Vanja Ćalović testira Markovića

Direktorica MANS-a i članica Nacionalne komisije predložila predsjedniku NK i potpredsjedniku Vlade o čemu da raspravljaju na sljedećoj sjednici
52 pregleda 16 komentar(a)
Vanja Ćalović, Duško Marković, Foto: Arhiva Vijesti
Vanja Ćalović, Duško Marković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.04.2013. 00:28h

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović zatražila je da se na predstojećoj sjednici Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije, koju vodi potpredsjednik Vlade Duško Marković, raspravlja o propustima policije, sudstva i tužilaštva u gonjenju organizovanog kriminala. Posebno se potencira slučaj Škerović i utvrđivanje odgovornosti Vrhovnog državnog tužilaštva zbog nepostupanja u slučajevima korupcije na najvišem nivou, poput afere “Snimak”.

Ćalović je zatražila od Markovića da se dnevni red proširi i raspravom o odgovornosti MUP-a zbog problema sa biračkim spiskovima, kao i o tome šta su državne institucije preduzele povodom uvođenja krivičnog djela nezakonitog bogaćenja funkcionera.

U obrazloženju inicijative da se raspravlja o aferi „Snimak“ Ćalović podsjeća da je "Dan" objavio devet audio snimaka sa različitih sastanaka vrha DPS-a, na osnovu kojih se nesumnjivo može zaključiti da su brojni visoki funkcioneri ove partije bili uključeni u brutalnu zloupotrebu državnih resursa i ovlašćenja kako bi uticali na svoj pozitivan izborni rezultat.

Ona podsjeća da su mediji, dva dana nakon objelodanjivanja prvog snimka, objavili izjavu tadašnje vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić da je tužilaštvo preslušalo snimke i da je ocijenilo da nijedan učesnik sjednice nije krivično odgovoran. Tužilaštvo se nije izjašnjavalo oko ostalih sedam snimaka.

Ćalović je zatražila od Markovića da se dnevni red proširi i raspravom o odgovornosti MUP-a zbog problema sa biračkim spiskovima

„Kako je evidentno da je VDT pod snažnim političkim uticajem vladajućih struktura i da samo neće pokrenuti istragu protiv više visokih funkcionera DPS-a koji su na snimku priznali da su zloupotrebljavali državne resurse i ovlašćenja koja imaju kako bi nezakonito uticali na izborni rezlutat svoje partije, MANS je protiv tih lica podnio krivičnu prijavu. Uz snimke smo tužilaštvu dostavili i obilje materijalnih dokaza koji potkrepljuju tvrdnje iznijete na snimcima. Ipak, do danas, tužilaštvo nije reagovalo i otvorilo istragu zbog više nego evidentnog nezakonitog ponašanja funkcionera iz vrha DPS-a“, piše u dopisu Ćalović.

Što se tiče MUP-a i biračkih spiskova, MANS podsjeća da je od oktobarskih izbora 2012. konstantno ukazivao na brojne malverzacije i na više desetina hiljada lica u biračkom spisku čiji je status krajnje problematičan - duplikati, preminuli, lica u poznim godinama koja su prvi put upisana u birački spisak, građani koji su iz bračkog spiska brisani suprotno zakonu... Ćalović ističe da je i pored svega MUP bio pasivan.

Uprite prstom u najslabije karike

Ćalović je zatražila i da se na sjednici NK raspravlja i o utvrđivanju odgovornosti sudstva i tužilaštva zbog ukidanja presuda za slučajeve korupcije i organizovanog kriminala na najvišim nivoima, sa posebnim naglaskom na slučajeve Šarić, Lončar i Zavala, ali i o propustima u obračunu sa kriminalnim grupama, posebno u slučaju Škerović. Ćalović je hronološki podsjetila predsjednika NK na ukidanje presuda i postupanje tužilaca i sudija u tim slučajevima.

„Imajući u vidu da ovakvo postupanje sudstva i tužilaštva nanosi nemjerljivu štetu procesu EU integracija Crne Gore, jer nam je prioritet broj jedan iz ovog procesa upravo borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, smatram da je neophodno da NK razmatra ovaj predlog, i da uzme aktivnu ulogu u identifikovanju i otklanjanju najslabijh karika u sistemu koje su dovele do ovakvih propusta“, navela je Ćalović.

Pozivajući se na ovlašćenja Komisije, čiji je član, predložila je da NK zatraži od Uprave policije, VDT-a i Vrhovnog suda dostavljanje pisanog izvještaja sa konkretnim informacijama o postupcima koji su pokrenuti protiv pojedinaca iz njihovih institucija koji su u ovim slučajevima napravili propuste, i o posljedicama sa kojima su se do sada suočili, ukoliko je ovakvih postupaka uopšte i bilo.

Zašto nezakonito bogaćenje nije krivično djelo?

Direktorica MANS-a u predlogu da se raspravlja o uvođenju krivičnog djela “nezakonito bogaćenje funkcionera” napominje da je jasno da su preporuke Ministarstva pravde da se ovo krivično djelo ne kodifikuje politički motivisane

. „Sa ciljem da se spriječi otkrivanje pojedinaca koji su se u posljednjim decenijama obogatili bez ikakvog zvaničnog osnova i mogućnosti da dokažu porijeklo svoje imovine. Smatramo da je zbog toga važno da se cjelokupna NK upozna sa zvaničnim razlozima zbog kojih je Ministarstvo pravde donijelo takav zaključak i da spriječi opstrukciju kodifikovanja krivičnog djela neosnovanog bogaćenja koje bi bilo u skladu sa UNCAC-om“, ocijenila je Ćalović.

Bonus video: