Vasilj Đurković prodaje gusle od 20 do 160 eura

Cilj sajma je, kažu organizatori, unapređenje starih zanata, čuvanje od zaborava drevnih vještina...
421 pregleda 2 komentar(a)
Sjam starih zanata Vasilj Đurković, Foto: Milica Đurović
Sjam starih zanata Vasilj Đurković, Foto: Milica Đurović
Ažurirano: 17.04.2016. 07:23h

Najupečatljiviji izlagači na manifestaciji “Sajam starih zanata”, koji se održava ovog vikenda u tržnom centru Mall of Montenegro, u ponudi imaju predmete izrađene od drveta, kao i suvenire sa crnogorskim motivima.

Među dvadesetak izlagača, našao se i Vasilj Đurković iz Danilovgrada. Njegov štand je ukrašavao crnogorski nacionalni instrument, gusle. Đurković je u ponudi imao gusle različitih veličina, a njihova cijena se kretala od 20 eura za manje, do 160 eura za one velike.

„Najbolje prolaze manje gusle, koje najčešće roditelji kupuju djeci, ili ih kupuju oni koji uče da guslaju, a interesuju se i stranci“, rekao je Đurković.

On je istakao da sve instrumente pravi od jareće kože i javorovog drveta kojeg, prema njegovim riječima, ima na pretek u Banjanima, odakle je porijeklom. Izradom i opravkom gusala se bavi iz hobija, tek kako bi dopunio kućni budžet.

Jadranka Pivljanin iz Budve je na sajmu izložila crnogorske suvenire. Ona sa mužem već oko 15 godina izrađuje proizvode sa crnogorskim motivima.

„Potrebno je mnogo rada, truda i kreativnosti“, kazala je Pivljanin.

Među svojim proizvodima posebno bi izdvojila ručno rađena pakovanja za vinske boce, koja su urađena po motivima crnogorske muške i ženske nošnje. Cilj sajma je, prema riječima organizatora iz kompanije Đoković, unapređenje starih zanata, čuvanje od zaborava drevnih vještina...

Izlagači će još danas prezentovati svoje radove, od devet do 20 časova.

Bonus video: