Vanredno stanje u Herceg Novom: Cisterne preuzele snabdijevanje građana

DPS koja je u opoziciji traži objašnjenja i vanrednu sjednicu Skupštine grada
108 pregleda 0 komentar(a)
Opačica, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Opačica, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.03.2014. 20:01h

Opačica - najveće hercegnovsko izvorište iz koga se snabdjevaju potrošači od Kamenara do Meljina juče je zbog duga Vodovoda isključeno sa elektro mreže. To je četvrto postrojenje koje je od četvrtka ostalo bez struje. Direktor Vodovoda Zoran Šabanović kaže da ne mogu da obezbijede plan restrikcije potrošačima u višim zonama do kojih voda ne može stići jer pumpe ne rade. Najteža je situacija u područjima koja se snabdijevaju vodom sa Kanli kule: u ulicama Orjenski bataljon, Desete Hercegovačke , Prve Bokeške brigade, na području Gornje Savine, Poda, Nemile i Autobuske stanice. Vodosnabdijevanje je otežano potrošačima na području Tople, Gomile, Drenovika, Sušćepana i drugih mjesta u zaleđu. Po potrebi će ih snabdijevati cisternama.

Iz DPS-a - najveće opozicione partije u hercegnovskom parlamentu - upozoravaju da se izbjegava imenovanje krivca zbog koga Novljani trpe restrikcije.

“Građani Herceg Novog, koji su među najurednijim platišama za vodu, ne dobijaju ono što uredno plaćaju jer već godinama Vodovod obaveze za struju ne izmiruje. Ne plaća se struja, zaposleni ne dobijaju plate, kreditna zaduženja su preko osam miliona eura, pa gdje su pare, navodi se u reagovanju OO DPS koje je potpisao predsjenik Zoran Bošnjak.

U saopštenju se podsjeća da je za dug Vodovoda u iznosu od preko 800.000 eura, prošle godine izdvojeno svega 3.000.

DPS je zbog cijele situacije u vodosnabdijevanjuzatražila vanrednu sjednicu parlamenta.

„Nije moja krivica zbog isključenja struje sa pumpnih postrojenja. Da je u pitanju moja krivica lako bi to riješio,preuzeo bih je na sebe i sve lako riješio. Radi se o zlopotrebi politike i politikanstva. Dok sam bio odbornik DPS, tada sam valjao, a sada kada sam u SNP-u ne valjam“, komentariše Šabanović.

Zbog problema u isporuci vode, više građana Herceg Novog obratilo se Centru za zaštitu potrošača koje je uputilo urgenciju na adrese EPCG, Vodovoda i predsjednika Opštine Dejana Mandića. U dopisu koji je potpisala Olga Nikčević navodi se da su građani koji su im se obratili korisnici usluga koje pruža EPCG i Vodovod i kanalizacija koji svoje obaveze plaćaju na vrijeme, a da ih nesuglasice između dva preduzeća dovode u neugodnu situaciju.

“Naš advokatski tim je zaključio da građani ne smiju trpjeti zbog nesporazuma trećih lica, pa shodno odredbama Zakona o zaštiti potrošača, imaju pravo da, ukoliko svojim ponašanjem nijesu doprinijeli nastanku problema, na naknadu štete, koju bi pretrpjeli u slučaju da, isključenjem struje, odnosno prestankom rada pumpi prestanu da dobijaju vodu koju uredno plaćaju. Vaša odgovornost bila bi solidarna - poručuju iz Cezapa.

Bonus video: