Usavršavanje ljekarima koji donose napredak

"Zahvaljujući edukaciji u KCCG uvedeno novih 17 dijagnostičkih procedura i metoda, među kojima su posebno značajne operacija na zadnjem segmentu oka i operacija urođenih urogenitalnih anomalija kod djece, edukacije za ranu intervenciju za autističnu djecu, te transplantacija kosti sa podkoljenice u nadlakticu", kaže dr Vesna Miranović
252 pregleda 1 komentar(a)
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.08.2018. 18:06h

Oko 500 ljekara prošlo je prethodne dvije godine edukaciju, koristeći novac iz fonda od 700.000 eura, koje je Ministarstvo zdravlja opredijelilo za te potrebe.

Ukupni budžet zdravstva je ove godine bio oko 208 miliona eura.

Ko su ljekari i da li je neko od njih više puta imao priliku da se obrazuje, Ministarstvo nije navelo u odgovoru “Vijestima”.

Potvrdili su da je specijalista sudske medicine dr Nemanja Radojević jedan od njih i da će se usavršavati na uglednom univerzitetu u SAD, Harvardu:

"Raduje izjava dr Radojevića da će nakon završene edukacije na Harvardu doći u Crnu Goru i usvojena znanja primijeniti u crnogorskom zdravstvenom sistemu. Mali sistemi poput našeg omogućavaju personalizovani pristup odabira onih koji mogu da ispune stroge zahtjeve koje propisuju škole poput Harvarda. Da je procjena bila ispravna, svjedoči podatak o uspjehu koji je dr Radojević postigao. U konkurenciji od 750 aplikanata za školu javnog zdravstva na Harvardu napisao je rad koji je svrstan među pet najboljih, čime je postigao da studije za njega budu besplatne, a iz sredstava kontinuirane medicinske edukacije opredijeljena su sredstva za njegov smještaj i prateće troškove,” kaže direktorica Direktorata za kontolu kvaliteta zdravstve zaštite i unpaređenje ljudskih resursa MZ Vesna Miranović.

Ona kaže da je Ministarstvo od 1. februara 2016. obezbijedilo budžet od 700.000 eura godišnje za finansiranje kontinuirane medicinske edukacije. Za razliku od ranijih godina, tvrdi, urađeno je detaljno uputstvo koje je preciziralo jasno definisanje ishoda edukacije, odnosno da to bude “uvođenje novih medicinskih tehnologija i protokola u dijagnostici i liječenju”.

U 2017. je, prema podacima MZ, 275 ljekara Kliničkog centra učestvovalo u 655 raznih vrsta edukacija, uglavnom u regionu - Srbija, Hrvatska, Slovenija i Turska.

"Ljekari su nakon edukacija primijenili usvojena znanja i vještine, pa je u 2017. u Klinički centar uvedeno 17 novih dijagnostičkih i terapijskih procedura. Tokom 2018, do danas, učešće u 362 edukacije uzela su 242 ljekara KCCG, što je rezultiralo uvođenjem novih metoda od kojih su posebno značajne operacije na zadnjem segmentu oka, operacije urođenih urogenitalnih anomalija kod djece, edukacije za ranu intervenciju za autističnu djecu, te transplantacija kosti sa potkoljenice u nadlakticu”, kaže dr Miranović za “VIjesti”.

Na pitanje kakvi su ugovori sa stipendistama, da li postoji obaveza da oni vrate novac ako odluče da ostane u inostranstvu, ona objašnjava:

"Besplatne studije medicine, besplatne specijalizacije, supspecijalizacije, plaćeni odlasci na brojne naučne i stručne skupove, program kontinuirane edukacije, podrazumjeva ogromna materijalna sredstva uložena u kadar. Prilikom dobijanja specijalizacije, sa specijalizantom poslodavac zaključuje ugovor po kome je u obavezi da radi u zdravstvenoj ustanovi onoliko vremena koliko traje specijalizacija. U slučaju da prije isteka propisanog roka napusti zdravstvenu ustanovu koja je finansirala njegovu edukaciju, dužan je da matičnu zdravstvenu ustanovu materijalno obešteti. Međutim, mnogo veći problem je što je za stvaranje novog kadra istog profila potrebno da prođe od četiri do šest godina, što stvara dodatnu štetu zdravstvenom sistemu. Ovakvi postupci ljekara su neetični i čine sistem ranjivim”, kaže sagovornica.

Ona dodaje da je trenutno na specijalizacijama i užim specijalizacijama između 350-400 ljekara:

"Jedan broj specijalizacija se obavlja u Crnoj Gori (radiologija i porodična medicina), dok se najveći broj ljekara upućuje na postdiplomsku nastavu Univerziteta u Beogradu, zagrebačko Sveučilište i Univerzitet u Ljubljani. U ovu svrhu su opredijeljena višemilionska materijalna sredstva, što svjedoči o odgovornom odnosu države prema kadru koji treba da brine o zdravlju nacije. Školovani kadar ima solidan fond vještina koji se uvijek može obogatiti kratkoročnim, ciljanim usavršavanjima, što je postala praksa u Kliničkom centru. U toku je ugovaranje boravka naših ljekara na klinici u Napulju, u Švajcarskoj, u Turskoj”.

U KCCG će se do kraja ove godine najvjerovatnije vratiti oko 50 specijalista, a do kraja 2019. još 50-ak, navodi sagovornica iz MZ.

Bonus video: