Vatrogasci moraju ponovo na sud

Opština pred Višim sudom oborila presudu hercegnovskog suda. Vatrogasci tražili milion eura zbog neusaglašenosti koeficijenata na zarade, kao i po osnovu manje obračunate plate od 2013. do 2016.
4678 pregleda 2 komentar(a)
Budvanski vatrogasci, Foto: Vuk Lajović
Budvanski vatrogasci, Foto: Vuk Lajović

Podgorički Viši sud ukinuo je presudu Osnovnog suda u Herceg Novom, po kojoj je Opština Budva trebalo da isplati milion eura odštete za 50 budvanskih vatrogasaca zbog neusaglašenosti koeficijenata na zarade od prije deceniju, kao i po osnovu manje obračunate plate od 2013. do 2016. godine.

„Ukida se presuda Osnovnog suda u Herceg Novom i predmet vraća istom sudu na ponovno suđenje“, piše u presudi vijeća Višeg suda, kojim je predsjedavala Magdalena Zečević, a u koju su „ Vijesti“ imale uvid.

Opština Budva, za vrijeme administracije Dragana Krapovića uložila je žalbu na presudu hercegnovskog suda, nakon što su vatrogasci dobili prvostepeni spor.

Vatrogasci su presavili tabak kako bi dokazali da ih je Opština, iz čijeg budžeta primaju zarade, oštetila, te prekršila važeće zakone. A sve se odvijalo kada je gradom upravljala koalicija DPS- SDP, a mnogi sudski sporovi, koje su zaposleni u opštinskoj administraciji i ostalim službama i ustanovama, koje su na budžetu, pokrenuli zbog načina obračuna zarada, sada dobijaju epilog.

Problem je ispao jer je Opština do 2008. isplaćivala vatrogascima zarade u skladu sa tada važećim Zakonom o zaradama državnih službenika i namještenika. Iako je tada bila u obavezi da plate uskladi sa novim važećim propisima, ona je to učinila tek godinu kasnije i to od 1. aprila 2009. U tužbi, vatrogasci su istakli da ih je po tom osnovu Opština oštetila isplaćivanjem manjih zarada u periodu od avgusta 2008. do aprila 2009. Osim toga, vatrogasci su tražili i da im se nadoknadi šteta po osnovu manje obračunate zarade za 20013, 2014, 2015. i 2016. godinu.

„Opština je u januru 2008. donijela odluku kojom je utvrdila minimalnu cijenu rada od 100 eura. U aprilu 2009. donijela je novu odluku kojom je minimalna cijena rada iznosila 85, da bi u martu 2013. donijela odluku kojom minimalnu cijenu rada utvrđuje na iznos od 55 eura. Iako je odluka o minimalnoj cijeni rada od 55 eura važila do kraja 2012, Opština je i dalje nastavila da plate obračunava po toj odluci sve do dana današnjeg“, naveli su u tužbi vatrogasaca.

„Prvostepeni sud je propustio da na glavnoj raspravi izvede dokaze iz kojih bi se moglo utvrditi na koja radna mjesta su tužioci raspoređeni, te da li je i kada Opšina Budva eventualno donosila rješenja o određivanju službenog zvanja za tužioce, njihovom razvrstavanju u platne razrede i utvrđivanju koeficijenata za određivanje fiksnog dijela zarade“, navodi se u presudi. Navode i da Osnovni sud u Herceg Novom u svojoj presudi ne daje razloge iz kojih bi se moglo zaključiti na čemu zasniva obavezu Opštine da za obračun zarada zaposlenih u periodu od 1. januara 2013. do 16. maja 2016. primjenjuje obračunsku vrijednost koeficijenta u iznosu od 100 eura.

„Postojala je obaveza prvostepenog suda da radi pravilne primjene materijalnog prava nesumnjivo ispita i utvrdi da li je tužiocima u periodu od 1. januara 2013. do 16. maja 2016. zarada obračunavana po najnižoj obračunskoj vrijednosti koeficijenta, što je Osnovi sud propustio da učini“, stoji u presudi.

Ovo je drugi spor koji je Opština dobila protiv zaposlenih u lokalnoj administraciji, službama i ustanovama, koji vode protiv lokalne uprave zbog manje isplaćenih zarada. Naime, Viši sud je u februaru potvrdio presudu kotorskog Osnovnog suda i odbio tužbeni zahtjev 22 opštinska funkcionera i radnika, koji su tražili da im se na ime manje obračunate zarade od 2013. do 2017 isplati 355 hiljada eura za uračunatim kamatama. Ovo je samo jedan u nizu sudskih postupaka koje je pokrenulo više od 200 radnika opštinske administracije, tražeći da im se isplati razlika zbog navodno manje obračunatih koeficijenata, a ukupni tužbeni zahtjev premašuje četiri miliona eura.

Mediteran reklame da plate 700 hiljada eura

Slična situacija je u opštinskom preduzeću „Mediteran reklame“, gdje su radnici zbog umanjenja koeficijenata i propusta bivšeg poslodavca tužili tu firmu te dobili sudske sporove u vrijednosti od gotovo pola miliona eura.

Dva sudska spora u vrijednosti od 400 hiljada eura radnici su dobili krajem prošle godine, da bi prije desetak dana sud i u trećem sudskom sporu u vrijednosti od 88 hiljada presudio u korist radnika.

Ako se uračunaju porezi i doprinosi, „Mediteran reklame“, zbog propusta bivšeg menadžmenta, firmu će koštati više od 700 hiljada eura.

Bonus video: