Uspjeh plavske porodice u Njujorku: Slogom i radom ostvarili američki san

Voditi dva restorana na Menhetnu, i to u ekskluzivnoj zoni zapadne 52. i 54. ulice, podvig je koji braću Sinanaj svrstava u najuspješnije iseljenike iz Crne Gore kojih u SAD ima više desetina hiljada
367 pregleda 57 komentar(a)
Džef Sinanaj, Džek Sinanaj (Novina), Foto: Patrick McMullan, Novina
Džef Sinanaj, Džek Sinanaj (Novina), Foto: Patrick McMullan, Novina
Ažurirano: 26.10.2014. 21:08h

Mnogo se više isplati da prodaješ kravlje meso na Menhetnu, nego cijele krave negdje na živopisnim planinama sjeverozapada Crne Gore, u okolini majušnog grada Plava.

Tako nedjeljnik “Njujork obzerver” počinje reportažu o uspjehu Plavljana, Džefa i Džona Sinanaja, koji su nakon višedecenijskog truda ostvarili ugostiteljski san.

Voditi dva restorana na Menhetnu, i to u ekskluzivnoj zoni zapadne 52. i 54. ulice, podvig je koji braću Sinanaj svrstava u najuspješnije iseljenike iz Crne Gore kojih u SAD ima više desetina hiljada.

Ali, tu nije kraj, pored dva restorana “Empire Stake house” - zajedno sa rođacima Benom, Rasom i Harijem Sinananajom, oni posjeduju restoran, opet sa mesnim menijem, na famoznoj Petoj aveniji, kao i jedan na debeloj periferiji Feniksa u Arizoni, u gradiću Skotsdejl.

“Mi smo sa planine. Uvijek smo gledali kako se životinje kolju. Naši očevi i rođaci su uglavnom bili mesari. Ako bi bilo neophodno, mogli bismo i to da radimo“, rekao je Džek.

Planiramo da otvorimo još restorana. To je kao zaraza, kaže Džek koji je u biznisu od 1981.

Uglađen i elegantno odjeven, Džek Sinanaj je daleke 1981. godine kao pridošlica u Njujork radio najslabije plaćeni posao u ugostiteljstvu - bio je takozvani „bazboj“, pomoćnik konobara u restoranu gdje je njegov brat Ras već bio konobar.

Džek, koji ima 44 godine, nije zaboravio crnogorsku “mesnu dijetu” koju čine dva tri dobra parčeta junetine nedjeljno, sa posebnom naklonošću prema ramsteku.

Sinanaji sa mis Amerike na otvaranju restorana Empire Stake House

Devet godina mlađi brat Džef ne može da zamisli dan bez mesa, odnosno ukusnog stejka.

„Imamo mi u restoranu i odličnu ribu - čileanskog brancina. Ali kod kuće ne jedemo mnogo ribe“.

Sinanaji pričaju kako su kao mladi momci u socijalističkoj Crnoj Gori počeli da sanjaju američki san, odrastajući uz vesterne, filmove sa dobrim automobilima i lijepim ženama. Sa kućom i porodicama u Bronksu, a poslom u Bruklinu gdje su ispekli zanat, Sinanaji su postepeno napredovali, ulagali, da bi danas vodili biznis bukvalno u „centru centra svijeta“.

„Planiramo da otvorimo još restorana. To je kao zaraza“, kaže Džek, i dodaje da ne ide često u Crnu Goru.

„Tamo treba da prodaš dosta krava da bi otišao na odmor. Teško se preživljava. Ako hoćeš da kupiš televizor, moraš da prodaš još tri četiri krave.

Od pašte do bureka širom Amerike “Njujork tajms” je prije dvije godine pisao o restoranu mediteranske kuhinje “Grata”, čiji je suvlasnik Mirso Lekić.

Restoran je takođe na elitnoj lokaciji, na Prvoj aveniji.

Gusinjanin Refik- Refko Radončić prije nekoliko godina otvorio je hotel “Gotham”, u srcu Menhetna, i već 2013. dobio priznanje kvaliteta od uticajnog ugostiteljsko-turističkog sajta “Trip Advajzer”.

Elvis Kolenović je vlasnik “Brothers” picerije u Long Ajlend Sitiju, koji je svojevremeno reporteru “Njujork tajmsa” objašnjavao tajnu balkansku mješavinu mljevenog mesa. Drugi restoran istog imena u Astoriji vodi Dino Kolenović.

Hamo Medunjanin, rodom iz Plava, vlasnik je više restorana “Đerdan”, poznatih po najboljem bureku u Njujorku.

Detroitski restoran “Tre Monti” iseljenika iz Crne Gore Žarka Paljušaja proglašen je za restoran godine 2013, pet godina nakon osnivanja u tom američkom gradu.

Bonus video: