Vaso Mijović tuži ANB: Traži 10.000 eura i da ga vrate na posao

Mijović je u SDB-u, sadašnjem ANB-u, radio kao specijalni savjetnik pomoćnika ministra za službu od 1998. do 2006. godine
588 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2014. 18:49h

Bivši funkcioner Službe državne bezbjednosti (SDB) i akter afere “Mašan” Vasilije Vaso Mijović tužio je Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB) od koje traži 10.000 eura i da ga vrate u službu.

On novac traži na ime neisplaćenih neto zarada i doprinosa na zaradu. Tužbom traži i poništenje rješenja o prestanku radnog odnosa od 31. januara 2006.

Mijović je u SDB-u, sadašnjem ANB-u, radio kao specijalni savjetnik pomoćnika ministra za službu od 1998. do 2006. godine.

“Optužnicom Osnovnog državnog tužioca u Podgorici od 14. decembra 2006. Mijoviću je na teret stavljeno izvršenje krivičnog djela Falsifikovanje isprave. Presudom Osnovnog suda u Podgorici od 4. juna 2009. godine optužba je sa klauzulom pravosnažnosti od 15. jula iste godine odbijena”, piše u tužbi Mijovića. Dodaje se da u SDB-u nijesu imali nijedan zakonski osnov da mu daju otkaz.

“Tužena je bila dužna da sačeka pravosnažno okončanje krivičnog postupka. Međutim, rješenjem (disciplinskim postupkom) od 31. janura, tužilac je oglašen krivim da je navodno falsifikovao diplomu Univerziteta u Sarajevu, o završenom Pravnom fakultetu, i na osnovu iste zasnovao radni odnos u MUP-u”, piše između ostalog u tužbi.

Pojašnjeno je da se istim rješenjem Mijoviću stavljalo na teret da je po osnovu nepostojeće diplome, tokom rada u SDB-u, ostvario imovinsku korist od 30.000 eura.

Mijović je po potjernici u januaru 2012. uhapšen zbog izdržavanja desetomjesečne zatvorske kazne. Osuđen je za aferu u vezi sa kupovinom glasova u Zeti uoči referenduma za nezavisnost Crne Gore.

Bio je optužen jer je postavio kameru i tajno u Zeti snimao razgovor aktivista DPS-a sa Mašanom Buškovićem, kojem je nuđeno plaćanje računa za struju od 1.580 eura da bi na referendumu glasao za nezavisnost.

Mijović je nekoliko mjeseci prije afere "Mašan" otpušten iz MUP-a Crne Gore, a tadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović protiv njega je podnio krivičnu prijavu, jer je navodno falsifikovao diplomu Pravnog fakulteta.

Mediji su ga povezivali sa ratnim zbivanjima na prostoru bivše Jugoslavije i paravojnim formacijama koju su djelovale u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U žižu javnosti dospio je i 2011. zbog tvrdnji da posjeduje službene zabilješke o ubistvu urednika "Dana" Duška Jovanovića. Na Mijovića je navodno dva puta pucano u Beogradu - u avgustu 2011. i aprilu 2010. Kada je prvi put navodno pucano na njega tvrdio je da je to uradio Beranac Vuk Vulević sa još jednim mladićem.

Najavljivao tužbu protiv Veljovića

Vasilije Mijović je u oktobru 2013. najavio tužbu protiv Veselina Veljovića, nekadašnjeg direktora policije.

Da će tužiti Veljovića najavio je nakon što ga je ovaj, tokom davanja iskaza u Osnovnom državnom tužilaštvu optužio da stoji iza afere “crne trojke”.

Veljović je pred zamjenikom ODT-a Sašom Čađenovićem kazao da njegova saznanaja ukazuju da Mijović stoji iza afere, u kojoj ga je bivši službenik policije i spuškog zatvora optužio da je sa direktorom ZIKS-a Miljanom Perovićem organizovao "crne trojke" za prebijanje nepodobnih novinara i neistomišljenika.

Mijović tada nije želio za medije da komentariše Veljovićeve optužbe, ali je objasnio da će to uraditi u sudskom postupku.

Galerija

Bonus video: