Vazduh u Pljevljima i tokom ljeta bio zagađen

Čak 27 puta tokom jula i do 15. avgusta PM10 čestice prelazile granične vrijednosti
1 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.08.2015. 17:46h

Tokom jula i 15 dana avgusta vrijednosti PM10 čestica u Pljevljima čak 27 puta su prelazile granične vrijednosti, iako u Pljevljima trenutno ne rade gradske kotlarnice niti se loži, što su brojni pojedinci označavali kao glavni uzročnik zagađenja vazduha u najsjevernijem crnogorskom gradu.

Prekoračenja su zabilježena uglavnom od ponoći, a najizraženije su bile tokom jutarnjih sati.

Nedavno je značajan broj medija u Crnoj Gori prenio informaciju ili emitovao reportažu o tome kako tokom ljeta Pljevljaci nemaju problema sa prekoračenjem koncetracije otrovnih PM10 čestica, u vazduhu.

Prekoračenje srednje dozvoljene vrijednosti PM10 čestica u avgustu, mjerna stanica u Skerlićevoj ulici zabilježila je već 5. avgusta, kao i narednog dana od ponoći pa do sedam sati izjutra i od 22 sata do ponoći. Koncetracija PM10 čestica kretala se od 50,2 do 52,5 po metru kubnom, što je neznatno iznad dozvoljenih vrijednosti.

Mjerna stanica u Skerlićevoj i 7. avgusta je zabilježila prekoračanje PM10 čestica, od ponoći pa do osam sati, a najveća koncetracija ovih čestica opasnih po ljudsko zdravlje bila je u četiri sata izjutra kada je registrovana ne dozvoljena koncentracija od 67,3 mikrograma po metru kubnom. Prekoračenja je bilo i 8. avgusta i to u popodnevnim satima. U 16 sati registrovana je koncentracija od 70,2 mikrograma po metru kubnom.

Prekoračenja dozvoljene koncetracije lebdećih PM10 čestica u vazduhu mjerna stanica u centru grada registrovala je 9, 12, 13, i 14. avgusta. U petak, od ponoći pa do 14 sati, do kada su zabilježeni podaci na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine koncentracija PM10 čestica nije bila ispod dozvoljene srednje dnevne vrijednosti. U prvim minutima iza ponoći 14. avgusta zabilježena je koncetracija od 68,7 PM10 čestica po metru kubnom.

Tokom dana koncetracija je blago opadala i tek poslije 11 sati pala je ispod 60 mikrograma po metru kubnom da bi u 14 sati, do kada postoje podaci na sajtu, bila 50 mikrograma.

U julu je mjerna stanica u Skerlićevoj ulici zabilježila da je 18 dana bilo prekoračenja dozvoljene vrijednosti PM10 čestica.

Precizno saopštiti šta uvećava prisustvo loših čestica

Podaci o povećanim vrijednostima PM10 čestica u vazduhu tokom ljetnjih mjeseci govore da gradske kotlarnice i individualna ložišta nijesu glavni uzročnik velikog zagađenja vazduha u Pljevljima posebno tokom zimskih mjeseci. Prekoračenje opasnih PM10 lebdećih čestica tokom godine u jednoj sredini ne smije da bude zabilježeno više od 35 dana. Samo u julu i prvoj polovini avgusta u Pljevljima je 27 dana, po podacima mjerne stanice u Skerlićevoj ulici, koncetracija PM10 čestica prelazila dozvoljene vrijednosti.

Posljednjeg dana jula takođe poslije ponoći počela je da se povećava koncetracija PM10 čestica u vazduhu, a rekordna ljetnja koncentracija ovih čestica u Pljevljima registrovana je u osam sati i bila je 77,8 mikrograma po metru kubnom.

Bonus video: