Usvojen budžet Opštine Tivat za 2020. godinu

Miomir Abovič i Mirko Kovačević iz TA i Andrija Petković (BF) su budžet Opštine za 2020. planiran na iznos od 23,55 miliona eura ocijenili kao "izborni"
1095 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Sa sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.12.2019. 19:32h

Uprkos petočasovnim naporima nekolicine opozicionih odbornika da iskritikuju budžet za 2020. godinu, izvještaj o stanju uređenja prostora za ovu i plan uređenja prostora za narednu godinu koje je predložila lokalna DPS-SD-HGI vlast, odbornička većina te tri partije u SO Tivat nije progovorila ni riječ pohvale ni pokude tih dokumenata, već su digli ruke za njihovo usvajanje.

Odbornici Tivatske akcije ni nakon višečasovnog "natezanja" sa gradonačelnikom Sinišom Kusovcem (DPS) i njegovim saradnicima, nisu dobili odgovor kolika površina privatnog zemljišta Tivćana treba da bude eskpropiisana dogodine radi gradnje bulevara kroz grad.

Ni Andrija Petković (BF) nije dobio odgovor zašto u budžetu za 2020. nema ni centa planiranog prihoda opštine od davanja aerodroma u koncesiju, iako Vlada po tom osnovu u državnom budžetu planira prihod od najmanje 70 miliona eura, a po zakonu polovina te sume treba da pripadne opštinama Tivat i Podgorica.

SO Tivat
Sa sjednice SO Tivat(Foto: Siniša Luković)

Jedini iz vladajuće većine koji je uzeo riječ bio je Igor Petković (SD) koji je pitao predsjednika parlamenta Ivana Novosela (DPS) zašto nije na dnevni red sjednice stavio inicijativu opozicione SDP da se raspravlja o raspisivanju lokalnog referenduma o namjeri Vlade da aerodrom Tivat izda u 30-godišnji zakup.

Tivatski SD takođe prikuplja potpise za referendum, ali ta partija do sada nije realizovala svoju ranije izrečenu prijetnju da će napustiti Vladu ukoliko se krene sa koncesijom za aerodrome.

"Ja sam procijenio da se nisu stekli uslovi da se to uvrsti u dnevni red jer pitanje aerodroma nije u nadležnosti lokalne samouprave", odgovorio je Novosel njemu i Berndardi Moškov (SDP), dok je Kusovac kazao da su "izvjesni veliki benefiti koje će Tivat imati od koncesije aerodroma" i da će se raditi rebalans budžeta za narednu godinu "kada prihodi po tom osnovu budu izvjesni".

SO Tivat
Sa sjednice SO Tivat(Foto: Siniša Luković)

"Ja vjerujem premijeru Dušku Markoviću jer je čovjek ono što kaže", odgovorio je Kusovac na prozivke opozicije da osim obećanja premijera, nema nikakve opipljive potvrde da će država kojoj hronično nedostaju pare, biti spremna da ustupi Opštini dio koji joj po zakonu pripada od koncesije.

Miomir Abovič i Mirko Kovačević iz TA i Petković su budžet Opštine za 2020. planiran na iznos od 23,55 miliona eura ocijenili kao "izborni" ukazujući da se predviđa značajan porast socijalnih davanja i troškova koji se mogu dovesti u vezu sa predstoječim lokalnim izborima u martu 2020. i "svega onoga što lošoj vlasti valja da kupuje birače".

"Naprasno ste se sjetili da ulažete ogromne pare u riješavanje stambenih pitanja Roma i Egipćana iz neformalnog naselja "7.jul" za koje se pouzdano ne zna ni koliko ih ima, ni imaju li uopšte crnogorske papire i tivatske lične karte, ali su rezervoar glasova za vas", kazao je Petković dok je Kovačević naglasio da se iz predloga budžeta, ali i izrečenih stavova Kusovca, ništa precizno ne zna u vezi tog projekta koji će Tivćane dogodine koštati najmanje pola miliona eura i zašto se "baš sada pred uzbore na račun građana Tivta, ide u to privatno—javno, odnosno DPS-DPS partnerstvo" sa Hilmijom Francom koji je član GO DPS i investitor hotela i poslovnih objekata na lokaciji do aktuelnih baraka u "7.julu".

SO Tivat
Sa sjednice SO Tivat(Foto: Siniša Luković)

"Ništa ne radite da pokušate da spriječite milionske štete za budžet Tivta od nabujale divlje gradnje i neplaćanja komunalija od strane privilegovanih investitora, te spriječavanja urbanističkog haosa kojim trošimo posljednje ostatke našeg prostora. To radite jer su takvi investitori glavni finansijeri vaše izborne kampanje jer će dio toga što su uštedjeli ne plaćajući dažbine opštini, sada vama "vratiti" da ih upotreljavate za izborne mahinacije i kupovanje glasova", ističe Kovačević.

"Kakav je, Franca je tamo dosta uradio i on je za nas strateški investitor sa kojim u privatno-javnom partnerstvu treba da se izgrade određeni objekti i da se kvalitetno situiraju ti ljudi. Tamo ima između 32 i 34 porodice koji već godinama traže da se na pravi način stambeno zbrinu i to nema veze sa izborima", odgovorio je Kusovac kazavši da Franca već radi idejni projekat novih zgrada, ali nije znao da saopšti detalje cijelog posla, koliko će on koštati Opštinu Tivat kroz novčana i ulaganja u smislu zemljišta i oslobađanja od komunalija.

Kusovac je odbacio optužbe opozicije da je lokalna vlast malo ili ništa uradila u smislu kapitalnih ulaganja u protekle tri i po godine i da tek pred same izbore, pokušava da otvaranjem gradilišta po Tivtu, stvori utisak da se nešto radi "mimo enormnog i nepotrebnog gomilanja novozaposlenih kadrova u Opštini".

On je kazao da će realiacija kapitalnog budžeta ove godine biti najmanje 60 odsto što je najviše do sada, ali ni nakon upornih prozivanja Kovačevića nije rekao koliko treba izuzeti zemlje Tivćana i koliko će to koštati Opštinu za realizaciju najvećeg projekta njegove administracije – gradnje bulevara kroz grad za koju je najavio da "sigurno počinje u septembru 2020."

Abović: Postali smo obespravljeni stranci u sopstvenom gradu

Abović je kazao da se kroz primjer devastacije zaštićenog zelenila na lokaciji bivšeg hotela "Mimoza" i apsolutnog nereagovanja države da to spriječi iako je Opština to tražila, vidi da "smo postali nezaštićeni stranci u spostvenom gradu i zemlji i da je bogatim investitorima sve dozvoljeno".

Kovačevič je istakao da se na primjeru urbanističkog haosa i divljanja koje se događa u Tivtu od usvajanja aktuelnog kontroverznog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata koji je ukinuo sve nadležnosti opština u planiranju i kontroli svog prostora, "jasno vidi da je to u stvari bio Zakon o centralizaciji korupcije".

"Poslanici iz Tivta Jovanka Lalilčič (DPS) i Adrijan Vuksanović (HGI) su izglasali tu sramotu od zakona kojim je trajno uništen prostor na primorju", istakao je on ilustrujući to podatkom iz izvještaja o stanju uređenja prostora u Tivtu za 2019. po kojem je MORT dao samo 13 odobrenja na prijavu gradnje, a na terenu se, na očigled sviju, nesmetano gradi na desetine novih gotovo isključivo stambenih objekata.

Bonus video: