Utvrđen Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju

"U cilju usaglašavanja sa ovim Zakonom, utvrđen je i Predlog zakona o izmjenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje", saopšteno je nakon današnje sjednice Vlade kojom je predsjedavao potpredsjednik Milutin Simović
0 komentar(a)
Vlada CG, Foto: Gov.me
Vlada CG, Foto: Gov.me
Ažurirano: 16.03.2017. 18:58h

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim je propisan potpun obuhvat lica koja treba da imaju svojstvo osiguranika.

"U cilju usaglašavanja sa ovim Zakonom, utvrđen je i Predlog zakona o izmjenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje", saopšteno je nakon današnje sjednice Vlade kojom je predsjedavao potpredsjednik Milutin Simović.

Kako se navodi, Vlada je, u sklopu usaglašavanja zakonskog okvira u unutrašnjem pravnom sistemu, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim materijama.

U saopštenju se pojašnjava da su tim dokumentom pojedine odredbe preciznije i jasnije definisane, čime se obezbjeđuje njihova efikasnija primjena u praksi.

"Vlada je donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o Generalnom sekretarijatu Vlade, kao i Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o kriterijumima za untrašnju organizaciju i sistematizaciju poslova u organima državne uprave", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, izmjenama su stvoreni uslovi da se poslovi iz nadležnosti Generalnog sekretarijata Vlade, koji su se obavljali u okviru unutrašnjih organizacionih jedinica – Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima i Kancelarije za saradnju s nevladinim organizacijama, prenesu u nadležnost resornih ministarstava.

"U tom smislu, predviđeno je i osnivanje nacionalnih kancelarija u ministarstvima, tako da će poslove predlaganja, praćenja i primjene mehanizama za eflkasnu borbu protiv trgovine ljudima, vršiti Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok će poslove razvijanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija (NVO), kao i posIove u vezi sa programiranjem i upravljanjem fondovima Evropske unije, namijenjenim NVO čije je sjedište u Cmoj Gori, vršiti Ministarstvo javne uprave", objasnili su iz Vlade.

Donijeta je i, kako su saopštili, Uredba o Kabinetu predsjednika Vlade kojom se određuju djelokrug, organizacija poslova i druga pitanja od značaja za rad Kabineta premijera.

U saopštenju se kaže da je Vlada odgodila odlučivanje o Predlogu uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, radi dodatnog usaglašavanja pojedinih odredbi.

Vlada je, kako se navodi, usvojila Izvještaj o stanju u Vojsci Crne Gore (VCG) za 2016. godinu.

Prilikom predstavljanja Izvještaja, naglašeno je da su u godini kada je obilježeno deset godina od formiranja VCG i izgradnja operativnih sposobnosti, implementacija modernih standarda i učešće u međunarodnim mirovnim operacijama bili glavni prioriteti Vojske.

"Na ovaj način, pripadnici Vojske dali su svoj doprinos ostvarenju strateških ciljeva Crne Gore – integraciji u evropske i evroatlantske organizacije", kaže se u saopštenju.

Usvojen je i, dodaje se, Izvještaj o realizaciji Nacionalnog programa razvoja sporta u Crnoj Gori za 2016. godinu.

U raspravi je navedeno da je novoformirano Ministarstvo sporta predložilo za Program rada Vlade za 2017. godinu donošenje novog strateškog dokumenta u ovoj oblasti za period od 2018. do 2021. godine.

Kako je saopšteno, u ciju izrade novog Nacionalnog programa, a imajući u vidu da će, uz vrhunski sport, posebna pažnja biti posvećena školskom sportu i školskoj sportskoj infrastrukturi, Ministarstvo sporta je počelo obilazak osnovnih i srednjih škola u cilju sagledavanja stanja sportske infrastrukture i predloga za unapređenje školskog sporta.

Ministarstvo sporta je, dodaje se, uspostavilo saradnju sa lokalnim samoupravama radi prikupljanja neophodnih podataka za izradu plana sanacije i izgradnje sportske infrastrukture na teritoriji Crne Gore.

"Jedna od tema saradnje sa lokalnim samoupravama biće i izrada lokalnih strategija za oblast sporta koje će biti usklađene sa Nacionalnim programom. Posebna pažnja biće posvećena i povećanju učešća osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima", saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: