USSCG: Pitanje ambasade rješavati na nivou državne imovine

Tako, smatraju oni, Vlada, namjerno ili nenamjemo, direktno finansira civilni sektor i što je značajnije sindikat koji po principima MOR-a mora biti nezavistan od vlasti
1 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Zoran Đurić
Igor Lukšić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.01.2014. 17:30h

Vlada pitanje ambasade Crne Gore u Beogradu mora rješavati na nivou državne imovine dvije države, izuzimajući sindikalnu imovinu u rješavanju tog pitanja, ocijenjeno je iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG).

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, rekao je ranije da će se taj resor, ukoliko bude mogao, dogovoriti sa Savezom sindikata Cme Gore i trajno useliti u sindikalne prostorije u Domu sindikata u Beogradu za potrebe Ambasade Crne Gore u Srbiji.

"Zašto se ne bi dogovorili i o prodaji sindikalne imovine, koju su crnogorski sindikati naslijedili u Domu sindikata nakon raspada državne zajednice Srbije i Cme Gore, kada tu imovinu SSCG nije mukotrpno sticao pa će je lako i prodati, a još su i u milionskim dugovima", piše u reagovanju Unije.

Tako, smatraju oni, Vlada, namjerno ili nenamjemo, direktno finansira civilni sektor i što je značajnije sindikat koji po principima MOR-a mora biti nezavistan od vlasti i političkih partija.

To, kako su kazali, nije prvi slučaj dogovora i pomoći koju je Vlada dodijelila SSCG-u, "ako se ima u vidu da je preko 16,5 hiljada eura uplatila direktno na račun SSCG na ime pomoći kolegama i koleginicama koje su žrtve tranzicije koja sredstva su dodjeljivana radnicima više od godinu, i koja su prema saznanjima javnosti u tom periodu jednim dijelom oročena u korist SSCG".

Oni su podsjetili da su USSCG osnovali sindikati koji, kako su naveli, zahvaljujući vladinoj administraciji, nijesu uspjeli da reformišu jedinstveni SSCG ni pored činjenice da mu je rukovodstvo bilo skoro pola godine van madata, da nije htjelo da održi kongres, a da ga je tadašnja Vlada priznavala.

"Od tada su sindikati koji su osnovali USSCG ostali bez sindikalne imovine, koju su još od vremena komunizma stvarali njihovi članovi, ali i generacije drugih radnika", piše u reagovanju.

Oni, kako su kazali, od marta 2012.godine čekaju Ustavni sud da odluči po ustavnoj žalbi, kako bi se stekli uslovi da svoja prava pokušaju da zaštite pred Evropskim sudom za Ljudska prava.

Ukoliko Vlada istraje u svojoj namjeri da otkupi pomenuti prostor, čija se tržišna vrijednost kreće do 10 miliona EUR, kojim putem bi ova imovina bila trajno otuđena prije okončanja sudskog postupka, članovi USSCG bi tako unaprijed, ostali uskraćeni za prava koja im po osnovu diobe imovine pripadaju«, kazali su iz Unije.

Kako su naveli, ukoliko Vlada hoće principijelno da se ponaša ni na koji način ne bi smjela doprinijeti otuđenju sindikalne imovine i tako se direktno umiješati u sindikalne stvari.

"Od Vlade očekujemo da pomogne u podjeli sindikalne imovine stvarane u soc-realizmu, kao i da diplomatska pitanja obezbjeđivanja rezidencije ambasadora Crne Gore u Beogradu i ambasade Srbije u Cmoj Gori mora rješavati na nivou državne imovine Cme Gore i Srbije, izuzimajući sindikalnu imovinu u rješavanju tog pitanja", piše u saopštenju USSCG.

Kako su najavili, Unija će o svemu obavijestiti MOR, Evropsku konfederaciju sindikata sa zhatjevom da se pruži neophodna pomoć u rješavanju tog pitanja.

Bonus video: