Uspješna zajednica: Za tri godine više nego drugi za 30

Župljani će, zahvaljujući istrajnosti MZ, konačno riješiti višedecenijski problem i dobiti saobraćajnicu
596 pregleda 0 komentar(a)
Svetlana Mandić, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Svetlana Mandić, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić

Da složna mjesna zajednica (MZ) i agilno rukovodstvo mogu mnogo da postignu najbolji primjer je nikšićka Župa.

Od izbora novog rukovodstva MZ i predsjednika Dragoljuba Radulovića prošlo je nešto više od tri godine, a mještani su saglasni da se za to vrijeme u toj MZ uradilo više nego za prethodnih tridesetak godina.

Kada razgovorima sa nadležnima ne bi uspjeli da dobiju ono što su zacrtali, Savjet MZ, predvođen Radulovićem, organizovao bi okupljanja, performanse, blokirao glavnu saobraćajnicu. A sve sa ciljem da Župa bude mjesto koje stanovnici neće napuštati i da se mladi, nakon završetka školovanja, vrate u kraj gdje su rođeni.

„U posljednja dva mjeseca više smo se sastali nego u proteklih 20 godina i to je dobro jer to šalje signal da smo zainteresovani da rješavamo naše probleme na pravi način“, kazao je Radulović na nedavnom zboru Župljana.

Župljani će, zahvaljujući istrajnosti MZ, konačno riješiti višedecenijski problem i dobiti saobraćajnicu kakvu zaslužuju - prvi dio, od Rubeža do brane počeo je da se radi prije nekoliko dana i biće završen do ljeta naredne godine, kada će početi da se radi dio od brane do Morakova. Sela dobijaju rasvjetu, asfaltiraju se putevi, sanirana su klizišta, izgrađen je most u Starom selu, završen je vodovod, otvorena su dva vrtića, rekonstruišu se seoski domovi… Očekuju uređenje puteva do katuna, do jeseni bi trebalo da bude završeno sportsko igralište, nadaju se “župskom ujedinjenju” oko projekta izgradnje sportske hale. Već tri godine prvorođena beba dobija opremu i 100 eura, “lučaši” simbolične novčane nagrade, polumaturanti besplatnu ekskurziju, prvaci pribor, dva najbolja studenta mjesečnu stipendiju. Sportisti su dobili opremu, hor uniformu, mališani iz vrtića dvorišni mobilijar…Organizovane su brojne kulturno-sportske manifestacije, ali i humanitarne i ekološke akcije.

Gotovo da je teško nabrojati šta je sve u nikšićkoj Župi urađeno. Nešto su uradili sami, nešto uz pomoć donatora, a često su uspijevali i nadležne da ubijede da njihovi projekti zavređuju pažnju i novčanu pomoć.

Nadaju se i da će uspjeti da Vladu ubijede da koncesiona sredstva treba da pripadnu njima. Od toga neće odustati jer su upravo ta sredstva osnov da mnogi problemi budu uspješno riješeni, a život u MZ podignut na viši nivo.

“Sve ove godine krivili smo druge za probleme koje imamo ali smatram da smo mi najviše krivi. Nekako smo sve bili prepustili stihiji, sve je išlo tokom koji nije bio dobar za naše mjesto. Sada je sve to drugačije”, kazao je Radulović.

U Župi, koja broji 12 sela, prema zadnjem popisu živi 3.714 stanovnika, što je za preko 300 manje u odnosu na 2003. godinu. Župljani se nadaju da će taj broj, do narednog popisa, porasti.

Bonus video: