Vatromet ukusa u Tivtu: Žućenica fest

Od primorskih i mediteranskih jela u obliku žućenice i ribe, preko tradicionalnih njeguških, do prepoznatljivih pikantnih ukusa iz Panonske nizije
183 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2012. 08:29h

„Nije meni nika dosta...“, kao da su stihovi jednog od hitova klape „Intrade“ u izvođenju legendarnih hercegnovskih „Exodusa“ najbolje opisali atmosferu koja je u subotu, 19. maja vladala na tivatskom Trgu od kulture gdje je tamošnji „Žućenica fest“ nastavljen velikim gastro-šouom naslovljenim „Pijat od žućenice“.

A tih pijata nije bio jedan već blizu 200 sa maštovitim jelima na bazi žućenice – autohtone primorske divlje jestive trave koju su inventivni kulinari kombinovali sa gotovo svime – od pršuta i ribe, preko školjki i drugih plodova mora, do piletine spremljene na kineski način, zalivene jajima i pavlakom, te narendanim parmezanom.

Nekoliko stotina posjetilaca, kako domaćih tako i stranih turista, sa oduševljenjem se tiskalo među štandovima sa izloženim delicijama prvo se diveći maštovitosti aranžera koji su jela „složili“ tako da su ličila na mala likovna umjetnička djela, pa onda časteći svoja nepca pravim vatrometom raznovrsnih ukusa onda kada su kašike i piruni već „pokvarili“ rad aranžera.

Pored gostiju, da ostave dobre utiske kod posjetilaca, žestoko su se potrudili i domaćini

Na Trgu od kulture vladao je pravi vatromet ukusa – od primorskih i mediteranskih u obliku žućenice i ribe, preko tradicionalnih njeguških, do prepoznatljivih pikantnih ukusa iz Panonske nizije u obliku tradicionalnog mađarskog gulaša koji su spremili posebni gosti ovogodišnjeg „Žućenica festa“, kuvari iz mađarskog grada Mako.

Bob, žućenica i pamidora

Pored gostiju, da ostave dobre utiske kod posjetilaca, žestoko su se potrudili i domaćini – prvenstveno članice Organizacije žena Tivta čiji je štand sa izloženim jelima bio sigurno najduži i najraznovrsniji.

Tu je i otkrovenje ovogodišnjeg „Žućenica fest“ – maštovito signalnim zastavama ukrašen štand ni manje ni više nego Srednje pomorske škole iz Kotora

"To kod nas nije novost jer se mi zaista trudimo da napravimo ali i za ovu priliku posebno kreiramo, što više jela od žućenice. Ja lično ove sam godine napravila novo jelo na bazi boba, žućenice i pamidora, a tu je i palenta sa gljivama i žućenicom. Trudimo se da sve bude lijepo i za oko i za nepca“, kaže članica Organizacije žena Tivta Mirjana Ardelić, dok uz svoje koleginice i prijateljice užurbano gostima dijeli najljepše bokune sa prepune trpeze.

U blizini se iz drvene bačve gostima toči crno vino, a malo dalje Vido Batrićević neumorno kida „bajlage“ pršuta.... Ko hoće ekstradjevičansko maslinovo ulje ili čuveni specijalitet „šalta“ čiju recepturu autor „krije kao zmija noge“, mogao se namiriti kod poznatog barskog maslinara Boža Šaltića koji ni preksinoć nije izostao sa ove fešte.

Tu je i otkrovenje ovogodišnjeg „Žućenica fest“ – maštovito signalnim zastavama ukrašen štand ni manje ni više nego Srednje pomorske škole iz Kotora – profesori i njihove „ljepše polovine“, ali i brojne profesorice ove škole potrudili su se da naprave nekoliko desetina maštovitih jela od žućenice.

Štand Srednje pomorske škole iz Kotora (Foto: Siniša Luković)

Očekivano za pomorce, najveći broj jela „kombinovan“ je sa hranom iz mora – ribom, lignjama, rakovima. Sve iz blizine budnim okom nadgleda direktor Srednje pomorske škole Veljko Botica:

„Naše koleginice su se zaista potrudile, ali mislim da su glavni „šug“ svemu ovome dali naši kolege muškarci – profesori. Ne smijemo zaboraviti da je jedan od glavnih ljudi na brodu poslije kapetana kuvar.

Kogo, kako ga mi zovemo je najvještiji, ali ako se on razboli onda i ovi drugi članovi posade moraju preuzeti njegov dio posla, pa stoga manje više svaki pomorac zna da pristojno kuva“, kazao je Botica dodajući da pomorci, bez obzira na zvanje, moraju znati osnove navigacije, medicine i naravno, kuvanja.

Gof težak 34 kilograma

Predivna jela izložile su i članice Kola srpskih sestara Tivta, NVO „Harlekin“ iz Donje Lastve, Organizacija žena iz Risna, HTP „Mimoza“ Tivat, hotel „Monte Cristo“ iz Kotora, brod-restoran „Le coche d eau“, tivatska poslastičarnica „Ricotta“, kao i Ugostiteljska škola „Sergije Stanić“ iz Podgorice.

Tu su neizostavno, bili i ribari SARD „Pagar“ i ribarnice „Montefish“. Na njihovom štandu glavna atrakcija bio je svježe ulovljeni gof težak 34 kilograma, a posjetiocima su se dijelili prigani sarduni, gavice i lignje, te izuzetno dobra slana riba.

Predsjednica Organizacije žena Tivat Blaženka Vučurovic i gof od 34 kilograma (Foto: Siniša Luković)

„Mi ribari smo vazda nasmijani i voljni, kako za dnevna tako i noćna ribanja. Danas je fešta od žućenice, a riba i žućenica su vazda odlično išle zajedno – dje ćeš boljega objeda od toga“, ističe poznati tivatski ribar Marjan Mikša koji, vragolasto pogledajući put dama koje se guraju pred njegovim štandom, dodaje da je „pomalo nezgodno to što slabo više ko pita hoćete li morske ili ove kopnene ribe“.

„Mene u ovim godinama izgleda polako napuštaju i jedne i druge. Nema veze, ja se i dalje borim kao lav“, uz osmjeh konstatuje Mikša.

Trg od kulture je pun pogodak

Zadovoljstvo uspjehom gastro-večeri nije krio ni jedan od organizatora „Žućenica festa“ Mašo Čekić koji naglašava da se seljenje te manifestacije na kamene ploče i ispod palmi Trga od kulture pokazalo kao pun pogodak, jer ovaj prostor ima mnogo više mediteranskog šmeka nego novi tivatski Trg magnolija gdje se gastro-šou održavao lani.

Brojne goste koji su se gostili na „Pijatu od žućenice“ zabavljali su muzički sastav „Exodus“, Gradska muzika Tivat i mažoretke kluba „Bellissima“

„Mislim da bi tivatski hotelijeri i ugostitelji koji večeras nisu sa nama trebali malo da razmisle jer je „Žućenica fest“ definitivno postao internacionalni brend za koje vlada veliko interesovanje u zemljama okruženja.

Kvalitet jela večeras je možda i najbolji u ovih sedam godina koliko ovo priredjujemo i ovo je zaista pravi vrhunski gastronomski doživljaj“, kaže Čekić koji je i sam spremio nekoliko novih jela od žućenice koje je premijerno lansirao na manifestaciji.

Brojne goste koji su se gostili na „Pijatu od žućenice“ zabavljali su muzički sastav „Exodus“, Gradska muzika Tivat i mažoretke kluba „Bellissima“, a odlični organizatori bili su Organizacija žena i Radio Tivat.

Galerija

Bonus video: