Usvojen budžet opštine Žabljak

Opozicija prilikom glasanja bila protiv
580 pregleda 6 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Obrad Pješivac
Sa sjednice, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 27.12.2018. 13:46h

Odbornička većina na Žabljaku koju čini koalicija DPS-SD usvojila je budžet Opštine za narednu godinu, koji je u konačnoj verziji utvrđen na 3.440.000 eura.

Prema materijalima dostavljenim uz saziv budžet je predložen za 600.000 eura manje ali je u međuvremenu za toliki iznos intervenisala država kako bi se realizovale investicije odnosno izvršile pojedine eksproprijacije zemljišta.

To je bio amandman predlagača koji su odbornici prihvatili.

Najviši finansijski akt veći je od prethodnog za milion eura.

U klasifikaciji primitaka planirana je prodaja nepokretnosti u iznosu 330.000 eura, naknada od koncesija nad šumama 450.000, prodaje nepokretnosti 200.000 i poreza na dohodak fizičkih lica 400.000 eura.

Primitke predstavljaju sredstva iz egalizacionog fonda od 800.000 eura a predlagač, predsjednik Opštine Veselin Vukićević, očekuje da će se u kasu sliti više novca od planiranih 200.000 eura po osnovu uređenja građevinskog zemljišta.

U klasifikaciji izdataka dominiraju tekući rashodi utvrđeni na 1.620.000 dok je kapitalni budžet utvrđen na gotovo dva miliona, preko milion eura više nego prošle godine. U planu su investicije na saobraćajnoj i komunalnoj infrastrukturi te izrada planske i projektne dokumentacije.

Opozicija je prilikom glasanja bila protiv.

Kroz diskusije iznosili su kritike na pojedine stavke, bili nezadovoljni činjenicom da nekoliko njihovih amandmana nije prošlo glasanje.

Primjedba je bila kada su u pitanju sredstva za reprezentacije a sredstva dobijena od egalizacionog fonda ocijenili su vraćanjem dijela dohotka stečenog na ovom prostoru.

Odbornici su usvojili program rada Skupštine opštine Žabljak za narednu godinu. Odluku o oslobađanju poreza na nepokretnosti za zemljište koje se koristi u poljoprivredne svrhe, odluke o zaradama lokalnih funkcionera te službenika i namještenika. Usvojen je program uređenja prostora za narednu godinu i data saglasnostna program rada sa finansijskim planom JU Centar za kulturu.

Usvojeno je i nekoliko prostorno planskih dokumenata kao i odluka o javnim priznanjima Opštine Žabljak.

Bonus video: