"Varvari" poručili sa tribina: Ne dajmo Cijevnu

Na albanskom dijelu rijeke Cijevne grade se male hidroelektrane, a Vlada Crne Gore o tome nije obaviještena
550 pregleda 0 komentar(a)
Varvari, Cijevna, Foto: Marko Mišić
Varvari, Cijevna, Foto: Marko Mišić
Ažurirano: 07.10.2018. 18:58h

"Ne dajmo Cijevnu" - poručili su tokom večerašnjeg meča ABBA lige navijači "Budućnosti".

Meč između Košarkaškog kluba "Budućnost" i "Crvene zvezde" u Sportskom centru Morača u Podgorici prati više od 5.000 gledalaca.

Navijači "Budućnosti" su transparentom poslali poruku da žele da sačuvaju rijeku Cijevnu, na kojoj je, prema saznanjima "Vijesti", planirano više hidroenergetskih projekata na teritoriji Albanije, države gdje Cijevna izvire i kuda protiče nešto manje od polovine svoga toka.

"Vijesti" su objavile da je na toj rijeci, čiji je dio kanjona u Crnoj Gori lani proglašen parkom prirode, u Albaniji planirana izgradnja 14 malih hidroelektrana.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) saopšteno je da ih albanske vlasti nisu obavijestile o tim radovima, ali iz resora Pavla Radulovića nisu odgovorili da li će i šta preduzeti u narednom periodu.

Iz Ministarstva ekonomije smatraju da je valorizacija prirodnih resursa, pa i Cijevne, dominantno interna stvar Albanije. Iz Glavnog grada čija je Skupština lani zaštitila dio kanjona Cijevne, navode da nemaju zakonske ingerencije da reaguju. Jedino su iz Ministarstva vanjskih poslova najavili da će kontaktirati albansku Vladu.

Na teritoriji Balkana planirana je izgradnja oko 3.000 malih hidroelektrana. Ti projekti povezuju se sa interesima pojedinaca i ljudi bliskih vlasti, ne samo u Crnoj Gori, već u regionu uopšte.

Galerija

Bonus video: