Usvojen PUP Herceg Novi do 2030. godine

Ranko Konjević (DPS) je kazao da su PUP-om definisane dvije lokacije za izgradnju škole i to na zemljištu Instituta bez ikakve konsultacije i bez ičije saglasnosti te ustanove
1782 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Slavica Kosić
Sa današnje sjednice, Foto: Slavica Kosić

Odbornici lokalnog parlamenta u Herceg Novom na vanrednoj sjednici jednoglasno su donijelli odluku o usvajanju Prostorno urbanističkog plana (PUP) opštine do 2030. godine.

Za odluku o usvajanju PUP-a glasala su 24 prisutna odbornika.

Boro Lučić, direktor Agencije za izgradnju i razvoj, kojoj je povjerena izrada dokumenta, je kazao da su u zadnjem danu ove godine, koji je i posljednji rok koji je dat od resornog Ministarstva, usvojili važan strateški dokument koji je osnov za budući razvoj opštine.

U prvom dijelu sjednice održana je rasprava dok je samo glasanje uslijedilo nakon pauze od skoro dva sata, jer je tek tada stigla neophodna saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Odbornik DPS-a Slobodan Radović je kazao da će odbornici te partije dati kvorum nastavku sjednice, jer ga koalicija na vlasti nema, ali "zbog građana Herceg Novog, samih odbornika DPS koji žele dobro, napredak i razvoj Herceg Novog i da će, radi prosperiteta grada, glasati za PUO na koji se čeka 10 godina".

Prije glasanja usvojen je zaključak koji je sugerisan iz MORT-a da se u tekstualnom dijelu PUP-a oni objekti hotelskog tipa koji su bili prepoznati u prethodnoj prostorno planskoj dokumentaciji unesu u Prostorno urbanistički plan.

Uz konstataciju da PUP-u nodostaje vizionarstva, odbornik DPS Dragan Janković je imao primjedbe na prepoznavanje razvojnih centara u planu iz kojih je izostavljena rivijera i Bijela, zatim na definisanje nekoliko lokacija za autobusku stanicu, izgradnju podzemnih garaža na Crvenom krstu i Dubravi, kao i na saobraćajno rješenje u centru grada od zgrade Novljanke do Opštine.

Ranko Konjević (DPS) je kazao da su PUP-om definisane dvije lokacije za izgradnju škole i to na zemljištu Instituta bez ikakve konsultacije i bez ičije saglasnosti te ustanove.

Boro Lučić je objasnio da je PUP Herceg Novog važeći do donošenja Generalnog plana regulacije Crne Gore i objasnio da za Bijelu nije rađena generalna razrada jer u Agenciji nisu znali kako će država urediti prostor bivšeg Brodogradilišta Bijela.

U završnici rasprave predsjednik Opštine Stevan Katić se osvrnuo na izradu plana koju je pratila promjena Zakona o planiranju prostora.

"U ovom periodu od tri godine potrošili smo dosta sredstava iz budžeta kako bi se ovaj plan usvojio. Novim Zakonom prestao je da važi veliki broj planskih dokumenata, sada smo u situaciji da je bolje da imamo bilo kakav plan nego da ga uopšte nemamo", kazao je Katić.

Bonus video: