Uvodi se dopunsko zdravstveno osiguranje

Predlog se nalazi u skupštinskoj proceduri i o njemu će naredne sedmice raspravljati članovi Odbora za rad, zdravstvo i socijalnu politiku
498 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Jelena Jovanović
Klinički centar, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 29.01.2012. 16:22h

Dopunsko zdravstveno osiguranje uvodi se u zdravstveni sistem Crne Gore novim zakonom, koji će, kako se ocjenjuje, doprinijeti finansijskoj održivosti i poboljšanju zdravstvene zaštite građana.

Predlog izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju nalazi se u skupštinskoj proceduri i o njemu će naredne sedmice raspravljati članovi Odbora za rad, zdravstvo i socijalnu politiku.

Uvođenje dopunskog zdravstvenog osiguranja, kao oblika dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, ima za cilj da se osim doprinosa, koji su izvorna sredstva finansiranja obaveznog zdravstvenog osiguranja, pridobiju i "privatna" sredstva neposredno od osiguranih lica.

"Lično učešće osiguranih lica u troškovima korišćenja zdravstvene zaštite, kako je do sada bilo prpisano, bilo je utvrđeno u simboličnim iznosima, a veliki je broj osiguranih lica oslobođen tog učešća", navodi se u obrazloženju.

Prema zakonskim odredbama, dopunsko zdravstveno osiguranje kod ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbjeđuje pokriće troškova usluga iznad iznosa koji ide na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, do punog iznosa cijene tih usluga.

Zakonom se precizira način ostvarivanja ovog vida osiguranja.

"Sa takvim uređenjem postići će se veća sigurnost osiguranih lica, zabrana njihove negativne selekcije na osnovu godina starosti, pola, stanja bolesti, odnosno obezbjeđenje jednakih prava za sklapanje ugovora o osiguranju za sva osigurana lica", navodi se u obrazloženju zakona.

Posebnim članom određen je uslov dopunskog osiguranja, tako da ga mogu koristiti samo lica osigurana u obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Dobrovoljno zdravstvenog osiguranje je poznato u državama Evropske unije (EU), kao dopuna obaveznom zdravstvenom osiguranju.

U zemljama EU učešće privatnih sredstava u sistemu zdravstvene zaštite, odnosno zdravstvenog osiguranja, iznosi između četvrtine i trećine svih sredstava za njeno finansiranje.

"Učešće tih sredstava pokazalo se veoma opravdano, jer su zahvaljujući njima sistemi finansiranja javnih programa i usluga zdravstvene zaštite ostali stabilni", navodi se u predloženom izmjenama Zakona.

Bonus video: