Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

Donosimo pregled najbitnijih informacija u vezi situacije sa koronavirusom u Crnoj Gori
25669 pregleda 3 komentar(a)
Podgorica (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Podgorica (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.03.2020. 22:37h

U Crnoj Gori je do sada umrla jedna osoba, a 27 osoba je oboljelo od koronavirusa.

Rotari klub Budva donirao je 2.000 eura za borbu protiv koronavirusa.

"Polazeći od obaveze svakog građanina i organizacije da doprinese u borbi protiv pandemije virusa korona, kao i od uloge Rotari organizacije da pomaže kada je najpotrebnije, Rotari klub Budva, vođen idejom nesebično služiti i u skladu sa svojim mogućnostima, donira iznos od 2.000 eura. Shodno instrukcijama Vlade Crne Gore, donacija Rotari kluba Budva uplaćena je na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti", kazali su iz Rotari kluba Budva.

Poštujući mjere koje Vlada sprovodi da bi zaštitila najugroženije stanovništvo i zdravlje svih građana, a naročito poštujući napore zdravstvenih institucija i radnika koji se danonoćno i nadljudskim naporima bore da spriječe širenje koronavirusa u našoj zemlji, odlučili smo da tu borbu i napore pomognemo donacijom od 20.000 eura, saopšteno je iz Crnogorskog Telekoma.

"U Crnoj Gori su prošle sedmice registrovani prvi slučajevi koronavirusa, što je rezultiralo usvajanjem seta mjera neophodnih kako bi se situacija u kojoj smo se našli što prije okončala. Kao kompanija koja u ovom periodu na različite načine pruža podršku crnogorskom obrazovnom i zdravstvenom sistemu, ovom donacijom želimo da, osim zahvalnosti, pokažemo solidarnost i zajedništvo sa svima koji moraju da donose teške odluke i koji su svakodnevno na terenu, daleko od svojih porodica, u borbi protiv koronavirusa", istakli su iz Crnogorskog Telekoma.

Iz te kompanije su dodali da vjeruju da u ovakvim trenucima svi možemo da uložimo dodatni trud, pokažemo solidarnost i kroz pojedinačne doprinose podijelimo zajednički teret okolnosti u kojima smo se našli.

"Donacija će biti uplaćena u zajednički fond Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, a novac iskorišćen u skladu sa prioritetima i razvojem situacije u našoj zemlji. Na kraju, želimo da pozovemo ostale kompanije i partnere da se pridruže ovoj Vladinoj inicijativi, jer se samo zajedno možemo sanirati posljedice pandemije", kazali su iz Crnogorskog Telekoma.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u potpunosti podržava sveobuhvatne i brojne mjere koje je Crna Gora preduzela sa ciljem zaštite javnog zdravlja, poručeno je u razgovoru predstavnika te organizacije sa potpredsjednikom Vlade Milutinom Simovićem.
Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić i viceguverneri Zorica Kalezić, Nikola Fabris i Miodrag Radonjić doniraće od svake svoje plate po 1.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, sve dok su na snazi mjere Vlade Crne Gore za ublažavanje posljedica pandemija novog koronavirusa, saopšteno je danas iz CBCG.
Nezavisni poslanik i bivši predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović kazao je da će zbog posljedica koje je izazvao koronavirus budžet izgubiti značajne prihode po osnovu poreza i carina, da će biti opterećen dodatnim pritiscima zbog pomoći penzionerima, socijalnim slučajevima, subvencioniranju ugroženih djelatnosti, te da će sve to zahtijevati dodatna zaduživanja da bi se nadomjestio manjak u državnoj kasi.
Građanska alijansa (GA) pohvalila je napore Vlade za upravljanje krizom izazvanom koronavirosom, uz napomenu da se ne slaže sa odlukom da se objavi spisak imena koja su u samoizolaciji. Takođe, Vladu su pitali i da dok poziva na ozbiljnost, da li pravi primjer tome daje i rukovodilac Službe za odnose sa javnošću Srđan Kusovac.

Kompanija "Okov" uplatila je 20.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

"Nadamo se da će ova, kao i donacija u robi vrijednosti 10.000 eura koju smo prošle nedjelje odobrili Kliničnom centru Crne Gore, pomoći našem zdravstvenom sistemu u što efikasnijem sprovođenju mjera preduzetih na suzbijanju novog koronavirusa, te eventualnom kliničkom liječenju težih slučajeva u budućnosti", navodi se u saopštenju kompanije.

Odali su veliku zahvalnost svim zdravstvenim radnicima, kao i ostalima koji se u ovom periodu nalaze na prvoj liniji borbe sa epidemijom.

Komora javnih izvršitelja donirala je 3.000 eura za podršku fondu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kako bi podržali napore državnih organa u borbi protiv ove zarazne bolesti.

Komora javnih izvršitelja poziva sve stranke i druge učesnike u postupku da komunikaciju sa kancelarijama javnih izvršitelja obavljaju isključivo putem Pošte Crne Gore, kontakt telefona i elektronskom poštom, a u skladu sa mjerama nadležnih institucija.

U skladu sa Naredbom za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa - COVID 19 izdatih od strane Ministartsva zdravlja Crne Gore, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom apeluje na građane da se uzdrže odokupljanja na plažama i objektima obalne infrastrukture, imajući u vidu da ti djelovi obale ne mogu biti ogr đeni niti zatvoreni za posjetioce.

“Građane pozivamo da poštuju odluke lokalnih samouprava o zabrani korišćenja obalnih šetališta i plaža za vrijeme trajanja Naredbe. Podsjećamo da je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u cilju sprovođenja preventivnih mjera očuvanja zdravlja građana, zatvorilo prilaze Posebnom rezervatu prirode "Tivatska solila", naveli su u Morskom dobru.

Senat Državne revizorske institucije (DRI), na sjednici održanoj 23. marta, donio je Odluku o obustavi dijela zarade na ime donacije shodno preporuci Vlade Crne Gore da svi javni funkcioneri na centralnom i lokalnom novou, za potrebe borbe protiv epidemije korona virusa, izvrše uplatu donacije u vrijednosti od 50% jedne mjesečne zarade na poseban račun kod Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, koji je otvoren za ove namjene.

Na predlog predsjednika Senata, Milana Dabovića, a u skladu sa datom preporukom Vlade Crne Gore, predsjedniku Senata Milanu Daboviću, senatorima Nikoli Kovačeviću, Zoranu Jeliću i dr Branislavu Raduloviću, članu Senata Radulu Žurići i vršiteljki dužnosti sekretara Dobrili Glomazić, obustavlja se 50% zarade za mart mjesec 2020. godine, na ime donacije Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, za potrebe borbe protiv epidemije korona virusa.

Uplata će se izvršiti na poseban račun kod Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, koji je otvoren za ove namjene.

Odluka o obustavi dijela zarade na ime donacije je objavljena na zvaničnoj internet stranici Državne revizorske institucije

.

Hrvatska građanska inicijativa (HGI), kao odgovorna stranka, svjesna opasnosti pred kojom su se našli naši građani i društvo, odlučila je da izdvoji sredstva za kupovinu respiratora- saopšteno je danas iz te partije.

Iz HGI na čijem je čelu Adrijan Vuksanovič saopštili su da je na telefonskoj sjednici Središnjeg odbora, najvišeg tijela HGI, "donesena jednoglasna odluka za ovu vrijednu donaciju", ali nisu precizirali koliko će novca ukupno biti izdvojeno za nabavku respiratora.

"Naša želja je da respirator darujemo Opštoj bolnici u Kotoru, koja ima regionalni značaj i čije zdravstvene usluge koriste građani Boke i primorja", poručili su iz HGI uz napomenu da podržavaju i pohvaljuju "napore Vlade Crne Gore u sprovođenju mjera koje imaju za cilj suzbijanje opakog virusa, uz uvjerenje da ćemo, poštujući preporuke nadležnih institucija, izaći kao pobjednici i sačuvati naše građane."

HGI
HGI autor: HGI
Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Tivat apelovao je da se građevinski radovi svedu na najmanju moguću mjeru i budu organizovani prema pravilima koje propisuju mjere Nacionalnog koordinacionog tijela.
"Pozivamo izvođače radova da se sa posebnom pažnjom odnose prema na komunalnim instalacijama i lokalnoj infrastrukturi, da ne bi dolazilo do oštećenja i prekida snabdijevanja.Obavezuju se građani da otpad iznose jednom dnevno od 19 do 7 časova kako bi se racionalizovalo odvoženje otpada i sačuvali radnici u obavljanju ove djelatnosti, usljed limitirane i trenutno raspoložive radne snage na ovim poslovima.
"Kabasti otpad, građevinski i zeleni otpad ne odlagati pored kontejera ili drugih površina, nego čuvati na mjestu nastanka otpada koliko je to duže moguće, do momenta njegovog odvoženja. Apeluje se na sve izvođače radova na teritoriji opštine Tivat da izbjegavaju radovebkoji bi mogli dovesti do prekida vodosnabdijevanja", navodi se u saopštenju.
Fondacija za razvoj Kuča "Marko Miljanov" uplatila je 20.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti za kupovinu respiratora za potrebe Kliničkog centra Crne Gore.

Prva Banka Crne Gore donirala je Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti 20.000 eura.

"Uz izražavanje izuzetne zahvalnosti na kontinuiranom naporu i aktivnostima, nadamo se da će ova donacija biti dodatni doprinos u izazovnim danima koji su pred nama. Ovo je zajednička borba svih nas, iz koje kao pobjednici možemo izaći jedino ako svi pokažemo solidarnost i ličnu odgovornost, poštujući sve preporuke nadležnih institucija", saopšteno je iz Prve banke.

Kompanija doMEn d.o.o, agent registracije nacionalnog crnogorskog domena - .ME, donirala je 25.000 eura na račun Nacionalnog koodinacionog tijela za zarazne bolesti, za kupovinu respiratora ili nabavku potrebne medicinske opreme.

Ovom donacijom kompanija doMEn nastoji da pruži podršku zdravstvenim institucijama u zajedničkoj borbi protiv novog koronavirusa covid-19, kako bi lakše prebrodili situaciju u kojoj se nalazimo. Istovremeno, iz kompanije pozivaju sve privredne subjekte da daju svoj doprinos zdravstvenim institucijama i široj zajednici na koji god način su to u mogućnosti.

Crnogorska branša osiguranja je u skladu sa svojom politikom društvene odgovornosti, u saradnji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom za borbu protiv zaraznih bolesti, donirala ukupno 85.000 eura i respirator crnogorskim zdravstvenim ustanovama, a koje će u ovom složenom društvenom trenutku, biti jasna podrška zdravstvenom sistemu Crne Gore u borbi protiv virusa COVID 19.

U akciji su učestvovali svi akteri na crnogorskom tržištu osiguranja, od regulatora Agencija za nadzor osiguranja (ANO), preko Nacionalnog Biroa Osiguravača Crne Gore (NBOCG), do samih osiguravača: Lovćen osiguranje, Generali, Uniqa, Sava,Swiss, Grawe, Winer, Uniqa životna osiguranja i Lovćen životna osiguranja.

Kompanija „Uno-Nk“ DOO Nikšić, priključila se borbi protiv novog korona virusa i u tu svrhu opredijelila deset hiljada eura koje će biti uplaćene na žiro račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

„Nadamo se da ćemo svi zajedno, uz maksimalno poštovanje preporuka Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, uskoro izaći kao pobjednici iz ove bitke“, poručili su iz te kompanije.

Kompanija Voli je donirala respirator Koordinacionom timu za zarazne bolesti Crne Gore u cilju pružanja podrške zdravstvenim institucijama, kao i 1000 paketa za najugroženiji dio našeg stanovništva.

"Kompanija Voli dugi niz godina kontinuirano ulaže u naš zdravstveni sistem, a sada sa posebnom pažnjom pristupa pružanju potrebne pomoći, kako bi se naše zdravstvo što efikasnije suočilo sa izazovom koji nam tek predstoji. U cilju pružanja što efikasnije podrške zdravstvenim institucijama, Voli će donirati respirator za vještačko disanje. Socijalno ranjive kategorije stanovništva Crne Gore za nas predstavljaju posebnu odgovornost i u prvom ciklusu pomoći obezbjedili smo 1000 paketa koji će Crveni krst Crne Gore uručiti najugroženijim porodicama", navodi se u saopštenju kompanije.

Radi prevencije širenja koronavirusa, radnici Komunalnog preduzeća Tivat ujutro su počeli pranje, odnosno dezinfekciju kontejnerskih mjesta i svih autobuskih stajališta na području opštine.

Kako je saopšteno iz Komunalnog, dezinfekciju će šest radnika sa autocisternom vršiti svakodnevno. Za te svrhe obezbijeđene su zalihe adekvatnog dezinfekcionog sredstva za narednih mjesec dana.

U cilju spriječavanja širenja COVID-19 virusa, te radi zaštite zdravlja i života građana, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom obavijestilo je javnost da će Posebni rezervat prirode “Tivatska solila” biti zatvoren za posjetioce do daljnjeg.

To je, kako su saopštili, urađeno u skladu sa mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Lovćen osiguranje izdvojilo je sredstva za pomoć Kliničkom centru Crne Gore i omogućilo donaciju respiratora.

"Ova donacija predstavlja nastavak napora Lovćen osiguranja da u skladu sa svojim mogućnostima odgovara na potrebe društva u Crnoj Gori, kako u redovnim, tako i vanrednim situacijama. Još jednom koristimo priliku da zamolimo cijenjene klijente da svi zajedno poštujemo mjere Vlade Crne Gore i Instituta za javno zdravlje", navodi se u saopštenju Lovćen osiguranja.

Klub odbornika DPS-a Petnjica donirao je svoje mjesečne naknade Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti. Ovaj gest odbornika naše partije predstavlja simboličnu podršku borbi protiv korona virusa, te solidaran i odgovoran odnos prema svim građanima Crne Gore.

Klub odbornika DPS-a Petnjica upućuje apel svim građanima da poštuju preporuke nadležnih organa kako bi što lakše izborili još jednu pobjedu važnu sa sve nas i za našu Crnu Goru.

Svi odbornici Skupštine opštine Herceg Novi odrekli su se februarske nadoknade u korist Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti. Za ovu namjernu će iz budžeta Opštine Herceg Novi biti uplaćeno oko osam hiljada eura.

"Uzimajući u obzir stanje u kojem se nalazimo, nadam se da ćemo ovim činom pomoći našim zdravstvenim radnicima koji ovih dana vode nezapamćenu i izuzetno tešku borbu sa podmuklim neprijateljem", poručio je predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Nikola Samardžić.

On se zahvalio svim odbornicima i odborničkim klubovima na saradnji i ujedinjenosti u ovoj teškoj situaciji, te poručio građanima Herceg Novog da u predstojećim danima svi pokažemo solidarnost, budemo disciplinovani i držimo se naredbi i preporuka koje dolaze sa državnog i lokalnog nivoa.

Poštujući mjere koje Vlada sprovodi da bi zaštitila najugroženije stanovništvo i zdravlje svih građana, a naročito poštujući napore zdravstvenih institucija i radnika koji se danonoćno i nadljudskim naporima bore da spriječe širenje koronavirusa u našoj zemlji, odlučili smo da tu borbu i napore pomognemo donacijom od 20.000 eura, saopštili su iz crnogorskog Telekoma.

"Kao kompanija koja u ovom periodu na različite načine pruža podršku crnogorskom obrazovnom i zdravstvenom sistemu, ovom donacijom želimo da, osim zahvalnosti, pokažemo solidarnost i zajedništvo sa svima koji moraju da donose teške odluke i koji su svakodnevno na terenu, daleko od svojih porodica, u borbi protiv koronavirusa.

"U Crnogorskom Telekomu vjerujemo da u ovakvim trenucima svi možemo da uložimo dodatni trud, pokažemo solidarnost i kroz pojedinačne doprinose podijelimo zajednički teret okolnosti u kojima smo se našli. Donacija će biti uplaćena u zajednički fond Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, a novac iskorišćen u skladu sa prioritetima i razvojem situacije u našoj zemlji.Na kraju, želimo da pozovemo ostale kompanije i partnere da se pridruže ovoj Vladinoj inicijativi, jer se samo zajedno možemo sanirati posljedice pandemije", zaključuju u Telekomu.

"Kompanija "Cungu & co" uplatila je donaciju od 10 hiljada eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti u cilju borbe protiv koronavirusa", piše u saopštenju koje potpisuje direktor Gazmend Derviši.
U cilju suzbijanja širenja virusa Covid 19 Opština Nikšić donijela je mjeru zabrane boravka u svim parkovima i javnim površinama namjenjenim za rekreaciju i sport. Pomenutu mjeru lokalnauprava sprovodiće u saradnji sa Komunalnom policijom i Centrom bezbjednosti Nikšić.
Građevinska firma "Rašketić" iz Bara, uplatiće 3.000 eura za pomoć u borbi protiv koronavirusa.
"U ovim teškim trenutcima za sve nas, želimo dati svoj mali doprinos", navodi se u saopštenju kompanije.

Javni funkcioneri Ministarstva kulture, organa uprave u oblasti kulture i nacionalnih ustanova kulture doniraće 50 odsto martovske zarade Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti.

Iznos ove donacije je gotovo 10.000 eura.

Sudije Vrhovnog suda Crne Gore, njih 19, uključujući i predsjednicu Vesnu Medenicu, doniraće polovinu martovske zarade za borbu protiv COVOD-19.

Sredstva koja će sudije Vrhovnog suda donirati, biće uplaćena na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Kompanija GrađaComerc iz Ulcinj uplatiće jednokratne pomoći Nacionalnom Kordinacionom tijelu u iznosu od 10.000. eura.
"Kompanija “GrađaComerc" koristi priliku da se zahvali svim zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori kao i drugim nadležnim institucijama u njihovim dosadašnjim aktivnostima na sprječavanju širenja zaraze i zaštite zdravlja svih građana Crne Gore", navodi se u saopštenju.
Navijači Budućnosti Varvari učestovaće u borbi protiv koronavirusa sa uplatom u iznosu od 1.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.
"Apelujemo na sve građane da poštuju mjere i prate preporuke Koordinacionog tijela. Ostanite doma, mi smo na raspolaganju za svaku pomoć. Ovom simboličnom cifrom želimo da podstaknemo sve pojedince i preduzetnike da učestvuju u ovoj borbi, jer jedino zajedno možemo do pobjede", poručili su Varvari.

Klub odbornika DPS-a u SO Mojkovac, uplatiće odborničku mjesečnu naknadu Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti Vlade Crne Gore.

Klub odbornika DPS-a poziva i druge subjekte i pojedince koji su u mogućnosti da pomognu u borbi protiv ove opasne bolesti, a građane da poštuju preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i #ostanu doma", navodi se u saopštenju Kluba odbornika DPS Mojkovac.

Pošta Crne Gore danas je uplatila 10 000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti.

"Poština donacija u skladu je sa opredjeljenjem Kompanije da da doprinos u nastojanjima da se iz trenutne epidemiološke situacije izađe sa što manje posljedica.Kako smo i ranije naglašavali, Pošta Crne Gore će pratiti situaciju i odluke Nacionalnog koordinacionog tijela, te u skladu sa njima staviti na raspolaganje sve svoje resurse", naveli su iz pošte.

Lovački savez Crne Gore uplatio je Nacionalnom koordinisanom tijelu za zarazne bolesti donaciju od 5.000 eura, saopšteno je iz te organizacije."Želimo da uputimo podršku svim naporima koje sprovodi crnogorsko društvo u borbi protiv pandemije koronavirusa, posebno zdravstvenim radnicima i zdravstvenim ustanovima, kao i svim institucijama i pojedincima koje se bore kako bi se zaustavilo širenje ovog virusa jako opasnog po zdravlje ljudi"m kazali su iz ove organizacije.

Kompanija Mercator-CG opredijelila je 20 hiljada eura za nabavku respiratora, kao doprinos borbi protiv širenja virusa COVID-19.

Ova donacija kompanije Mercator-CG, u sklopu koje posluju IDEA prodavnice, biće uplaćena na žiro-račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, sa ciljem pružanja podrške u sprečavanju širenja koronavirusa u Crnoj Gori.

„Kao društveno odgovorna kompanija i jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Crnoj Gori, želimo da ovom donacijom damo doprinos što snažnijoj i odlučnijoj borbi protiv širenja virusa. Ovo je bitka svih nas, kao pojedinaca i društva u cjelini. Zbog toga je važno da pokažemo punu odgovornost i solidarnost, poštujemo mjere nadležnih institucija i učinimo sve da zaštitimo jedni druge“, saopšteno je iz kompanije Mercator-CG.

 Mercator-CG, u sklopu koje posluju IDEA prodavnice
Mercator-CG, u sklopu koje posluju IDEA prodavnice

"Ulcinjska policija jutros je na Velikoj plaži lišila slobode J.F. iz Bara koji koji je vozio dvije punoljetne osobe", saznaju Vijesti.

On je uz prijavu zbog sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, priveden osnovnom dežurnom tužiocu u Ulcinju koji mu je odredio zadržavanje i predložio sudu određivanje pritvora

Opština Nikšić, uplatiće Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT) za zarazne bolesti i borbu protiv koronavirusa 30 hiljada eura, saopšteno je iz lokalne uprave.

Kako su naveli, svi funkcioneri i rukovodioci organa lokalne uprave, direktori javnih ustanova i preduzeća u tom gradu uplatiće NKT-u polovinu svoje martovske zarade

Po nalogu bgudvanskog Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Komunalna policija i inspekcija danas je zapečatila 29 sportskih i dječijih igrališta od Petrovca do Budve, šetališta, trgove.
"Donijeta je naredba o zabrani korišćenja svih šetališta na teritoriji Opštine Budva (Jaz, Budva, Bečići, Rafailovići, Miločer, Sveti Stefan, Pržno, Petrovac, Buljarica), svih plaža, trgova, parkova i javnih površina pogodnih za okupljanja koje se nalaze na teritoriji opštine kao i platoa ispred Starog grada.”, kazao je za "Vijesti" načelnik Komunalne inspekcije i policije Aleksandar Mijatović.
On je kazao da od jutros inspektori pečate sve objekte na teritoriji opštine.
"Svi koji prekrše izdate naredbe biće procesuirani shodno propisanim zakonskim sankcijama“ poručio je Mijatović.
autor: Vuk Lajović

Hrvatski naučnik, ljekar, pedijatar, genetičar i forenzičar, bivši ministar nauke kaže da razumije odluku Vladinog Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti da počne sa saopštavanjem imena onih koji su u samoizolaciji

Bonus video: