Uspješno se realzuje projekat izgradnje predškolskih ustanova

Projektom je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, predviđena izgradnja sedam vrtića: četiri u Podgorici i po jedan u Baru, Pljevljima i Ulcinju
114 pregleda 0 komentar(a)
Arijana Nikolić Vučinić, Tamara Milić,  Jael Dutileul, Foto: Ministarstvo prosvjete
Arijana Nikolić Vučinić, Tamara Milić, Jael Dutileul, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 12.03.2018. 12:53h

Projekat izgradnja sedam novih predškolskih ustanova i renoviranja predškolske infrastrukture u Crnoj Gori, vrijedan 17 miliona eura, realizuje se uspješno, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Ministarstva prosvjete i Banke za razvoj Svjetske banke.

Generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje Arijana Nikolić Vučinić razgovarala je sa Jael Dutileul savjetnicom za obrazovanje Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), iz čijeg kredita se finansira projekat.

Projektom je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, predviđena izgradnja sedam vrtića: četiri u Podgorici i po jedan u Baru, Pljevljima i Ulcinju.

Dutileul je izrazila zadovoljstvo zbog skorog završetka radova na vrtiću na Starom aerodromu, čime će Podgorica dobiti još jedan novi vrtić vrijedan 2,7 miliona EUR, a kapaciteta oko 340 djece.

Ocijenjeno je da je od velikog značaja nedavno otklanjanje smetnji za početak pokretanja procedura za izgradnju vrtića u Ulcinju, nakon što je Opština na Vladu prenijela pravo raspolaganja zemljištem na kome je planirana gradnja vrtića.

„Za sada je kroz ovaj projekat u Podgorici izgrađen jedan objekat u Zagoriču, kapaciteta za preko 200 djece, a radovi na vrtiću na Starom aerodromu biće završeni u prvoj polovini ove godine“, navodi se u saopštenju.

Na preostalih pet objekata se, kako je saopšteno, radi i oni su u različitim fazama.

Navodi se da se za objekte u Tuzima i Baru radi na izboru izvođača radova, za objekat u Pljevljima se očekuje raspisivanje tendera za izgradnju, a za objekat u Bloku 6 u toku je izrada glavnog projekta.

Na sastanku je, kako je saopšteno, predstavljen napredak u dijelu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, dosadašnja realizacija obaveza koje proističu iz Strategije ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Crnoj Gori 2016-2020,

Razgovarano je i o implementaciji novih zakonskih rješenja u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i o značaju interaktivnih službi za povećanje obuhvata djece predškolskim obrazovanjem.

„Doprinos CEB-a razvoju predškolskog obrazovanja u Crnoj Gori je izuzetan, ne samo u dijelu izgradnje dodatnih kapaciteta, već i u sticanju znanja o projektovanju vrtića, kako bi se kroz arhitektonska rješenja postigli najbolji uslovi za boravak mališana“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: