Vatromet se prodaje mimo zakona?

Vlasnik firme „Vatrometi Vuković” optužio kompaniju “Mirnovec Montenegro” da ugrožava kupce u Voliju
784 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2014. 20:03h

Vlasnik firme "Vatrometi Vuković" Miloš Vuković tvrdi da konkurentska kompanija "Mirnovec Montenegro" ugrožava bezbjednost i zdravlje kupaca u “Volijevim” marketima jer se petarde i vatrometi plaćaju na istim kasama kao i hrana.

"To je suprotno propisima, što ugrožava bezbjednost u objektu a i zdravlje ljudi”, rekao je Vuković.

Zastupnik firme “Mirnovec Montenegro”, bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Zoran Begović, u petak je odbacio tvrdnje Vukovića koji ga optužuje da je iz državne fotelje nelegalno radio sa pirotehnikom.

Vuković se nije na tim optužbama zaustavio, nego navodi da firma u kojoj Begovićeva bratanična ima 50 odsto akcija, skladišti i prodaje pirotehniku u neregularnim uslovima, bez elektrostatičnog poda, posebne prostorije, priručnog magacina, ventilacije i specijalne elektronske instalacije.

"Ništa od toga firma 'Mirnovec Montenegro', u kojoj je Begović zastupnik, nema. Kupac koji kupi pirotehniku mora da je plati na istoj kasi na kojoj se prodaju prehrambene namirnice. To je izuzetno opasno jer može da ugrozi zdravlje ljudi", kazao je Vuković.

On je dodao da "Mirnovec Montenegro" prodaje mimo zakona i pirotehniku klase 3 (razreda 3), odnosno profesionalnu pirotehniku, što je protivno zakonu.

Vuković je pitao kako inspekcije mogu da dozvole tako nešto i zbog čega se to ne kontroliše.

“Begović je sve papire da bi radio taj posao dobio, iako nije imamo nijedan ispunjen uslov. Praktično je i vlasnika 'Volija' Bokana prevario”, poručio je Vukotić.

Sa druge strane, iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da ne vide ništa sporno u vezi sa prodajom proizvoda firme “Mirnovec Montenegro" u Volijevim objektima.

Iz MUP-a kažu da je zakonom definisano da se pod prometom eksplozivnih materija ne smatra prodaja na malo pirotehničkih sredstava za zabavu razreda I i II u prodajnim objektima.

“Shodno tome, Ministarstvo unutrašnjih poslova ne izdaje dozvolu za promet pirotehničkih sredstava razreda I i II iz razloga što prodaja na malo pirotehničkih sredstava nije tretirana ovim zakonom”.

Ministarstvo je saopštilo da je izdalo saglasnost za devet objekata u kojima pirotehniku prodaju „Vatrometi Vuković“ d.o.o. i „Voli Trade“ d.o.o.

Ministarstvo je saopštilo da je izdalo saglasnost za devet objekata u kojima pirotehniku prodaju „Vatrometi Vuković“ d.o.o. i „Voli Trade“ d.o.o

Ipak, u odgovorima na pitanja “Vijesti” iz MUP-a nijesu pomenuli dozvolu za pirotehniku razreda III zbog koje Vuković upozorava javnost.

Iz MUP-a su saopštili da su svi prodavači pirotehnike prošli obuke i stručni ispit u MUP-u prije nego što im je dozvoljeno da prodaju opasne materije, učestvuju u pripremi za prevoz, utovar, pretovar i istovar, klase I.

“Ispit su polagali zaposleni iz svih privrednih društava koja se bave prodajom pirotehničkih proizvoda. Imajući u vidu da se u ovom slučaju konkretno spominje prodaja pirotehnike u objektima 'Voli', napominjemo da su pirotehnička sredstva koja su između ostalog namijenjena i za prodaju u pomenutim prodajnim objektima uvezena od strane privrednog društva 'Mirnovec Montenegro' d.o.o. Podgorica 9. decembra 2013. godine i uskladištena u Luci Bar u Baru. Privredno društvo 'Mirnovec Montenegro' je sklopilo ugovor o saradnji sa privrednim društvom 'Voli Trade' o prodaji pirotehničkih sredstava u njihovim poslovnim objektima. Dozvolu za uvoz pirotehničkih proizvoda izdalo je Ministarstvo ekonomije 7. novembra 2013.godine”, saopštio je MUP.

Nikad mi nije bio prijatelj, kinjio me je

Vuković je demantovao da je bio prijatelj Zorana Begovića.

"Nikad nijesam bio prijatelj sa Begovićem, jer me je stalno kinjio i nije mi davao dozvolu ni da kupim objekat za prodaju pirotehnike na stadionu pod Goricom. Iz novog zakona izbrisano je koju stručnu spremu moraju da imaju osobe koje se bave pirotehnikom, to odgovara samo Begoviću i gotovo sam siguran da je on učestvovao u mijenjanju zakona. Ni on, a ni niko njegov nema školu za pirotehničara", rekao je Vuković. Dodao je da se ne boji Begovića kao konkurenta. "Ne bojim se ni tužbe Begovića", istakao je Vuković.

Koletić: Vuković je ljut jer gubi monopol

Vlasnik hrvatske kompanije "Mirnovec" Franjo Koletić reagovao je povodom tvrdnji Miloša Vukovića i rekao da je on preko novina blati Zorana Begovića i njegovu firmu jer je ljut što gubi monopol. Mi smo otvorili legalno preduzeće "Mirnovec Montenegro" i mi smo registrovano preduzeće u Crnoj Gori dobili smo sva potrebna odobrenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i počeli smo sa radom", kazao je Koletić, kojeg hrvatski mediji nazivaju kraljem petardi i vatrometa.

Dodao je da zna šta smeta Milošu Vukoviću.

"Smeta mu to što je do sada imao maltene monopol na crnogorskom tržištu, a sad ga više nema", rekao je Koletić. Istakao je da je to što Vuković kaže samo blaćenje po novinama što misli da nije u redu. "Mi imamo firmu u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Makedoniji, čak i u Omanu, mi radimo vatromete maltene po cijelom svijetu. Gospospodin Vuković je čak i od nas u dva navrata uzimao robu prije šest-sedam godina.

To je, takođe, blaćenje Begovića, koji nas je samo uputio i kazao nam šta se smije, a šta ne u Crnoj Gori. Samim tim mislim da čovjek ne radi nikakav prekršaj, mi sa Begovićem nijesmo nikada prije radili. Znamo ga samo čisto iz posla jer kada smo izvozili robu za Kosovo morali smo je prevesti preko Crne Gore, a to je bilo u vremenu kada je Begović bio načelnik Sektora za vanredne situacije, on nam je davao sve dozvole prevoza. Tako da, dok je bio načelnik tog sektora, mi smo često sarađivali po tom principu", rekao je Koletić.

Galerija

Bonus video: