje vještina za zapošljavanje do toga koje zajedničke vrijednosti nas čine Evropljanima.

"Uložićemo dodatne napore u komuniciranju o pristupanju EU i načinu na koji fondovi EU podržavaju Crnu Goru i njene građane, jer je u interesu svih nas da su građani dobro informisani o koristima i obavezama koje proizilaze iz procesa pridruživanja EU", poručio je Orav.

Stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Fiona Mekluni poručila je da je današnja dodjela nagrada prilika za razgovor o pričama iz stvarnog života, umjesto indikatora, mjerila i izvještaja o napretku.

"Vi - Darvine, Bojana i Borislave, kao i vaše kolege novinari i novinarke, vi ste ti koji možete da udahnete život hiljadama stranica pravne tekovine EU. Vi ste ti koji su dočarali kako se životi ljudi mijenjaju zahvaljujući procesu pristupanja EU i pomoći koja se dobija od EU. Usvajanje vrijednosti i standarda EU može biti iskreno samo ako ukazujete na uspješne primjere, kao što su oni zbog kojih ste zavrijedili nagrade koje danas dodjeljujemo“, istakla je Mekluni.

Novinar Borislav Višnjić je istakao da je uloga novinara u svakom društvu važna, a da je njihova odgovornost u evropskim integracijama dodatno pojačana.

"Upravo u tom procesu moramo jasno i tačno da objasnimo građanima prednosti, ali i mane članstva u Evropskoj uniji“, dodao je on.

Višnjić smatra da su životne priče običnih građana, koji od integracija imaju konkretnu korist, efektnije i bolje za promociju EU vrijednosti i mogućnosti evropskih fondova, od svakodnevne polemike o poglavljima, principu regate ili Usklađivanja domaćih propisa sa evropskom pravnom tekovinom.

Konkurs je raspisan u skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2014-2018, a u okviru projekta “EU4ME” koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

Bonus video: