Uspjeh crnogorskih planinara: Osvojili sedam alpskih vrhova

“Poslije slučajnog susreta starih prijatelja i par telefonskih razgovora, pretvorila se u mješovitu ekspediciju tri planinarska kluba iz Crne Gore... Iz Podgorice smo krenuli 7. jula oko 18.30, a sjutra oko 9 sati izjutra stigli na jezero Fedaia Lago...
318 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2017. 19:03h

Trojica crnogorskih planinara iz tri planinarska kluba početkom jula su, pohodeći masiv Alpa, osvojili sedam vrhova.

Članovi PK Visokogorci Filip Roganović i Boris Čelebić, PK Komovi - Dušan Pejović, Duško Mrdak i Aleksandar Bošković i Andrija Zvicer iz Malog alpinističkog kluba na ekspediciju su krenuli 7. jula.

Do 16. jula polovina njih uspjela je da osvoji vrhove Marmolada 3.344 (Dolomiti), Zumsteinspitze visok 4.563 metra, Parot 4.432, Punta Gnifeti 4.554, Corno Nero 4.332, Ludwigshohe 4.341, i Balmenhorn 4.167.

Dio ekipe, zbog visinske bolesti nije se domogao svih vrhova.

Čelebić je “Vijestima” rekao da je pohod na masiv Alpa prvobitno planiran kao klupska ekspedicija Visokogoraca.

“Poslije slučajnog susreta starih prijatelja i par telefonskih razgovora, pretvorila se u mješovitu ekspediciju tri planinarska kluba iz Crne Gore... Iz Podgorice smo krenuli 7. jula oko 18.30, a sjutra oko 9 sati izjutra stigli na jezero Fedaia Lago... Spakovali stvari i žičarom izašli na 2.600 metara do planinarskog doma, a potom preko kamenja, lednika i sipara stigli do početka ferate, zakačili se na sajle i uspinjali prilično brzo”, kazao je Čelebić.

Član Visokogoraca objašnjava da su nakon četiri sata hoda stigli na vrh Marmolada.

Ekipa je sljedeći dan iskoristila za odmor i obilazak sjeverne Italije, a potom noćili u kampu Arco Lido.

Na uspon na Monte Rosu krenuli su iz Alagna Valsesie, odakle su žičarom izašli na 3.200 metara.

“Nakon toga, pješke po ledniku i osiguranoj stazi poslije sat i trideset minuta hoda stižemo do planinarskog doma. Sve vrijeme uspona pratili su nas oblaci, periodično i kiša sa grmljavinom. Noćili smo u Gnifeti domu na 3.650 metara, i narednog dana krenuli ka jednom od najljepših alpskih vrhova - Lyskamu 4.527 mnv”, kazao je Čelebić.

Planinar priča da je tokom noći napadalo desetak centimera snijega i da ih je na usponu, od jutra, pratio jak vjetar. Ipak, do grebena Lyskama stigli su bez većih problema: “Prtili smo nepoznatim terenom novi snijeg. Led ispod njega pravio je nesigurnu podlogu... Oko 10 sati i 40 minuta iznenadni oblak i činjenica da smo u petočlanoj, za ovaj vrh ipak prevelikoj navezi, natjerali su na da se vratimo sa visine 4.350 mnv. Sišli smo u Gnifeti, a u povratku se javljaju i prvi simptomi visinske bolesti”.

Zbog visinske bolesti jedan dio ekipe spustio se u Alagne Valsesiu, a drugi je nakon četiri sata popeo vrh Zumsteinspitze, sat kasnije i Puntu Gnifeti i sišli do doma Margarita.

“Noć je provedena bez sna, uz simptome blage visinske bolesti. U jutro 13. jula, u silasku sa Punta Gnifeti tri člana ekipe popela su vrhove - Parot, Corno Nero, LudLudwigshohe i Balmenhorn. Zahvalnost dugujemo prijateljima ekspedcije - Luštica Buyu i Pivari. Naročito kompaniji Luštica Buy na razumijevanju i nesebičnoj podršci”, kazao je Čelebić.

Galerija

Bonus video: