Uskoro bageri na obalama Bojane

Lokalna vlast bira kako će trošiti novac od naknade za zakup zemljišta na obalama Bojane
77 pregleda 5 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ada Bojana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.01.2015. 15:22h

Iako još 120 vlasnika kućica na obalama Bojane nije zaključilo ugovor sa Morskim dobrom o korišćenju državnog zemljišta za prošlu godinu, u tom javnom preduzeću ne brinu mnogo zbog toga.

“Što se tiče dinamike naplate, zadovoljni smo zbog činjenice da smo do sada po tom osnovu naplatili 70 odsto sredstava. Očekujemo da ćemo uskoro završiti preostali dio posla budući da već teče rok za nove ugovore”, kazala je “Vijestima” portparolka JP Jelena Jelušić.

Po odredbama ugovora iz 2014, novi ugovori za ovu godinu moraju biti zaključeni do 31.marta, ali je malo vjerovatno da će Morsko dobro u tom roku primorati sve vlasnike da poštuju dogovorene obaveze.

Rok je isti bio i lani, ali je JP nekoliko puta bilo prinuđeno da prolongira krajnji datum za zaključenje ugovora, koji se na kraju poklopio sa Novom godinom. Fleksibilnu politiku preduzeća iz Budve, vlasnici kućica i vikendica, njih ukupno 424, mogu očekivati i ove godine ali je pitanje kako će se provući neplatiše.

“U toku januara, podnijeli smo pet prijava Upravi za inspekcijske poslove, uglavnom zbog gradnje bez dozvole”, kazala je Jelušić. Međutim, iste prijave uskoro mogu očekivati i vlasnici koji nijesu zaključili ugovore za prošlu godinu. U upravi za inspekcijske poslove, “Vijestima” je rečeno da će inspektori vrlo brzo postupiti po prijavama Morskog dobra i porušiti sve što je u prethodnom periodu građeno bez dozvole.

Prema cjenovniku, vlasnici objekata do 30 m2 plaćaju 10 eura po kvadratu i to u JP računaju kao ustupak ribarima koji na obalama Bojane imaju kućice za svoje potrebe. Za objekte od 30 m2 do 60 m2, treba izdvojiti 15 eura po kvadratu, od 60 m2 do 100 m2 25 a preko 100 m2 35 eura. Za kvadrat terase vlasnici plaćaju četiri eura po kvadratu, a za kvadrat dvorišta, jedan euro.

Svi objekti na obalama Bojane, računajući i ekskluzivne restorane, privremenog su karaktera. Imperativni ugovori, koji datiraju od prije nekoliko godina, odgovor su države na ekspanziju divlje gradnje na Bojani koje od tada uglavnom nema osim sporadičnih slučajeva. Međutim, iako je u nekoliko navrata rečeno da će sredstva, prikupljena po tom osnovu, biti upotrijebljena za rješavanje katastrofalnog stanja na Adi Bojani, koje se prije svega odnosi na odvod otpadnih voda i puteve, novac je išao za druge projekte.

Bonus video: