USSCG: Zaposleni da se pridržavaju mjera zaštite i zdravlja na radu

Iz te raddničke organizacije su saopštili da su zdravlje i život pojedinaca vrjedniji od bilo kojeg novčanog ulaganja u unaprjeđenje radnih uslova i stvaranja ambijenta u kojem su rizici od povreda i oboljenja svedeni na minimum
277 pregleda 0 komentar(a)
USSCG
USSCG

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) apelovala je na zaposlene da se pridržavaju mjera zaštite i zdravlja na radu ali i da prijave sve nepravilnosti koje uočavaju, a koje su takve da mogu dovesti njihov život i zdravlje u opasnost.

Iz USSCG su podsjetili da se od 2003. godine, 28. april obilježava kao Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu, kao podsjetnik na značaj i važnost prevencije profesionalnih oboljenja i povreda na radu, ali i dan kada treba odati počast žrtvama profesionalnih oboljenja i povreda.

„USSCG apeluje na poslodavce da obezbijede mjere zaštite kako bi moguće rizike sveli na najmanju moguću mjeru, i da razvijaju i njeguju dijalog sa zaposlenima i pozivaju nadležne organe da vrše redovne kontrole i preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti", saopšteno je iz USSCG.

Iz te raddničke organizacije su saopštili da su zdravlje i život pojedinaca vrjedniji od bilo kojeg novčanog ulaganja u unaprjeđenje radnih uslova i stvaranja ambijenta u kojem su rizici od povreda i oboljenja svedeni na minimum.

„Važno je da svi zajedno, kroz aktivan i argumentovan dijalog i kroz multisektorski pristup, stvaramo takav ambijent koji je od značaja za cijelo društvo i sistem. Samo bezbjedan i zdrav radnik može dati svoj puni potencijal i doprinos procesu rada“, naveli su iz USSCG.

Oni su ocijenili da su nesigurni radni odnos uz nesprovođenje ili nepridržavanje mjera za zaštitu na radu siguran put u nezgode, povrede, oboljenja, pa čak i smrt.

„Ako znamo da ekonomski aktivno stanovništvo u prosjeku provede jednu trećinu svog vremena na radnom mjestu, onda ne treba raditi posebne ekspertize da bismo prepoznali važnost stvaranja dobrih radnih uslova koji garantuju zaštitu radnicima“, kazali su iz USSCG.

Oni smatraju da i pored činjenice da na putu ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju, Crna Gora usklađuje zakonodavstvo sa evropskim i da je u tom smislu odradila ogroman posao kada je u pitanju zakonodavstvo u toj oblasti, i dalje ostaje veliki izazov primjena zakona u praksi, odnosno implementacija zakona.

Iz USSCG su kazali da Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu, ali i najava Evropske komisije da će napredak Crne Gore u poglavlju 19 mjeriti ne samo kroz puko transponovanje direktiva u nacionalno zakonodavstvo, već njegovom primjenom u praksi, treba da budu dodatni motiv i pokretač da na tom polju bude urađeno mnogo više.

„Tako da moguće rizike svedemo na minimum, odnosno da neželjene posljedice kao što su povrede na radu, profesionalne i bolesti u vezi sa radom svedemo na najmanju moguću mjeru i ostvarimo uslove rada u kojima zaposleni imaju osjećaj sigurnosti pri obavljanju profesionalnih zadataka“, kazali su iz USSCG.

Bonus video: