Uzalud čekali Hitnu pomoć

Roditelji dječaka, koji je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći u Igalu, ogorčeni na ljekare, tvrde da su morali sami da se snalaze
304 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2013. 07:01h

Roditelji maloljetnog M. L. iz Herceg Novog, koji je prije tri dana, vozeći bicikl, povrijeđen u težoj saobraćajnoj nesreći u Ulici Sava Ilića u Igalu, tvrde da medicinsko osoblje nije brzo i adekvatno reagovalo i pomoglo njihovom sinu, već da je porodici bilo prepušteno da se snalazi sama.

U pomoć dječaku, koji je zadobio prelom zgloba šake, otvoreni prelom skočnog zgloba i mnogobrojne hematome po glavi i tijelu, prvi su pritekli građani koji su odmah pozvali službu Hitne pomoći koja je smještena u zgradi Doma zdravlja Herceg Novi.

“Od poziva je proteklo 25 minuta, a vozila Hitne pomoći nije bilo“, kazao je juče otac povrijeđenog dječaka Goran Lučić.

Dječak je, zahvaljujući građanima i turisti iz Srbije, koji je medicinski tehničar i koji mu je ukazao prvu pomoć, privatnim vozilom prevezen do Hitne pomoći.

Sa brojnim povredama čekao 25 minuta: M.L., Foto: Privatna arhiva

Kada su stigli do zgrade Doma zdravlja u kome je i služba Hitne pomoći, savjetovano im je da ga, ne ukazavši mu pomoć, prevezu do Opšte bolnice u Meljinama.

Nemajući drugi izbor i zabrinut za svog sina, Lučić je odmah prevezao dijete do bolnice u Meljinama.

“Ljekari u bolnici su imali hitnu operaciju i nijesu mogli da prime mog sina, ali su sugerisali da dijete hitno bude prebačeno za Risan, u Specijalnu bolnicu 'Vaso Ćuković', što se kasnije ispostavilo kao prava odluka“, ispričao je Lučić.

Dječak je sa mjesta nesreće privatnim vozilom prebačen do Hitne pomoći. Tamo im je savjetovano da ga prevezu do Opšte bolnice u Meljinama. Međutim, ljekari u Meljinama, kako je ispričao dječakov otac, imali su hitnu operaciju, pa nijesu mogli da prime povrijeđeno dijete, već su sugerisali da ga hitno prebace u specijalnu bolnicu u Risnu, gdje mu je pomoć konačno ukazana

“Ne sluteći da će ta pomoć izostati, nazvao sam dežurnog ljekara i tražio da odobri vozilo. Umjesto da pošalje vozilo, ljekar mi je drsko poručio da nam vozilo da bolnica Meljine“, tvrdi Lučić.

Otac povrijeđenog dječaka pita se zašto je i kako mogla izostati pomoć medicinskog osoblja.

Napominjući da je njegov sin osiguranik crnogorskog zdravstva, Lučić upozorava da je brza i adekvatna pomoć povrijeđenom često od presudne važnosti za dalji ishod liječenja, te da je ona ovog puta izostala.

Roditelji dječaka M. L. su o cijelom događaju obavijestili i Ministarstvo zdravstva Crne Gore.

Lučićevo poljuljano povjerenje u crnogorsko zdrastvo vratilo je, kako je juče kazao, osoblje dežurne službe bolnice “Vaso Ćuković” u Risnu na čelu sa dr Savom Marićem koji su timski profesionalno i brzo prihvatili njegovog povrijeđenog sina.

Stefanović: Ispitaćemo sve

“Ispitaćemo šta se tačno desilo u službi hercegnovske Hitne pomoći te noći. Bilo bi neozbiljno da dajem bilo kakve ocjene dok ne provjerimo da li je bilo elemenata koji ukazuju na nesavjestan rad ljekara”, kazao je direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore dr Saša Stefanović i pojasnio da nije znao za slučaj na koji su se žalili roditelji povrijeđenog dječaka M. L. dok ga nijesu kontaktirali novinari.

Ukoliko se, dodao je on, utvrdi da je bilo propusta u radu medicinskog osoblja, kao i da dječaku nije ukazana hitna medicinska pomoć, pokrenuće odgovarajuće zakonske procedure protiv ljekara koji je bio dežuran te noći u službi Hitne pomoći.

Galerija

Bonus video: