Vebija uzgaja 600 maslina

U masliniku Abazovića je i maslina stara 2.056 godina, uzgaja i paradajz, salatu, krompir, boraniju, mandarine, pomorandže
436 pregleda 8 komentar(a)
Abazovići, Foto: Privatna arhiva
Abazovići, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.08.2015. 20:08h

Vebija Abazović iz Pečurica u Mrkojevićima, domaćin je koji proizvodi maslinovo ulje „Mrkovski cekin“ koje je osvajalo nagrade za kvalitet na međunarodnim smotrama, od barske Maslinijade i Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, do Sajma uljara i maslinara Mediterana u Splitu.

Sa svojom porodicom Abazović je stalno u imanju, gdje osim maslina uzgaja i paradajz, salatu, krompir, boraniju, mandarine, pomorandže, a koje plasira na trpeze najpoznatijih primorskih restorana. Bašta mu ne dozvoljava odmor ni po ovom „žaropeku“, ako ne zaliva mandarine, sa svojom vrijednom porodicom se „zanima“ oko bijelog i crvenog krompira.

“Stalno sam u poslu, insistiram na čistoj, organskoj proizvodnji bez pridavanja hemikalija, što je i razlog što moji proizvodi dobijaju nagrade. Bog nam je dao ovu ljepotu prirode, plodnu zemlju i ovoliko sunca, a u Mrkojevićima je oduvijek bilo vrijednih ljudi koji su to znali da iskoriste”, priča za „Vijesti“ Vebija, dodajući u šali da „nema te vrste voća i povrća“ koje nema u njegovim baštama.

Sagovornik „Vijesti“ kaže skromno da živi od svojih deset prstiju, kao i da ima veliku pomoć supruge Saide i ćerki Enise, Alise, Jasne i Azre, a mezimac porodice je Adnan. Čim se rodio Adnan, Vebija koji je cijeli život posvetio maslinama, odmah je posadio 150 stabala masline.

Sada je u njegovom posjedu skoro 600 korijena, kako za stabla ove plemenite kulture kažu maslinari, uključujući i zvanično najstariju maslinu u privatnom vlasništvu u Crnoj Gori, čiju su starost stručnjaci Univerziteta Istanbul prošle godine procijenili na 2.056 godina, od nje je starija samo legendarna Stara maslina na Mirovici.

U Vebijinojj kući je i savremeni mlin za proizvodnju maslinovog ulja, instaliran uz pomoć američke organizacije IRD u kojem Vebija za vrijeme sezone proizvodnje maslinovog ulja naočigled maslinara koji mu donesu plod, cijedi masline i iz njih dobija ulje. Mlin je kapaciteta prerade 150 kg maslina na sat, a ulje cijedi po „hladnom postupku“ na temperaturi od 27,5 stepeni Celzijusa, da bi ulje zadržalo sve kvalitetne sastojke.

“Od 100 kilograma zelene masline može se iscijediti do 14 litara ulja. Imali smo dvije nerodne godine, ali, za ovu sam optimista za maslinu, jer joj odgovara ova visoka temperatura”, kaže Abazović. Kao senzorski ocjenjivač maslinovog ulja, Vebija ocjenjuje uzorke drugih proizvođača, a sam je kao proizvođač crnogorski rekorder po tome što je napravio maslinovo ulje sa najnižim procentom masnih kiselina - 0,38 odsto, kategorija ekstra djevičanskog maslinovog ulja. I tu je do izražaja došla njegova privrženost organskoj proizvodnji, ulje je napravio od masline koja nije prskana.

Masline brati sa grane za dobro ulje

Proizvodnja maslinovog ulja je jednostavna, počinje pranjem maslinki u perionici.

Onda ide miješanje koje traje do 30 minuta, a zatim cijeđenje ulja u postrojenju od rostfraja.

Ubranu maslinu morate preraditi za nekoliko sati, jer se branjem zdravih maslina sa grane a ne ubiranjem sa zemlje, i njenim ubacivanjem u proizvodnju odmah nakon berbe, ne kasnije od 24 sata dobija vrhunsko ulje. Brzina je važna u ovom poslu da nebi došlo do oksidacije maslinki”, kaže Abazović.

Bonus video: