Vanredno u Novom: VD predsjednika imenovao VD direktora

U fotelju direktora Herceg Festa sjeo je pravnik Ljupko Popović, dok TO nije mogla da se sabere i izađe iz finansijske blokade
137 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2014. 19:04h

Uz saglasnost v.d. predsjednika Opštine Milana Vajagića, u fotelju direktora Javne ustanove kulture Herceg Fest juče je sjeo Ljupko Popović. Prema koalicionom sporazumu, iz maja 2012. godine rukovodeće mjesto u toj ustanovi pripada NSD čiji je Popović član. On će, kao i dosadašnji vd direktora Špiro Živković obavljati dužnost bez saglasnosti Skupštine opštine.

Ispunjavanje partijskih želja i obaveza proisteklih iz koalicionog sporazuma vladajućih stranaka - jedini je kriterijum za dobijanje direktorske funkcije u bilo kom javnom preduzeću ili ustanovi, jer u Herceg Novom lokalni parlament ne funkcioniše.

Nakon iscrpljujućeg i dugotrajnog sukoba oko izbora vd direktorke Dijane Krivokapić i Desanke Šućur, koje su obje kadrovi NSD, a kojoj prema koalicionom sporazumu pripada to mjesto, u septembru prošle godine dužnost direktora preuzeo je Špiro Živković. On je tada izjavljivao da će na tom mjestu ostati samo tri mjeseca dok Skupština opštine Herceg Novi, koja je i osnivač, izabere savjet i usvoji statut ustanove. Živković je tada uvjeravao da će nakon toga raspisati konkurs za izbor direktora, i da bi sve moglo biti završeno najdalje za mjesec i po.

Izbor direktora potrajao je duže. Savjet ustanove na čijem je čelu automehaničar Ivica Zidar, izabrao je Ljupka Popovića diplomiranog pravnika koji će, saopšteno je, obavljati dužnost poslovnog direktora, dok će iz redova zaposlenih biti izabran umjetnički direktor. Za vd predsjednika Opštine nije bilo nedoumica treba li dati podršku ovom izboru.

“U situaciji u kojoj se sada nalazimo znamo da je dosta neizvjesno da li će se radna Skupština održati i u toj situaciji kada je to neizvjesno, predsjednik Opštine ima ovlašćenje na osnovu člana 60 Statuta opštine i na osnovu člana 58 Zakona o lokalnoj samoupravi da donese neke odluke iz nadležnosti Skupštine ukoliko to ugrožava interese građana ili neko neregularno stanje da se riješi, ja sam to stanje iskoristio”, objasio je Milan Vajagić. Ni Skupština Turističke organizacije Herceg Novi na kojoj je trebalo da bude usvojen finansijski plan nije održana juče zbog nedostatka kvoruma. Od 24 člana Turističke organizacije na sjednici je bilo prisutno samo njih sedmoro. Većina članova Skupštine Turističke organizacije otkazala je prisustvo u posljednjem trenutku.

Turistička organicazija je u blokadi od marta jer lokalni parlament nije dao saglasnost na program rada i finansijski plan za 2014. godinu. Odluka Skupštine dovela je u pitanje djelatnosti Turističke organizacije.

“Ukoliko se ne usvoji finansijski plan ulazimo u tešku situaciju jer Turistička organizacija ostaje u blokadi i neće moći da finansira programe za ovo ljeto čime bi bio ugrožen turizam u gradu”, kaže Vajagić, koji je i predsjednik Turističke orgabizacije grada .

Novu sjednicu zakazao je za ponedjeljak.

SDP: Ko će da odgovara ako sve ovo ne potvrdi Skupština opštine

SDP je saopštio da je grad blokiran jer vladajuća koalicija ne može da se dogovori oko kandidata za predsjednika Opštine.

“Ovo vanredno stanje već se negativno reflektuje kako na rad izvršne vlasti tako i na stabilno funkcionisanje opštinskih javnih preduzeća. Kako smo dočekali turističku sezonu ne trebamo posebno potencirati. Nevjerovatno je ali to kao da se nikoga ne tiče, kao da se sve to nekom drugom dešava, navodi se u saopštenju.

U SDP konstatuju da “iako Opština funkciniše u VD stanju, partijska popunjavanja funkcionerskih mjesta se nastavljaju, a najsvježi je primjer je Herceg Fest. Ako ovo i druga najavljena imenovanja ne potvrdi Skupština, ko će snositi odgovornost. Ko će snositi odgovornost za kašnjenja i štete koje su proistekle i tek će proisteći vezano za izgradnju kanalizacionog kolektora, pita SDP.

“SDP je i prije skupštinske krize ukazivao na loše funcionisanje lokalne vlasti i predlagao vanredne lokalne izbore. SDP će na sjednici u petak podržati skraćenje mandata odbornicima”, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao odbornik Uroš Filipović.

Galerija

Bonus video: