Uslovi koje Centar za tražioce azila pruža azilantima poželio bih svakom građaninu

Broj azilanata koji su smješteni u Centru “varira iz dana u dan”, kaže Šofranac
310 pregleda 0 komentar(a)
Željko Šofranac, Foto: Savo Prelević
Željko Šofranac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.06.2015. 11:25h

Od početka godine do danas u Centru za tražioce azila u Spužu boravilo je 885 tražilaca azila, uglavnom iz Sirije, kazao je za Radio Slobodna Evropa Željko Šofranac, direktor Uprave za izbjeglice i azilante i predsjednik Operativnog tima za sistem azila na nivou Crne Gore.

Iako je prema podacima UNHCR-a Crna Gora 2013. bila peta na listi zemlja u Evropi po broju tražilaca azila u odnosu na broj stanovnika, što je svrstalo u red zemalja poput Švedske i Luksemburga, Šofranac kaže da je Crna Gora za azilante „uglavnom tranzitna zemlja u kojoj borave par dana“.

"Opet nekim svijim kanalima, što moramo direktno reći,oni imaju svoje kanale i to su organizovane priče brzo idu prema Srbiji da bi došli do Mađarske kao prve šengen zone“, dodao je.

Veći priliv tražilaca azila Crna Gora je zabilježila 2013. godine, ali se i ove godine, objašnjava Šofranac, može govoriti o povećanom broju.

Broj azilanata koji su smješteni u Centru “varira iz dana u dan”, kaže Šofranac.

„Ono što je ipak mala disproporcija ili razlika jeste da apsolutno onaj broj lica koji je otišao u kancelariju za azil pri Miistarstvu unutrašnjih poslova (MUP) koji je podnio zahtjev za sistem azila ne mora da korespodira sa brojem koji je u Centru za azilante. Tako da je broj onih lica koja su tražila azil malo veći, uvijek je to nekih 20-30 odsto“.

Na pitanje da li takav broj azilanata predstavlja problem za institucije Crne Gore, Šofranac kaže da je to “veoma ozbiljno pitanje“.

Opisijući uslove koje Crna Gora pruža azilantima u Centru za azilante u Spužu, Šofranac je kaza da su “to uslovi koje bih ja poželio svakom građaninu Crne Gore”.

“Ovo mogu kazati bezrezervno iz razloga toga što su to i ocjene eksperata zvaničnika Evropske unije“, tvrdi Šofranac.

Bonus video: