Vanja Ćalović i MANS kažnjeni sa još 1.650 eura zbog prosipanja farbe

Ćalovićevu i aktiviste MANS-a tek očekuje kazna Prekršajnog suda u Podgorici, po prekršajnoj prijavi crnogorske policije
0 komentar(a)
MANS, Foto: Savo Prelević
MANS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.06.2013. 20:23h

Podgorička Komunalna policija kaznila je danas izvršnu direktorku Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanju Ćalović sa 150 eura, a tu NVO sa 1.500 eura zbog, kako je navedeno u prekršajnom nalogu, kršenja Zakona o putevima.

U prekršajnom nalogu je navedeno da su Ćalović i aktivisti MANS-a, tokom performansa ispred zgrade crnogorskog parlamentra, prosuli crvenu farbu na dio kolovoza i trotoara, čime su prekršili Zakon o putevima.

Ćalovićevu i aktiviste MANS-a tek očekuje kazna Prekršajnog suda u Podgorici, po prekršajnoj prijavi crnogorske policije.

Policija je 21. juna privela Ćalovićevu i još pet aktivista MANS-a, nakon performansa koji su organizovali ispred Skupštine Crne Gore, zbog povećanja poreza na dodatnu vrijednost (PDV).

Oni su privedeni nakon što su tokom performansa prosuli crvenu farbu na stepenice i trotoar ispred ulaza u crnogorsku Skupštinu. Ćalovićeva i pet aktivista MANS-a, nakon provođenja, dovedeni su u podgorički Prekršajni sud. Poslije saslušanja oni nisu kažnjeni po skraćenom postupku, već je prekršajni sudija odlučio da pretres odloži za 8. jul.

MANS je performansom protestovao, jer je Krivokapić u srijedu u parlamentu glasao za povećanje PDV-a sa17 na 19 odsto. Aktivisti MANS-a su naveli da je glas Krivokapića bio presudan da parlament prihvati predlog Vlade Crne Gore o povećanju PDV-a.

Policajci su kao razlog privođenja naveli uništavanje državne imovine i kršenje javnog reda i mira.

Ćalovićeva je ranije, presudom Prekršajnog suda u Podgorici, kažnjena sa 550 eura, jer je tokom perfomansa ispred Ustavnog suda Crne Gore poljubila policajca, što je sud okarakterisao kao ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti.

Bonus video: