"Varvari" ogorčeni zbog kazne Ivanoviću: Skandalozna presuda bez presedana

"Varvari" su poručili da su iz ročišta u ročište, pripadnici organizovane kriminalne grupe u policijskim uniformama prilikom svjedočenja zapadali u kontradikcije i laži, negirajući izjave kolega
6797 pregleda 10 komentar(a)
Ivanovića izvode iz suda u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Ivanovića izvode iz suda u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić

Navijačka grupa "Varvari" je ogorčena povodom visine kazne koju je prvi među jednakima, naš Aleksandar Čaka Ivanović dobio u prvostepenom sudskom postupku, saopštila je večeras ta navijačka grupa.

Aleksandar Čaka Ivanović, vođa navijača Budućnosti, "Varvara" osuđen je 26. juna na godinu dana zatvora zbog napada na dvojicu policajaca nakon utakmice Sutjeska - Budućnost u Nikšiću.

"U danima neposredno nakon presude, Čakin advokat, i gotovo svi pravni eksperti potvrdili su da je ova skandalozna presuda bez presedana u pravnoj istoriji Crne Gore. Tok suđenja je nedvosmisleno pokazao da je naša verzija događaja poslije utakmice u Nikšiću bila jedina istinita verzija. Ali očigledno za pravni poredak, postavljen na ovaj način, i najnebitnija", navodi se u saopštenu "Varvara" objavljenom na njihovoj Fejsbuk stranici.

Iz te navijačke grupe su dodali da su iz ročišta u ročište, pripadnici organizovane kriminalne grupe u policijskim uniformama prilikom svjedočenja zapadali u kontradikcije i laži, negirajući izjave kolega.

"Valjda je bilo tesko zapamtiti unaprijed naučen scenario. Ne čudi, jer su tu uglavnom da biju. Krenimo redom:

1. Uniformisani batinaši su tvrdili da su Ivanovića udarali samo po rukama, a on jedino tamo nije imao povreda.

2. Vještaci medicinske struke su nedvosmisleno utvrdili, da je Aleksandar Ivanović zadobio deset udaraca po tijelu i glavi , mimo svih propisa o upotrebi sile, od kojih je povreda glave bila opasna po život.

4. Na sudu je potvrđeno da uprkos tvrdnjama batinaša u uniformi nijedan policajac nije imao čak ni lakše povrede.

5. Njihov starješina Janjuševic lagao je javnost u medijskim nastupima govoreći da je izdata naredba da se napusti teren, dok su na svjedočenju policajci rekli da naredbe nije bilo.

6. Janjušević je javno potvrdio rekao da su identifilovani svi policajci u incidentu, dok se danas ne zna ko je htio da ubije Ivanovica

6. Sud je odbio svih 50 svjedoka koje je predložila odbrana.

7. Sa druge strane, uzet je kao dokaz montirani video snimak policije, na kome je namjerno preskočen dio kada neodgovorni policajac brutalno udara Ivanovića po glavi , a prije toga nasrce na mlađe navijace na terenu- što je i izazvalo kasnije događaje", poručili su "Varvari".

Oni su naveli da se navijači Budućnosti pitaju jesu li u ovoj zemlji policajci građani višeg reda, pa se njima bezrezervno vjeruje i sve dopušta.

"Svi ostali treba da budemo predmet njihovih laži, montiranih procesa i klasičnog iživljavanja? Zakon je očigledno ”jednakiji” za jurišnike sistema koji mogu da rade šta hoće. Jedina pravda u ovom slučaju je da policajci koji su brutalno prebili našeg vođu takođe budu osuđeni kaznom zatvora. U suprotnom, država bi pokazala da u zemlji vlada bezakonje i da sjutra možemo očekivati da isti ti policajci nastave da primjenjuju bespotrebnu i prekomjernu silu. Kao što dokazuju slučajevi torture u kojima ista djela vrše oni koji su, nesuspendovani, i dalje u procesima za djela zbog kojih se oduzima značka (tortura, prekomjerna upotreba sile i teške tjelesne povrede). U međuvremenu čekamo da neko prebijanje završi sa smrtnim slučajem pa da unutrašnja kontrola policije počne da radi svoj posao. Jer nečinjenjem stavljaju u opasnost sve građane koji po nahođenju batinaša mogu da budu njihova potencijalna meta. Danas je Čaka, sjutra neko od vas. Izdrži Komandante!", poručili su "Varvari".

Bonus video: