Vatrogasci će prijavljivati i piromane

Vatrogasci će prijavljivati pojedince koji neodgovorno pale vatru na otvorenom i u posljednje vrijeme su podnesene tri prijave nadležnim institucijama
2547 pregleda 3 komentar(a)
Požar na brdu Zelenika, Foto: Savo Prelević
Požar na brdu Zelenika, Foto: Savo Prelević

Služba spasavanja i zaštite spremna je za sezonu požara, kaže v.d. rukovodioca službe Goran Janković i dodaje da su u posljednje vrijeme podnesene tri prijave nadležnim institucijama protiv pojedinaca koji su palili vatru na otvorenom. Janković ističe da je i prethodnih ljeta bilo dosta podmetnutih požara, pa će Služba i ubuduće nastaviti da ljude koji neodgovorno pale vatru na otvorenom, pogotovo tokom velikih vrućina i kada duvaju jaki vjetrovi, prijavljivati nadležnim insititucijama.

“Osim Službe zaštite i spasavanja, oko problematike izbijanja velikog broja požara ove sezone baviće se i druge državne i lokalne institucije, a svi slučajevi za koje postoji sumnja da su izazvani namjerom, biće procesuirani”, kaže Janković.

Stalni operativni sastav Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada Podgorica čine 72 vatrogasca-spasioca, a u toku požarne sezone tom broju priključuje se još 25 spasilaca na određeno vrijeme, odnosno sezonskih radnika.

U Crnoj Gori je tokom ljeta 2018. godine registrovano 2.770 požara na otvorenom prostoru, što je znatno manje u odnosu na 2017, kada ih je bilo 3.125

“Uzimajući u obzir iskustva iz prethodnih godina smatramo da je ovaj broj dovoljan da se na uspješan način izađe u susret svim izazovima na terenu u toku požarne sezone”, kaže Janković. U toku ove požarne sezone planirane su tri ispostave, odnosno dežurna punkta, na lokacijama gradske opštine Golubovci, brdo Gorica i u Rogamima, a u Službi spasavanja i zaštite ne isključuju mogućnost otvaranja dodatnih punktova na onim pozicijama gdje se za to ukaže potreba.

“Vjerujem da su sve mjere preventive koje smo preduzeli u pripremnoj fazi urodile plodom te da ćemo ove godine imati znatno manje posla po pitanju gašenja požara“, kaže Janković.

Tehnički kapaciteti Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada su na zadovoljavajućem nivou, a u saradnji sa upravom Glavnog grada kapaciteti se konstantno unapređuju, ističe v.d. komandira službe.

“U toku ove kalendarske godine očekujemo nabavku jednog novog vatrogasnog vozila za gašenje šumskih požara, ali i druge vrijedne nabavke specijalne opreme”, kaže Janković.

Gasiće požare i u Tuzima

“Do formiranja službe zaštite i spasavanja u Tuzima, Služba zaštite i spasavanja Glavnog grada će u skladu sa dogovorom i pozitivnim zakonskim propisima pružati pomoć u gašenju požara i drugih događaja iz svoje nadležnosti”, kaže Goran Janković.

Bonus video: