Uzimao novac za apartmane, koje nikad nije izgradio

Irski biznismen Luis Megvajer pet sati saslušavan u kotorskom osnovnom tužilaštvu zbog prijave
153 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2013. 18:35h

Kontroverzni irski biznismen Luis Megvajer, juče je pet sati saslušavan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, zbog prijave koju je protiv njega podnio njegov sunarodnik Timoti Gerard Martin.

On ga tereti za prevaru od gotovo pola miliona eura, a tim povodom, potvrđeno je “Vijestima”, Megvajera je ispitivala zamjenica tužioca Ljiljana Milić.

Spor dva Irca nastao je nakon što je Megvajer navodno prevario Martina, tako što mu je prodao deset apartmana u Kolašinu i deset u Tivtu, koje nikada nije izgradio.

Martin je preko svoje firme “Martin Property Services" D.O.O. – Petrovac još 2008. zaključio ugovor sa Megvajerovom firmom “United entertainment partners Montenegro" oko kupovine deset apartmana u budućem hotelskom kompelsku “Kolašin palace resort”. Godinu ranije dao je i kaparu za kupovinu isto toliko apartmana u naselju “Blue laguna” u Tivtu.

“Kao čovjek koji se bavi poslovima sa nekretninama, još 2007. sam stupio u kontakt sa Megvajerom. Na sastanku koji sam sa njim imao u avgustu 2007. Megvajer me je obavijestio da je njegova firma glavni investitor projekta u Tivtu, gdje se gradi 200 apartmana. Iskoristivši moje povjerenje, ubijedio me je da bi bila dobra investicija kupiti neke apartmane prije zvanične prodaje, gdje bi se prvih 50 apartmana prodalo po 2.500 eura po kvadratu, i ponudio mi cijenu od 1.500 eura po kvadratu ako kupim deset apartmana“, piše u krivičnoj prijavi.

Martinova firma je na ime depozita za kupovinu u Tivtu uplatila 15.000a eura na račun “Simple overseas properties” iz Malage

Martinova firma je na ime depozita za kupovinu u Tivtu uplatila 15.000a eura na račun “Simple overseas properties” iz Malage, koju mu je Megvajer predstavio kao agenta za prodaju.

“Kada sam 2009. došao u Crnu Goru i posjetio kancelarije 'Blue laguna', video sam da je 'Simple overseas' napustio Crnu Goru, dok me je Megvajer uvjeravao da je moj depozit siguran. Kasnije se ispostavilo da projekat 'Blue laguna' nema potrebne dozvole za gradnju, a depozit mi nikada nije vraćen”, navodi se u krivičnoj prijavi.

Dodaje da mu je Megvajer predložio i ulaganje u budući hotelski kompleks “Kolašin Palace resort”, da mu je predstavio svoju firmu kao vlasnika zemlje i naglasio kako blisko posluje sa Vladom.

“U januaru 2008. doveo me u Kolašin i pokazao zemlju za koju je tvrdio da pripada njegovoj firmi. Ubijeđen lažnim prikazivanjem činjenica, zaključio sam ugovor o nepovratnoj rezervaciji”, navodi se u prijavi.

Tim ugovorom, Martin se obavezao da u tri rate uplati ukupno 637 .146 eura (42,5 odsto ukupne vrijednosti deset apartmana), radi izgradnje budućeg hotelskog kompleksa. Sredinom februrara 2008. uplatio je na račun Megvajerove firme 298.000 eura.

“Saznao sam da Megvajer, ni njegova firma, nijesu vlasnici zemlje, da na sve načine pokušavaju da prolongiraju početak tobožnje gradnje, odnosno da do toga neće ni doći”, piše u prijavi.

Martin tvrdi da je zloupotreba njegovog povjerenja kulminirala u decembru 2008. kada ga je “prijatelj” zamolio da mu uplati još 25.000 eura, kako bi platio dio zaostalih zarada radnicima.

“Tom prilikom Megvajer je tvrdio da ne želi da izgubi svoju reputaciju uspješnog poslovnog čovjeka u Crnoj Gori... Uplatio sam novac, ali mi ga nikada nije vratio”, piše u prijavi.

Megvajer je crnogorskoj javnosti postao poznat, kada je, kao poslovni partner zemljaka Majkla Fingltona, 2005. osnovao kompaniju “Nju fjord divelopment”, preko koje su u maju 2006, neposrednom pogodbom, kupili kotorski Fjord.

Megvajer, je osnivač ili direktor devet preduzeća u Crnoj Gori. Privatizacija kotorskih preduzeća počela je prije nekoliko godina, kada su irski biznismeni od propalog državnog preduzeća dobili tri zgrade i brodogradilišnu kompaniju. Megvajer je imovinu u bivšoj Jugoslaviji počeo da kupuje još 2004.

Osnivač mreže kompanija sa sjedištem na primorju

Megvajer je osnivač mreže povezanih firmi, uglavnom sa sjedištem u Budvi i Kotoru. On je preko svoje firme - United Entertainment Partners Montenegro" D.O.O. - Petrovac, kako se navodi u centralnom registru, osnovao kompanije “Imperial hotel Kotor" D.O.O. Petrovac, "Perast bay resort" – Kotor, “Kolašin palace resort", "Blue Laguna Resort" – Petrovac.

Sa svojim partnerom Majklom Fingltonom, takođe preko svoje forme “United Entertainment Partners Montenegro", osnovao je i "Paradise bay resort" i "New Fjord developments".

Galerija

Bonus video: