Vaterpolo iz bazena otjerala nafta i prljavština

Jedan Rus je bio zainteresovan da na otvorenom bazenu napravi „delfinarijum“, ali nije uspio da dobije dozvolu za transport životinja
144 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2011. 03:28h

Malo ko bi mogao povjerovati da će gradski plivački bazen uz zidine Staroga grada, danas biti samo spomenik na sjećanje brojnih vaterpolo generacija koje su unazad više od tri decenije stasavale u njemu.

Nekad centralno mjesto sportskih aktivnosti tokom ljetnjih mjeseci, taj bazen je pretvoren u pravo ruglo u samom centru grada, ekološku bombu koja prijeti da eksplodira.

Zapušten, prljav, u kome voda nije ni sanitarno ispravna „okupiran od brojnih izgrađenih pomoćnih zgrada marine i ugostiteljskih lokala“, sa bazena, već nekoliko ljeta je nestao onaj sportski žamor, po kome je bio prepoznat, a „nafta i otpadne vode uselile su se u njega“.

Našavši se u epicentru gradske marine, čiji su kapaciteti unazad nekoliko godina gotovo upetostručeni, te izgradnja velikog lukobrana, praktično su bazen ostavili bez svoje osnovne funkcije, a to je sportska aktivnost.

Ni ovoga ljeta u njemu je bilo nemoguće se kupati, a ideja da se ona mora izmjestiti, jer je njegova pozicija izgubila smisao i u prvi plan je izbacila pitanje „šta uraditi sa njim“.

Prikolica, dizalica, alat...

Ne samo zbog nehigijenskih uslova, bazen je prosto rečeno postao i najudaljenije mjesto, jer djecu roditelji i ne bi mogli dovesti na trening, zbog nemogućnosti parkiranja, brojnih parking rampi i svega ostalog po čemu je kontakt zona Staroga grada postala u negativnom smislu prepoznatljiva.

A šta uraditi sa bazenom, rješenje je koje jedino mogu postići Opština kao vlasnik vaterpolo kluba, Javno preduzeće "Morsko dobro“ u čijoj se zoni nalazi ovaj bazen, kompanija MC marina, koja gazduje gradskom lukom.

Prikolice, dizalica, bespotrebne žardinjere, lučki alat, službeni i privatna vozila policije, carine... slika je vrha porta.

"Nemoguće je izvršavati naše sportske aktivnosti u tom bazenu zbog velike količine prljavštine i nafte. Bazen se našao u srcu marine, a da li treba da dođe do njegovog izmještanja na neku drugu lokaciju, o tome ne odlučuje klub. Svakako nama kao klubu je potreban otvoreni bazen i to mislim da treba da bude prioritet", kazao je Uskoković za „Vijesti“.

Upravo nepostojanje otvorenog bazena je veliki hendikep za Budvu, kao lidera u veterpolo i plivačkim sportovima.

Kada se veže jahta od 50 metara , kao što je ljetos bio slučaj, putnici nemaju gdje da se spuste iz jahte od silnih skalamerija.

"Prikolice, dizalica, bespotrebne žardinjere, lučki alat, službeni i privatna vozila policije, carine... slika je vrha porta. Istovremeno je i skladište plovećih pontona koje drži firma, zakupac luke, raznih skela, žičanih ograda i ostalog. Kada tome dodate hangarsku konstrukciju restorana „Pizana“ utisak je da ste u nekom remontnom brodogradilištu. Kada se veže jahta od 50 metara , kao što je ljetos bio slučaj, putnici nemaju gdje da se spuste iz jahte od silnih skalamerija. Na sve ovo treba dodati i neuoptrebljivi i zagađeni plivački bazen, agresivni restoran sa bučnom muzikom, i po danu i po noći, namještaj i plažu koja je preopterećena komercijalnim ležaljkama, nedefinisani lukobran , čime su blokirane pejzažne ljepote budvanskog zaliva", upozorili su iz Mjesne zajednice.

Rus planirao „delfinarijum”

Kako bi obezbijedili novaca za zakup zatvorenog bazena i odvijanje treninga za sve uzraste, vaterpolo klub je izdao u zakup tokom minulog ljeta neupotrebljivi otvoreni bazen ruskom preduzetniku.

Naime, kako „Vijesti“ saznaju Rus je bio zainteresovan da na otvorenom bazenu napravi takozvani „delfinarijum“.

Međutim, od atraktivne ideje, ostali su samo kavezi koji su postavljeni u bazenu, jer ruski državljanin nije mogao da obezbijedi validnu dokumentaciju za transport i dopremanje morskih životinja - delfina, lavova, foka...

Zamisao je bila da se na bazenu izvodi zabavni program sa tim dresiranim životinjama i time privuče publika.

Galerija

Bonus video: