Usvojena odluka: Bulevar u Donjoj Gorici zvaće se Bulevar 21. maj

Da se ta saobraćajnica tako nazove, kako je pojasnio predsjednik Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Vladimir Vojinović, predložio je Miomir Mugoša, predstavnik Mjesne zajednice Donja Gorica
1838 pregleda 4 komentar(a)
Bulevar u Donjoj Gorici, Foto: Filip Roganović
Bulevar u Donjoj Gorici, Foto: Filip Roganović

Bulevar u Donjoj Gorici odlukom odbornika Skupštine Glavnog grada, koja je usvojena danas, zvaće se ubuduće Bulevar 21. maj.

Da se ta saobraćajnica tako nazove, kako je pojasnio predsjednik Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Vladimir Vojinović, predložio je Miomir Mugoša, predstavnik Mjesne zajednice Donja Gorica.

Vojinović je istakao da je ispoštovana zakonska procedura.

U obrazloženju se navodi da je to jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji Crne Gore, kada su građani Crne Gore, mirnim, demokratskim putem, po najvećim evropskim standardima obnovili nazavisnost priznatu na Berlinskom kongresu, 1878. godine.

Ulicu u Podgorici dobiće i visoki funkcioner Crne Gore i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Veselin Đuranović. Glumac, reditelj i dramski pisac Veljko Mandić dobiće ulicu u Momišićima, kraljica Milena u Agroindrustrijskoj zoni, a narodni heroj Filip Bajković u naselju na području DUP- "Radoje Dakić".

Podgorica će dobiti i ulicu Henrika Angela, Norvežanina, koji je bio istaknuti oficir, pisac, istoričar, kartograf, crtač, skijaš. Kako se navodi, on je otvorio prvu školu skijanja u Crnoj Gori.

"Zadivljen crnogorskom borbom za samostalnost napisao je više knjiga o Crnoj Gori", navodi se u obrazloženju.

Ulicu će dobiti i engleski publicista, novinar i humanista Aleksandar Divajn, koji je kako se navodi bio jedan od najdosljednijih branilaca Crne Gore, njene državnosti i prava u anglosaksonskom svijetu od 1916. do 1923. godine. I američki arhitekta i publicista Vitni Voren, koji je kako piše, sa dubokim osjećanjem časti i odgovornosti borio se da Crna Gora dobije mjesto koje joj je pripadalo po međunarodnoj pravu i pravdi, imaće ulicu u Podgorici.

Odbornici su danas, na nastavku zasjedanja početog u ponedjeljak, usvojili predlog budžeta Glavnog grada za iduću godinu, o parkiranju na teritoriji Podgorice.

Odbornici su podržali programe rada gradskih preduzeća i javnih ustanova, izvještaj o stanju životne sredine za period 2015. -2018. godine.

Bonus video: