Varnice sijevaju zbog milion eura

Lokalna uprava traži više od 1,2 miliona, iz Vodovoda poručuju da su već uplatili 400.000, ali i opominju da im Opština duguje za utrošenu vodu... Krapović
358 pregleda 9 komentar(a)
Vodovod Budva, Foto: Vuk Lajović
Vodovod Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.02.2018. 20:19h

Opština Budva zatražila je od gradskog Vodovoda da hitno uplati 1,254 miliona eura, koliko iznose godišnje obaveze tog preduzeća za projekat izgradnje i održavanja postrojenja za tretman otpadnih voda u naselju Vještice.

U Vodovodu, međutim, tvrde da nijesu sporne te obaveze, već dugovanja Opštine koje ne priznaje.

Opština i Vodovod su usaglasile polovinom decembra aneks ugovora kojim je precizirano da su upravo 1,2 miliona eura obaveza opštinskog preduzeća za otplatu izgradnje višemilionskog projekta prečišćavanja otpadnih voda.

Urgentan dopis šefa kabineta gradonačelnika Dragana Krapovića od prije desetak dana predsjednici Upravnog odbora Vodovoda, doveo je do usijanja odnosa dviju strana.

“Vijesti“ saznaju da Opština zahtijeva da Vodovod uplati cjelokupan iznos, a gradsko preduzeće da se prebiju dugogodišnja dugovanja lokalne uprave.

“Shodno ugovoru o razgraničenju troškova... molimo vas da što hitnije izmirite obaveze u iznosu od 1.254.000 eura“, piše u dopisu iz Krapovićevog kabineta u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Direktor Vodovoda Vladimir Vujović potvrdio je da je zaključen aneks ugovora, ali da su dio obaveza još lani izmirili.

“Već smo uplatili nekih 400.000 eura na ime troškova za električnu energiju za rad postrojenja. Prema našoj računici, ostalo je da se izmiri još 871.000 eura. Uputili smo kompenzacioni list na iznos od 871.000 koji je vraćen bez obrazloženja“.

Vujović je pojasnio da su uputili kompenzacioni list da se preostali iznos izmiri na osnovu dugovanja koje opštinske službe i institucije imaju za utrošenu vodu.

Godišnje obaveze Opštine za projekat izgradnje i održavanje postrojenja za tretman otpadnih voda iznose oko šest miliona eura.

U taj iznos uračunata je obaveza vraćanje kredita od 58 miliona eura, na koliku sumu se zadužila njemčka kompanija WTE otpadne vode kod KfW banke, kao i obaveze za održavanje postrojenja.

Opština osporava plaćanje milionskih obaveza jer navodno projekat nije realizovan u obimu koji je ugovorom predviđen.

Projekat je pod istragom Specijalnog tužilaštva.

Sa druge strane, njemačka kompanija je u dvije odvojene tužbe pred Privrednim sudom zatražila naplatu gotovo 15 miliona eura duga, jer lokalna uprava u proteklih dvije i po godine nije uplatila ni cent.

Vujović: Duguju nam 1,4 miliona, možemo i prinudno da se naplatimo

Vujović tvrdi da opštinske službe i institucije duguju Vodovodu 1,4 miliona eura duga za utrošenu vodu, počevši od polovine 2014.

On je upozorio da Vodovod ima mogućnost i da blokira račun Opštine.

“Da ne govorimo o dodatnom milionskom dugu koje Opština ima po osnovu jemstva za kredit za postrojenje za desalinizaciju, a koji je Vodovod izmirio. Takođe, postoji već izvršno rješenje od pola miliona eura, koje Vodovod može preko izvršitelja da aktivira i naplati prinudnim putem svoja potraživanja koja ima prema Opštini“.

Bonus video: