Utvrđen Predlog zakona o legalizaciji javnih isprava

U saopštenju Vlade navodi se da se tim dokumentom detaljno propisuje postupak legalizacije domaćih i stranih javnih isprava
1225 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje sjednice Vlade, Foto: Luka Zeković
Sa današnje sjednice Vlade, Foto: Luka Zeković

Vlada je utvrdila Predlog zakona o legalizaciji javnih isprava u međunarodnom prometu kojim se, kako je saopšteno, jedinstveno uređuje ta oblast.

U saopštenju Vlade navodi se da se tim dokumentom detaljno propisuje postupak legalizacije domaćih i stranih javnih isprava.

"I dodatno unapređuje pravna sigurnost u oblasti legalizacije javnih isprava, kako onih namijenjenih za upotrebu u inostranstvu, tako i onih koje su izdali nadležni organi strane države, a koje će se upotrijebiti u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Plana optimizacije javne uprave 2018-2020, za period od 1. januara do 31. marta.

Kako je u raspravi istaknuto, dosadašnje praćenje i izvještavanje je pokazalo sprovođenje Plana optimizacije ima pozitivan uticaj na usporavanje trenda rasta zaposlenosti u javnoj upravi, kao i da se nije negativno odrazilo na ukupan rast zaposlenosti.

Realizacija Plana je, ocijenjeno je na sjednici, imala je za rezultat takozvani efekat istiskivanja ponude na tržištu rada u korist privatnog sektora.

"Na kraju rasprave je zaključeno da je ostvaren pozitivan efekat u snažnijoj kontroli zapošljavanja u javnoj upravi, a nadležne institucije zadužene da nastave sa sprovođenjem aktivnosti na daljoj realizaciji Plana“, kaže se u saopštenju.

Donijeta je Uredba o izmjeni Uredbe o visini naknade za izdavanje urbanističkih odnosno tehničkih uslova za privremene objekte utvrđene programom privremenih objekata.

"Izmjenama je propisano da, ako su poslovi za izdavanje urbanističkih, odnosno tehničkih uslova za privremene objekte utvđene programom privremenih objekata, propisom Vlade povjereni pravnom licu, naknada se uplaćuje na račun pravnog lica kojem su poslovi povjereni, čime će se obezbijediti sredstva za njihovo obavljanje“, pojasnili su iz Vlade.

U cilju sprovođenja Zakona o bezbjednosti hrane i usaglašavanja sa pravnom tekovinom Evropske unije, Vlada je donijela Uredbu o zahtjevima za stavljanje na tržište prirodne mineralne i izvorske vode.

Donijeta je i izmjena Odluke o broju studenata za upis u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore (UCG) za predstojeću studijsku godinu koji se finansiraju iz Budžeta.

"Izmjenom se, na osnovu predloga Senata UCG i molbi studenata koji su položili prijemni i ostali neupisani, odobrio dodatni upis 13 kandidata na Arhitektonski fakultet i 15 na Medicinski – na studijski program Medicina“, kaže se uj saopštenju.

Vlada je Donijela i Odluku o obrazovanju Operativnog tijela za sprovođenje Startegije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019 – 2022. godina.

Kako je saopšteno, osnov za donošenje Odluke predstavlja novi strategijskog dokumenta čije će sprovođenje će doprinijeti boljem informisanju i razumijevanju procesa evropske integracije kod građana i obezbijediti nastavak podrške procesu pristupanja Crne Gore EU.

U skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, Vlada je dala saglasnost Glavnom gradu za izvođenje pripremnih radova za građenje složenog inženjerskog objekta na izgradnji druge dionice na trasi obilaznice sa mostom preko rijeke Morače u zahvatu Prostornog urbanističkog plana Podgorice.

"Planirana izgradnja mosta na Morači je druga faza izgradnje jugozapadne obilaznice koja je koncipirana tako da podrži tranzitni i unutrašnji saobraćaj u Glavnom gradu“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: