Veća kontrola za bolje meso

Iz Uprave za bezbjednost hrane tvrde da se u Crnu Goru nije uvozilo meso iz objekata koje je EU skinula sa liste uvoznika
212 pregleda 4 komentar(a)
Piletina, meso, hrana, uvoz hrane, namirnice
Piletina, meso, hrana, uvoz hrane, namirnice
Ažurirano: 12.04.2017. 05:30h

Crna Gora i dalje uvozi značajne količine piletine iz Brazila i nakon što je veliki broj zemalja, uključujući i EU, zabranio ili ograničio uvoz mesa iz te južnoameričke države nakon skandala sa podmićivanjem inspektora u toj latinoameričkoj zemlji, pokazuju zvanični podaci.

U Crnu Goru je od početka ove godine uvezeno pet pošiljki (kontejnera) zamrznutog živinskog mesa (pileći file) u količini od 131.808 kilograma, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Iz Uprave tvrde da se u Crnu Goru nije uvozilo meso iz objekata koje je EU skinula sa liste uvoznika.

“Meso je uvezeno iz odobrenih objekata (SIF 1084, 1599, 1055, 3404). Crna Gora, kao i zemlje EU, uvozi piletinu i druge proizvode životinjskog porijekla isključivo iz objekata koji su na listi odobrenih, rekli su iz Uprave.

U 2016. godini u Crnu Goru je uvezena 31 pošiljka (kontejner) zamrznutog živinskog mesa u ukupnoj količini 701.312 kg i jedna pošiljka zamrznutog junećeg bifteka, u količini od 11.800 kg.

Iz Uprave podsjećaju da je nakon sprovedenih istraga u vezi sa koruptivnim radnjama u Brazilu, EU kao mjeru predostrožnosti skinula pet objekata (proizvođača mesa iz Brazila) sa liste odobrenih objekata DG SANTE (Generalni direktorat za zdravlje i zaštitu potrošača Evropske komisije). Od toga su dva za meso živine: proizvođač BRF S.A (broj objekta 1010) i Seara Alimentos Ltda broj objekta 530.

Sa liste su, kako kažu iz Uprave, skinuta dva objekta za goveđe meso i to proizvođač: Frigorifico Oregon broj objekta 55 i JJZ Alimentos S.A. broj objekta 2156, kao i jedan objekat za med, proizvođač SIF broj objekta 3522.„U Crnu Goru se uvozi meso iz Brazila po zakonom definisanim procedurama i samo iz objekata iz kojih je odobren uvoz u EU“, tvrde iz Uprave.

Međutim, prema informacijama “Vijesti” crnogorski uvoznici nabavljali su i od spornih brazilskih proizvođača Seara i BRF i u prošloj i ovoj godini. Tvrde da su za uvoz dobili odobrenje Evropske komisije i da objekti brazilskih proizvođača od kojih su nabavili pileće meso nijesu skinuti sa liste uvoznika EU.

U istrazi brazilskih federalnih vlasti sredinom marta ove godine je utvrđeno da je oko 40 kompanija, među kojima su JBS i BRF, bilo uključeno u nezakonite aktivnosti, kao što su podmićivanje inspektora i dodavanje hemijskih supstanci kako bi zamaskirali loš kvalitet mesa.

Drašković: Ne provjerava se ima li genetske modifikacije

Glavna veterinarska inspektorka Mirjana Drašković duže vrijeme upozorava da se ne može garantovati bezbjednost mesa iz Brazila pošto se, kako navodi, u Crnoj Gori ne ispituju svi parametri rizika i genetske modifikacije. Ona je u više navrata javno tražila da se zabrani uvoz nakon što je utvrđeno da su četiri pošiljke tokom 2015. bile neispravne, a u jednoj je bila salmonela. Drašković godinama traži i da se neki parametri kao što su kokciodiostatici unesu u propise. Ona je za „Vijesti“ kazala da je od imenovanja za glavnog veterinarskog inspektora 2014. redovno održavala sastanke sa inspektorima i govorila šta treba da se radi.„Sertifikati za uvoz iz Brazila se daju „u letu“ i dugo godina nijesu bili usklađeni sa nacionalnim propisima. To je urađeno tek u martu 2016“, rekla je Drašković komentarišući izjave pomoćnice direktora Uprave za sektor bezbjednosti hrane Biljane Blečić da sve pošiljke prate sertifikati.

Drašković dodaje da je dala nalog da se obustavi uvoz na takvim sertifikatima što je učinjeno u martu 2016. nakon toga je Uprava za bezbjednost hrane uspostavila neku vrstu saradnje sa brazilskom veterinsrkom upravom i poslala im, nakon toliko godina, kako treba da izgledaju sertifikati, a do tada je uvoz od početka 2000-ih, tekao bez smetnji. „Sertifikati naručivani DHL-om, kupovali se, što je i utvrdila brazilska kontrala. Veterinarska inspekcija dugo godina nije radila kako treba i kada je počela sad je treba degradirati i onemogućiti je da radi po EU standardima”, kazala je Drašković.

Bonus video: