Usvojena Deklaracija o budućnosti Crne Gore u Evropskoj uniji

61 pregleda 1 komentar(a)
Savjet za saradnju sa iseljenicima, Foto: Savo Prelević
Savjet za saradnju sa iseljenicima, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.07.2018. 14:45h

Savjet za saradnju sa iseljenicima usvojio je danas Deklaraciju o budućnosti Crne Gore u Evropskoj uniji.

“Kojom su iseljenici iz Crne Gore, drzavljani i građani zemalja članica EU izrazili opredijeljenost da je budućnost Crne Gore u EU i kojom su savjet i svi članovi ovog tijela iskazaki interes i namjeru da u svojim sredinama u zemljama drzavama članicama EU - u mjeri u kojoj je to moguće - djeluju u cilju integracije Crne Gore,” kazao je poslije sjednice potpredsjednik Savjeta Boris Popivoda.

On je dodao da crnogorske zajednice u EU imaju svoj “politički i ekonomski značaj koji imaju namjeru i treba da stave u funkciju” evropskih integracija Crne Gore.

Na sjednici Savjeta, koja je bila posljednja u sadašnjem sazivu, pokrenuta su i istaknuta pitanja od najvećeg interesa po dijasporu. Među njima su ocuvanje jezika, kulture i tradicije u iseljeničkim sredinama, naročito kod mlađe generacije iseljenika, potreba za liberalizacijom Zakona o crnogorskom državljanstvu.

“Kojim bi se olakšali uslovi za sticanje crnogorskog državljanstva iseljenicima, njihovim potomcima i bravnim partnerima,” kazao je on.

Neke od tema bile su i potreba otvaranja kulturnih centara u zemljama sa većom konventracijom iseljenika, jacanja privredne, naučne i sportske saradnje Crne Gore i njenih iseljenika i dr.

Bonus video: