Uspostavlja se baza podataka za praćenje navijačkih grupa

Uspostavljanje elektronske evidencije se radi u skladu sa Zakonom o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama
2568 pregleda 1 komentar(a)
Navijači Budućnosti, "Varvari", Foto: Savo Prelević
Navijači Budućnosti, "Varvari", Foto: Savo Prelević

U Crnoj Gori je u toku uspostavljanje elektronske evidencije - baze podataka radi praćenja djelovanja navijačkih grupa iz zemlje i okruženja, razmjene informacija sa partnerskim službama i učiniocima prekršaja na sportskim manifestacijama.

To se radi u skladu sa Zakonom o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Uspostavljanjem ove aplikacije, kako se navodi, uredno će se voditi evidencije i podnositi prijave protiv počinilaca prekršaja na sportskim manifestacijama.

Formirani su dosijei navijačkih grupa, kako u Sektoru policije opšte nadležnosti (Odsjek za javni red i mir), tako i u stanicama policije, centrima bezbjednosti i odjeljenjima bezbjednosti.

"Time će se dodatno unaprijediti sprječavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama", kaže se u Izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o primjeni Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama u prošloj godini, koji će razmatrati poslanici na tekućoj sjednici parlamenta.

Prilikom sprovođenja tog zakona vodilo se računa o osnovnim i glavnim načelima, kada su u pitanju osnovne ljudske slobode.

"To je obaveza države da se ne upliće u uživanje osnovnih sloboda (negativna obaveza) i da štiti i olakšava uživanje prava na mirno okupljanje (pozitivna obaveza)", kaže se u Izvještaju.

Ističe se da se vodilo se računa i o načelu srazmjernosti - da sva izrečena ograničenja ili kazne ne smiju biti više od onog što je potrebno za postizanje legitimnog cilja kojem se teži, kao što je propisano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Primjenom Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama promovisana je sloboda okupljanja, ograničavana su okupljanja samo u mjeri koja je neophodna u demokratskom društvu radi zaštite javne bezbjednosti, zaštite prava, sloboda i zdravlja drugih lica", navode iz MUP-a.

Obezbijedila se, kako se ističe, i implementacija instituta međunarodnog prava iz ove oblasti, posebno standarda Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

"Na osnovu podataka o održanim javnim okupljanjima i javnim priredbama u 2018. godini, a s obzirom da su protekla bez narušavanja javnog reda i mira, može se zaključiti da su policijski službenici prilikom obezbjeđivanja postupali u skladu sa zakonom", kaže se u Izvještaju MUP-a.

Bonus video: