Ustanove jedno, Montefarm drugo

“Nestašice nema, a sve i da je ima, postoje dostupne paralele ovih ljekova na Osnovnoj listi”, kazao je Abramović
1126 pregleda 1 komentar(a)
Direktor SB Dobrota tvrdi da dva lijeka nabavljaju u privatnim apotekama, Foto: Boris Pejović
Direktor SB Dobrota tvrdi da dva lijeka nabavljaju u privatnim apotekama, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.02.2020. 09:01h

Menadžment Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Kotoru i tivatskog Doma zdravlja tvrdi da u tim ustanovama nema nestašice ljekova.

“Vijesti” su prethodnih dana objavile da se pacijenti žale da u tim ustanovama fali niz medikamenata, a iz “Montefarma” je potvrđeno da su određeni ljekovi deficitarni i da se uskoro očekuje isporuka.

Direktor Specijalne bolnice Petar Abramović kazao je juče “Vijestima” da lijek protiv psihoza litijum karbonat i klonazepam protiv epilepsije nabavljaju u privatnim apotekama koje imaju ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje. Istakao je da treći lijek hlorpromazin (protiv šizofrenije, manije, paranoje, anksioznosti) nabavljaju iz sopstvenih sredstava u malim količinama, prema potrebama.

“Nestašice nema, a sve i da je ima, postoje dostupne paralele ovih ljekova na Osnovnoj listi”, kazao je Abramović.

Iz “Montefarma” je ranije saopšteno da će ljekove litijum karbonat (tablete od 300 mg) i klonazepam (tablete od dva miligrama) biti isporučene naredne sedmice, prema informacijama koje su dobili od uvoznika i proizvođača, dok je proces nabavke hlorpromazin tableta u toku... U nekoliko privatnih apoteka rečeno je da ni oni nemaju ova tri lijeka na lageru.

“Vijesti” su početkom sedmice objavile i da prema tvrdnjama pacijenata domu zdravlja Tivat nedostaju ljekovi protiv infekcija - penicilin i gentamicin, kao i urbazon protiv alergija, te hirurške rukavice.

Iz “Montefarma” su odgovorili da urbazon ampula ima u jačini od 20 mg, a od 40 mg se očekuje do kraja ove sedmice, kao i da hirurških rukavica ima u dovoljnim količinama i da se redovno isporučuju zdravstvenim ustanovama.

“Što se tiče garamicin ampula, takođe tvrdimo da ga ima u dozi od 120 mg, dok se lijek u dozi od 80 mg očekuje krajem februara zbog problema u procesu proizvodnje“, odgovorili su iz te ustanove...

Direktorica tivatskog Doma zdravlja Jasminka Anđelić juče je demantovala da nedostaju ljekovi i medicinski materijal.

“Dom zdravlja Tivat oštro odbacuje navode da u našoj ustanovi nema ljekova i medicinskog materijala i uvjerava tivatsku i širu javnost da ljekova gentamicin, penicilin i urbazon ima u dovoljnim količinama... Navedene ljekove naša ustanova dobija na sedmičnom nivou od Montefarma i do sada nije bilo prekida u snabdijevanju”.

Iz te ustanove kazali su da hirurške rukavice imaju u velikim količinama.

“Takođe, naša zaštitnica pacijenata u prethodnom periodu nije dobila nikakvu primjedbu od pacijenata, a koja se odnosila na nedostatak ljekova i medicinskog materijala”. Menadžment je apelovao na građane da se, ukoliko imaju informaciju o nestašici nekog lijeka prvo obrate toj zdravstvenoj ustanovi radi provjere, a ne da izlaze u javnost sa netačnim informacijama...

Bonus video: