Utvrđeno na sjednici Sudskog savjeta: Medenica jedini kandidat

Današnjoj sjednici Sudskog savjeta prisustvovao je nakon duže vremena i ministar pravde i član Savjeta Zoran Pažin
1395 pregleda 4 komentar(a)
Medenica, Foto: Savo Prelević
Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.06.2019. 15:56h

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica jedini je kandidat za novi mandat na čelu najviše sudske instance, utvrđeno je danas na sjednici Sudskog savjeta.

Medenica se na čelu tog suda nalazi već 12. godinu.

Današnjoj sjednici Sudskog savjeta prisustvovao je nakon duže vremena i ministar pravde i član Savjeta Zoran Pažin, koji je, prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", došao na sjednicu sa gotovo sat vremena zakašnjenja.

"Listu kandidata Sudski savjet će dostaviti Opštoj sjednici Vrhovnog suda, koja će dvotrećinskom većinom ukupnog broja sudija toga suda, tajnim glasanjem, utvrditi obrazloženi predlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda, i isti dostaviti Sudskom savjetu", saopšteno je iz Savjeta.

U javnosti su se pojavila oprečna mišljenja da li Medenica ima pravo na treći mandat na toj funkciji, obzirom da je Zakonom propisano da isto lice može biti birano za predsjednika suda najviše dva puta.

U Savjetu, međutim, tvrde da se to odnosi na period od januara 2016, te da Zakon nema povratno dejstvo.

Oni tvrde da ni Ustav ne sprečava Medenicu da se opet kandiduje, što dio civilnog sektora i javnosti ocjenjuje netačnim.

Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama je propisano da za predsjednika Vrhovnog suda može biti birano lice koje ispunjava opšte uslove za sudiju, ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao sudija ili državni tužilac i koje se se odlikuje profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima.

Na sjednici je konstatovano da će Medeničina prijava biti dostavljena Opštoj sjednici Vrhovnog suda radi obavljanja razgovora sa njom, nakon čega će se tajnim glasanjem utvrditi predlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Takav predlog se dostavlja Sudskom savjetu koji obavlja intervju i odlučuje o izboru.

Na današnjoj sjednici Savjeta obavljeni su i intervjui sa kandidatima za predsjednika Osnovnog suda u Herceg Novom - sutkinjom tog suda Dijanom Dragišić i sudijom nikšičkog suda Ivanom Perovićem.

Dosadašnja predsjednica tog suda Zorica Dabetić otišla je u penziju.

Bonus video: