Uspješna akcija čišćenja u Beranama

Stojanović je uputio apel građanima da komunalni otpad odlažu na mjestima koja su za to predviđena i da čuvaju zelene površine, obale rijeke Lim i dio pored gradske obilaznice, jer je to zalog za budućnost
483 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje akcije, Foto: Tufik Softić
Sa današnje akcije, Foto: Tufik Softić

Ekološka akcija čišćenja izletišta kod Spomen obilježja na Jasikovcu u Beranama, kao i uređenja zelene površine u ulici VIII Crnogorske brigade uspješno je realizovana danas.

Akciju je organizovala Opština Berane u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore.

U akciji su učestvovali zaposleni u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima pri njoj, radnici Komunalnog preduzeća, Agencije za izgradnju i razvoj Berana i Službe zaštite i spasavanja, učenici svih gradskih osnovnih škola i predstavnici više nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine.

Ova akcija je trebala biti realizovana 5. juna, na Svjetski dan zaštite životne sredine, ali je zbog loših vremenskih uslova odložena za danas.

Savjetnik predsjednika Opštine Darko Stojanović, kazao je da Opština Berane kao i prethodnih godina učestvuje u obilježavanju Svjetskog dana zaštite životne sredine.

“Pokupili smo otpad koji smo našli na području izletišta na Jasikovcu. Radnici Komunalnog preduzeća izvršili su uređenje travnatih površina na pomenutoj lokaciji i u malom gradskom parku u ulici VIII Crnogorske brigade. Odziv akciji je odličan. Bitno je što su u akciji najviše učestvovali naši mladi sugrađani iz osnovnih škola, što je mnogo važno za podizanje njihove svijesti o značaju zaštite životne sredine”, istakao je on.

Pošto je Komunalno preduzeće prethodnih dana izvršilo sanaciju nelegalnih deponija na području našeg grada, Stojanović je uputio apel svim građanima da komunalni otpad odlažu na mjestima koja su za to predviđena i da čuvaju zelene površine, obale rijeke Lim i dio pored gradske obilaznice, jer to je zalog za budućnost.

“U jednom dijelu zaobilaznice je postavljen inventar u vidu klupa i stolova. Takođe, izvršen je zasad određenih vrsta drveća koje mogu brzo da izrastu i na neki način fizički spriječe da se tamo automobilima i kamionima odlaže otpad. Akcenat treba staviti na podizanju svijesti, informisanju, obavještavanju i na radu inspekcijskih i komunalnih službi, kao i rigoroznom kažnjavanju neodgornih pojedinaca”, naglasio je Stojanović, dodajući da bi u narednom periodu trebao biti postavljen mobilijar na gradskom izletištu Jasikovac.

U akciji je učestvovao i učenik osmog razreda OŠ “Vuk Karadžić”, Luka Femić.

“U školi redovno na časovima biologije učimo o značaju zaštite životne sredine i nastavnici nas svakodnevno na to podstiču. Sa zadovoljstvom sam učestvovao u ovoj akciji i samim tim doprinio ljepšem izgledu našeg grada. Ovo nije prvi put da učestvujem u ovakvoj akciji, to sam radio i prethodne dvije godine”, dodao je Luka.

Ove godine, obilježavanju ovog značajanog datuma – u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore, pridružilo se dvadeset crnogorskih opština.

Bonus video: