UTA protiv odluke Luke Kotor: Za svaki autobus sa kruzera 60 eura

Povod je odluka menadžmenta Luke Kotor AD o povećanju taksi za ulazak autobusa za izletnike sa brodova čak za 500 odsto
62 pregleda 2 komentar(a)
Udruženje turističkih agencija
Udruženje turističkih agencija
Ažurirano: 08.05.2015. 19:13h

Veliki broj cruise kompanija traži alternative za luku u Boki zbog sveukupnog lošeg ponašanja i odnosa Luke Kotor AD koja je većinsko vlasništvo države i grada, tvrde iz Udruženja turističkih agencija (UTA).

Povod je odluka menadžmenta Luke Kotor AD o povećanju taksi za ulazak autobusa za izletnike sa brodova čak za 500 odsto .

“Nezadovoljstvo cruise kompanija i nas koji radimo za njih je ogromno zbog nerazumne odluke menadžmenta Luke Kotor da poveća sa 12 na 60 eura sa PDV-om taksu za ulazak autobusa za ukrcaj i iskrcaj izletnika. U UTA su nezadovoljni i zbog odluke Luke Kotor da uvede nadoknadu za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara u Kotoru, čime se plaća dvostruka taksa za ukrcaj i iskrcaj putnika od dodatnih 15 eura”,objasnio je Goran Čolović iz Gorbis travel.

“Trošak sada snosimo mi, jer cruise kompanije koje su potpisale ugovore, ne očekuju da treba da participiraju, jer ispadamo neozbiljni partneri i na duže staze gubimo ugled i poziciju”, kazala je Danica Kaženegra iz "Gullever travel Montennegro”.

“Iz MSC Crusises, najveće kompanije na Mediteranu, poslali su nam dopis razočarani novim nametnutim taksama i troškovima u Luci Kotor, što će nesumnjivo sputati njihovo komercijalno i logističko poslovanje u Luci Kotor”, kazao je Čolović.

Pisma protesta poslale su i cruises komapnije Royal Caribbean, Celebrity, Azamara, TUI, Silver Sea, NCL.

“Kompas Montenegro predstavlja lokalne agente cruise komapnije Costa Cruciere i Aida, koje će ove godine imati 30 dolazaka u Luku Kotor. Aida planira da sljedeće godine poveća broj brodova, ali sada sa svim ovim troškovima, dovedeno je u pitanje uplovljavanje njihovih brodova u Luku”, kazao je Borislav Rabrenović iz Kompas Montenegro. U UTA očekuju hitan sastanak predstavnika resornog Minstarstva, tur-operatora, Opštine i Luke Kotor, inspekcija, Carine i MUP-a radi ukidanja odluke Luke Kotor o povećanju taksi.

Bonus video: