Uz puno truda i znanja može se zaraditi plata

U vrijeme bivše SFRJ, Mevzeta i njen suprug bilje su izvozili u Zagreb
136 pregleda 0 komentar(a)
Mevzeta Handabaka, Foto: Goran Malidžan
Mevzeta Handabaka, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 22.03.2017. 19:54h

Od sakupljanja i prerade bilja može solidno da se živi, tvrdi Pljevljakinja Mevzeta Handabaka koja se tim poslom bavi tridesetak godina.

Kaže da mjesečno može zaraditi prosječnu platu, ali uz veliki trud i dosta znanja.

Od biljaka koje bere tokom cijele godine pravi razne čajeve, kreme i kapi, koji se koriste za njegu i prevenciju raznih oboljenja. Priča da sve to radi po više vjekova starim pljevaljskim receptima, od najkvalitetnijeg bilja koje bere uglavnom u planinskim predjelima, daleko od grada. Tim poslom počela je da se bavi prije tridesetak godina, zajedno sa suprugom. Nakon njegove smrti, prije šest mjeseci, nastavila je porodični biznis, uz pomoć sina i snahe.

“Namjera mi je da stare recepte sačuvam od zaborava“, ističe Handabaka za “Vijesti”.

Kaže da namjerava uskoro da otvori biljnu apoteku, u kojoj bi prodavala isključivo svoje proizvode. Trenutno ih prodaje na sajmovima - u zemlji i inostranstvu.

Priča da trave bere od Kosanice do Durmitora, i od Kovača do Ljubišenje, skoro tokom cijele godine.

“Za pravljenje mojih proizvoda koristim stotinjak vrsta trava. Samo za urološke čajeve potrebno mi je petnaestak vrsta. Čim lijepo vrijeme dođe, odlazim u prirodu. Praktično od aprila do decembra stalno smo angažovani na berbi. I u januaru radimo taj posao jer tada cvjeta bijela imela koja je dobra za cirkulaciju i čišćenje krvnih sudova. To je parazitska biljka koji raste na kruškama, jabukama, boru“.

U vrijeme bivše SFRJ, Mevzeta i njen suprug bilje su izvozili u Zagreb.

“Bili smo u to vrijeme jedini koji su se u Crnoj Gori bavili izvozom bilja”.

Uzgaja 50-ak vrsta kaktusa

Osim branjem i preradom ljekovitog bilja, Mevzeta kaže da u svom domu uzgaja i više od 50 vrsta kaktusa .

“Uzgojem kaktusa počela sam da se bavim prije desetak godina. Izabrali smo ovu biljku jer nije puno zahtjevna. Može da se gaji u zatvorenom i otvorenom prostoru, sa i bez dosta svjetlosti. Zimi je jedino treba smjestiti u neku prostoriju u kojoj je temperatura 10 do 15 stepeni. Zimi je ne treba zalijevati, a ljeti petnaestodnevno, zavisno od toga da li je izložena suncu. Imam pedesetak vrsta kaktusa i posebnu prostoriju u kojoj ih uzgajam“.

Bonus video: